Karamellizált tejcsoki - vanília krémes bonbon

2014-03-07

sponsored links











A fehér csoki karamellizálással már próbálkoztam (itt), nagyon finom bonbon készült belõle. Most, tejcsokit karamellizáltam,  Praliné Zsuzsi receptje alapján (itt). A karamellitált tejcsokiból krémet készítettem, ez lett az egyik réteg, a másik pedig egy vanília krém. Egyszerû párosítás, de nagyon finom, harmonikus ízvilág.
Emlékeztet a csokoládé - vanília párosítású fagyira, amit mindig nagyon szerettem...

Hozzávalók:   20 dkg tejcsoki a karamellizáláshoz. Elõzõ nap készítettem el és 10 dkg-ot használtam fel belõle. Ugyan úgy készül, mint a fehér csoki karamell. (recept itt).


Karamellizált tejcsoki krém hozzávalói:

  • 10 dkg karamellizált tejcsoki
  • 30 ml tejszín
  • 1 ev. kan. méz
  • 2,5 dkg puha vaj
Vanília krém hozzávalói:
  • 10 dkg fehér csoki
  • 30 ml tejszín
  • 1 ev. kan. méz
  • 2,5 dkg puha vaj
  • fél vanília rúd belseje 
Burok:   30 dkg étcsokoládé (nálam: 65%-os CHOCEUR),   3 gr kakaóvaj por

Készítés:  A tejszínt a mézzel gyöngyözésig melegítem. Az apróra tört karamellizált tejcsokit a meleg tejszínhez adom, (de ekkor már elzárom a lángot alatta) és egynemûre keverem. Ha a krém 35 fokra hûlt, beleteszem a puha vajat és alaposan átkeverem. Szobahõn hagyom állni.
Elkészítem a vanília krémet is. A tejszínt gyöngyözésig melegítem a mézzel, beleteszem a vanília rúd belsejét, az apró darabokra tört csokit, (leveszem a tûzrõl) és szép simára keverem. Ha a krém egy kicsit kihûlt (35 fok), akkor hozzáadom a puha vajat, átkeverem és szobahõn hagyom állni.

A csokit felolvasztom és temperálom a burokhoz:

A csokit apró darabokra töröm. A csokiolvasztó gépben felolvasztom (40-45 fok). Kiveszem a gépbõl a tálat.
Folyamatosan keverem, amikor lehûlt (34-35 fokra), beleteszem a kakaóvaj port és alaposan átkeverem. Ha elérte a munkahõmérsékletet a csoki (31-32 fok), beleöntöm a formába, néhány percig hagyom állni és egy gyors mozdulattal megfordítom és egy sütõpapírral kibélelt tálra öntöm a felesleg csokit. Addig hagyom ebben a megfordított pozícióban a lemezt, amíg csöpög belõle a csoki. Végül egy spaklival lehúzom a csokit a lemezrõl. Kb. fél órára hûtõbe teszem a lemezt.
Ezután egy kiskanál segítségével a csoki krémet, majd a vanília krémet teszem a lemez mélyedéseibe (próbálom fele-fele arányban adagolni a krémet), vigyázok arra is, hogy maradjon hely a lezáráshoz  
(kb. 2 mm). A krémmel töltött lemezt hagyom szobahõn állni.
A csokit ismét felolvasztom, temperálom, ráöntöm a lemezre, spaklival simára húzom és egy órára hûtõbe teszem. 
Végül a lemezt megfordítom és kipottyannak belõle a bonbonok.







Folytats a blogon ... csokoladekreativan.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s