KARAMELLKRÉM - crema de zahar ars
sponsored links
Ez a finomság tulajdonképpen ugyanaz, mint a creme brulee, de itt a karamellt nem utólagosan, karamellizáló pisztollyal képezzük ki a tetején, hanem már sütés elõtt az edény falán. Ez valamelyest megkönnyíti azok dolgát, akik nem rendelkeznek mindenféle speciális konyhai szerkentyûvel, de szeretnének enni ebbõl a finomságból. Nincs olyan román háziasszony, aki ezt ne tudná elkészíteni (na, jó, lehet van), ez szinte nemzeti desszertjük a túrófánk, a papanasi mellett.
Sztori :A 90-es évek elején egy magáncégnél dolgoztam, a nagy kommunizmusból éledezõ demokráciában próbálgattuk a tõkés-kapitalista életmódot. S biza, mivel a magánszféra még nagyon gyerekcipõben járt, az üzleti módszerek is sajnos még a régi világot utánozták. Így történt, hogy az irodába gyakran voltak vacsorára hivatalosak "üzlettársak", állami szektorban dolgozó "segítõtársak", egyebek. Ilyenkor elõkerült a whiskysüveg, kötelezõ módon kólával hígítva és valamilyen kaja is. Egy ilyen protokol estére készíttettek egy hatalmas lábos, azt hiszem úgy jó 3 liter karamellkrémet, amit aztán betettek az irodai hûtõszekrénybe dermedni. Elsõként reggel egy kis termetû, de nagy étvággyal rendelkezõ, kívánós, mindig a gyomra után futó kollegám érkezett. Mint mindig, most is azzal kezdte a napot, hogy bedugta a fejét a hûtõbe, csekkolni a tartalmát, egy ott felejtett ...