Karamellbonbon

2017-12-20

sponsored links

JĂł sok recept merĂŒlt feledĂ©sbe, mindig csak fĂ©lrerakosgattam Ă”ket, hogy majd egyszer, majd egyszer, majd egyszer... IsmerĂ”s? EzĂ©rt Ășgy döntöttem, hogy nĂ©hĂĄny tĂ©lies-karĂĄcsonyos receptet elĂ”veszek, beteszem az adventi naptĂĄr zsebeibe, Ă©s elkĂ©szĂ­tem Ă”ket. Vagy ha nagyon nem kĂ­vĂĄnunk rĂĄ, vagy nincs idĂ”, akkor elengedem... Volt, amitĂ”l megvĂĄltam, Ă©s volt olyan is, amiĂ©rt a falba vernĂ©m a fejem, ha kimaradt volna. Ez is ilyen... 



Nem vagyok egy nagy karamelles, de ettĂ”l Ă©n is elolvadtam! MĂ©g kristĂĄlycukrot is hoztam, mert nem akartam mĂĄsfĂ©le cukorral kĂ­sĂ©rletezni. Ennyi belefĂ©r! JĂł lassan kĂ©szĂŒlt el, elĂ”ször az edĂ©ny lett kicsi, a mĂĄsodiknak vastag volt az alja, ezĂ©rt nem volt a legmegfelelĂ”bb, a folytonos kevergetĂ©sem miatt lassan karamellizĂĄlĂłdott. A hĂ”fokot sem mertem nagyon felkapcsolni, ezĂ©rt nagyjĂĄbĂłl nem is melegedett semmit :) De vĂ©gĂŒl elkĂ©szĂŒlt. JĂłl festett a dolog, megörĂŒltem. EgĂ©szen addig, amĂ­g fel nem kellett szelnem. Ugyanis alig lehet. Nem baj, legalĂĄbb tartja a formĂĄjĂĄt, ha ilyen kemĂ©ny. Ez sem jött be. Csak egymĂĄs mellĂ© sorakoztatva, a rĂ©tegek közĂ© sĂŒtĂ”papĂ­rt tĂ©ve maradnak szĂ©pek. AmĂșgy kicsit eldeformĂĄlĂłdnak, de szĂ©pen szĂ©t lehet Ă”ket szedni.
Ennek ellenére mégis csak egy gondom volt vele. Annyira koncentråltam a szétosztåsra, hogy én alig ettem. Balek vagyok, ez van :)



A receptem azt ĂĄllĂ­tja, hogy hĂ»tĂ”ben 5 napig ĂĄll el. Nos, Ă©n ezt kĂ©tlem, szinte csak cukorbĂłl van. Sem a hĂ»tĂ”t nem javasolnĂĄm, Ă©n sem tettem be, sem az öt naptĂłl nem tartanĂ©k. A hĂ”fokot pontosan kimĂ©rtem, ha nincs maghĂ”mĂ©rĂ”d, a recept a következĂ” tippet ajĂĄnlja: Jeges vĂ­zbe cseppentsĂŒnk a masszĂĄbĂłl, Ă©s ha rögtön a vĂ­zbe Ă©rve kemĂ©ny golyĂłvĂĄ vĂĄltozik, akkor elĂ©g forrĂł.

HozzĂĄvalĂłk:
  • 375 g kristĂĄlycukor
  • 100 g vaj
  • 330 ml tejszĂ­n
  • 90 g mĂ©z
  • Ă”rölt vanĂ­lia
  • csipet sĂł
  • tetejĂ©re: sĂłpehely (fleur de sel)


Elkészítés:
  • A cukrot, a mĂ©zet, a vajat, a tejszĂ­nt, a vanĂ­liĂĄt Ă©s a csipet sĂłt egy nagy, vĂ©kony aljĂș lĂĄbosban felfĂ”zzĂŒk. Max. fĂ©lig legyen a lĂĄbos, nehogy kifusson. Ha minden elolvadt, emelhetsz a hĂ”fokon. Ha habosodni Ă©s sötĂ©tedni kezd, mĂ©regesd a hĂ”fokot. Akkor jĂł a massza, ha 128 fokos.
  • A felragadt cukorkristĂĄlyokat egy vizes ecsettel leszedheted az edĂ©ny falĂĄrĂłl, nekem tĂșl sok nem maradt fent, nĂ©ha letöröltem az ecsettel, de nem is lett volna rĂĄ feltĂ©tlenĂŒl szĂŒksĂ©g.
  • AmĂ­g a massza habzik, elĂ”kĂ©szĂ­tjĂŒk a formĂĄt. Egy sĂŒtĂ”keretet hasznĂĄltam, a sĂŒtĂ”papĂ­rt belĂŒlrĂ”l hajtogattam bele, Ă©s csipeszekkel rögzĂ­tettem, hogy ne folyjon ki a massza. Ha tepsit hasznĂĄlsz, akkor csak bĂ©leld ki. A mosogatĂłba engedj hideg vizet, ebbe kell majd beleĂĄllĂ­tani az edĂ©nyt.
  • Ha elĂ©rte a karamell a kellĂ” hĂ”fokot, azonnal tedd az edĂ©nyt a mosogatĂłba engedett hideg vĂ­zbe. PĂĄr keverĂ©s utĂĄn hirtelen besĂ»rĂ»södik, mehet gyorsan a formĂĄba. Kb 1 cm vastagon legyen. A tetejĂ©re szĂłrunk egy kevĂ©s sĂłpelyhet.
  • NĂ©hĂĄny Ăłra mĂșlva szeletelhetĂ”, elvileg forrĂł kĂ©ssel. Sokat nem segĂ­t, de a semminĂ©l jobb ez a tipp is. Éles legyen a kĂ©s, te pedig erĂ”s Ă©s kitartĂł. 
  • A recept szerint 16 db bonbonra elĂ©g a recept, nos, nekem lett vagy ötven, Ă©s igen nagyvonalĂșan vĂĄgtam, emberes darabokra.... ;-)

Karåcsonyi finomsågnak még belefér ;-) Jó étvågyat!




ForrĂĄs: Billa magazin

Folytatás a blogon ... kincsesbarlang.blogspot.com/2017/12/k...

sponsored links

Keres?s