Karamelles mogyorós csokoládétorta sütés nélkül
sponsored links
Karamell, mogyoró, csokoládé, a mester hármas ?
Méltó desszert egy születésnapi bulin, a siker garantált.
Elképesztõen gazdag íz, minden falat tömör gyönyör :)
Roppant gazdaságos, 16 fiatal embert kényeztettem vele.
Mulatságosan egyszerû elkészíteni.
Karamelles mogyorós csokoládétorta
Hozzávalók
1) alap
250 g ropogós zabkeksz
30 g (holland)kakaó
100 g vaj (szobahõmérsékletû)
2) mogyorós karamell
300 g cukor (fele demerara nádcukor)
200 ml habtejszín
125 g sós mogyoró
3) csokoládé
2) mogyorós karamell
300 g cukor (fele demerara nádcukor)
200 ml habtejszín
125 g sós mogyoró
3) csokoládé
200 g csokoládé (72 %)
20 g (holland)kakaó
200 ml habtejszín
70 g vaj (hideg)
A kapcsos tortasütõt (22 cm) sütõpapírral kibéleltem
(késõbb rájöttem, hogy a folpack fólia is megteszi).
1) A zabkekszet, a kakaóval és a vajjal összedaráltam az aprítógépben.
A tortasütõ alján elosztottam: az ujjaimmal, majd kanállal szorosan lenyomkodtam.
Hidegre tettem.
2) A cukrokat összekevertem, majd lassú tûzön, keverés nélkül,
az edényt idõnként megmozgatva, karamellizáltam.
Amikor borostyánszínûre váltott, hozzáöntöttem a tejszínt (vigyázat fröcsög, könnyen kifut)
és kézi habverõvel krémesre kevertem.
Belekevertem a hideg vajat, végül hozzáadtam a mogyorót.
(A mogyorórót kezeim között átpergettem, így szabadítva meg a felesleges sótól.)
Vártam 5 percet, majd a hûtõbõl kivett kekszalapra öntöttem.
Így hagytam kihûlni. A csokoládés réteget csak ekkor készítettem el.
3) A csokoládé ganache-hoz a tejszínt felmelegítettem
(csak annyira javasolt, hogy a csokoládé felolvadjon benne).
A csokoládétáblákat apróra törtem, majd a tejszínhez adtam, a kakaót is,
majd kézi habverõvel simára kevertem.
Végül belekevertem a hideg vajat.
Az egészet a kihûlt karamellre öntöttem és elsimítottam.
Hûtõbe tettem.
(Tálalás elõtt több órát hûtsük, fogyasztás elõtt 10 perccel elõbb vegyük ki.
Szeletelni sima pengéjû, éles, meleg késsel tanácsos.)
20 g (holland)kakaó
200 ml habtejszín
70 g vaj (hideg)
A kapcsos tortasütõt (22 cm) sütõpapírral kibéleltem
(késõbb rájöttem, hogy a folpack fólia is megteszi).
1) A zabkekszet, a kakaóval és a vajjal összedaráltam az aprítógépben.
A tortasütõ alján elosztottam: az ujjaimmal, majd kanállal szorosan lenyomkodtam.
Hidegre tettem.
2) A cukrokat összekevertem, majd lassú tûzön, keverés nélkül,
az edényt idõnként megmozgatva, karamellizáltam.
Amikor borostyánszínûre váltott, hozzáöntöttem a tejszínt (vigyázat fröcsög, könnyen kifut)
és kézi habverõvel krémesre kevertem.
Belekevertem a hideg vajat, végül hozzáadtam a mogyorót.
(A mogyorórót kezeim között átpergettem, így szabadítva meg a felesleges sótól.)
Vártam 5 percet, majd a hûtõbõl kivett kekszalapra öntöttem.
Így hagytam kihûlni. A csokoládés réteget csak ekkor készítettem el.
3) A csokoládé ganache-hoz a tejszínt felmelegítettem
(csak annyira javasolt, hogy a csokoládé felolvadjon benne).
A csokoládétáblákat apróra törtem, majd a tejszínhez adtam, a kakaót is,
majd kézi habverõvel simára kevertem.
Végül belekevertem a hideg vajat.
Az egészet a kihûlt karamellre öntöttem és elsimítottam.
Hûtõbe tettem.
(Tálalás elõtt több órát hûtsük, fogyasztás elõtt 10 perccel elõbb vegyük ki.
Szeletelni sima pengéjû, éles, meleg késsel tanácsos.)
A valakinek félretett szeletkét másnap reggel sikerült lefotóznom :)
A Családom legnagyobb örömére újabb, immár miniadag készült :)
a fotók (a szelet és fázisfotók kivételével) errõl készültek.
Szeretetrehangoltan a Facebookon :)
A kertben
A Családom legnagyobb örömére újabb, immár miniadag készült :)
a fotók (a szelet és fázisfotók kivételével) errõl készültek.
Szeretetrehangoltan a Facebookon :)