Karamellbonbon
sponsored links
JĂł sok recept merĂŒlt feledĂ©sbe, mindig csak fĂ©lrerakosgattam Ă”ket, hogy majd egyszer, majd egyszer, majd egyszer... IsmerĂ”s? EzĂ©rt Ășgy döntöttem, hogy nĂ©hĂĄny tĂ©lies-karĂĄcsonyos receptet elĂ”veszek, beteszem az adventi naptĂĄr zsebeibe, Ă©s elkĂ©szĂtem Ă”ket. Vagy ha nagyon nem kĂvĂĄnunk rĂĄ, vagy nincs idĂ”, akkor elengedem... Volt, amitĂ”l megvĂĄltam, Ă©s volt olyan is, amiĂ©rt a falba vernĂ©m a fejem, ha kimaradt volna. Ez is ilyen...
Nem vagyok egy nagy karamelles, de ettĂ”l Ă©n is elolvadtam! MĂ©g kristĂĄlycukrot is hoztam, mert nem akartam mĂĄsfĂ©le cukorral kĂsĂ©rletezni. Ennyi belefĂ©r! JĂł lassan kĂ©szĂŒlt el, elĂ”ször az edĂ©ny lett kicsi, a mĂĄsodiknak vastag volt az alja, ezĂ©rt nem volt a legmegfelelĂ”bb, a folytonos kevergetĂ©sem miatt lassan karamellizĂĄlĂłdott. A hĂ”fokot sem mertem nagyon felkapcsolni, ezĂ©rt nagyjĂĄbĂłl nem is melegedett semmit :) De vĂ©gĂŒl elkĂ©szĂŒlt. JĂłl festett a dolog, megörĂŒltem. EgĂ©szen addig, amĂg fel nem kellett szelnem. Ugyanis alig lehet. Nem baj, legalĂĄbb tartja a formĂĄjĂĄt, ha ilyen kemĂ©ny. Ez sem jött be. Csak egymĂĄs mellĂ© sorakoztatva, a rĂ©tegek közĂ© sĂŒtĂ”papĂrt tĂ©ve maradnak szĂ©pek. AmĂșgy kicsit eldeformĂĄlĂłdnak, de szĂ©pen szĂ©t lehet Ă”ket szedni.
Ennek ellenére mégis csak egy gondom volt vele. Annyira koncentråltam a szétosztåsra, hogy én alig ettem. Balek vagyok, ez van :)
A receptem azt ĂĄllĂtja, hogy hĂ»tĂ”ben 5 napig ĂĄll el. Nos, Ă©n ezt kĂ©tlem, szinte csak cukorbĂłl van. Sem a hĂ»tĂ”t nem javasolnĂĄm, Ă©n sem tettem be, sem az öt naptĂłl nem tartanĂ©k. A hĂ”fokot pontosan kimĂ©rtem, ha nincs maghĂ”mĂ©rĂ”d, a recept a következĂ” tippet ajĂĄnlja: Jeges vĂzbe cseppentsĂŒnk a masszĂĄbĂłl, Ă©s ha rögtön a vĂzbe Ă©rve kemĂ©ny golyĂłvĂĄ vĂĄltozik, akkor elĂ©g forrĂł.
HozzĂĄvalĂłk:
- 375 g kristĂĄlycukor
- 100 g vaj
- 330 ml tejszĂn
- 90 g méz
- Ă”rölt vanĂlia
- csipet sĂł
- tetejére: sópehely (fleur de sel)
ElkĂ©szĂtĂ©s:
- A cukrot, a mĂ©zet, a vajat, a tejszĂnt, a vanĂliĂĄt Ă©s a csipet sĂłt egy nagy, vĂ©kony aljĂș lĂĄbosban felfĂ”zzĂŒk. Max. fĂ©lig legyen a lĂĄbos, nehogy kifusson. Ha minden elolvadt, emelhetsz a hĂ”fokon. Ha habosodni Ă©s sötĂ©tedni kezd, mĂ©regesd a hĂ”fokot. Akkor jĂł a massza, ha 128 fokos.
- A felragadt cukorkristĂĄlyokat egy vizes ecsettel leszedheted az edĂ©ny falĂĄrĂłl, nekem tĂșl sok nem maradt fent, nĂ©ha letöröltem az ecsettel, de nem is lett volna rĂĄ feltĂ©tlenĂŒl szĂŒksĂ©g.
- AmĂg a massza habzik, elĂ”kĂ©szĂtjĂŒk a formĂĄt. Egy sĂŒtĂ”keretet hasznĂĄltam, a sĂŒtĂ”papĂrt belĂŒlrĂ”l hajtogattam bele, Ă©s csipeszekkel rögzĂtettem, hogy ne folyjon ki a massza. Ha tepsit hasznĂĄlsz, akkor csak bĂ©leld ki. A mosogatĂłba engedj hideg vizet, ebbe kell majd beleĂĄllĂtani az edĂ©nyt.
- Ha elĂ©rte a karamell a kellĂ” hĂ”fokot, azonnal tedd az edĂ©nyt a mosogatĂłba engedett hideg vĂzbe. PĂĄr keverĂ©s utĂĄn hirtelen besĂ»rĂ»södik, mehet gyorsan a formĂĄba. Kb 1 cm vastagon legyen. A tetejĂ©re szĂłrunk egy kevĂ©s sĂłpelyhet.
- NĂ©hĂĄny Ăłra mĂșlva szeletelhetĂ”, elvileg forrĂł kĂ©ssel. Sokat nem segĂt, de a semminĂ©l jobb ez a tipp is. Ăles legyen a kĂ©s, te pedig erĂ”s Ă©s kitartĂł.
- A recept szerint 16 db bonbonra elĂ©g a recept, nos, nekem lett vagy ötven, Ă©s igen nagyvonalĂșan vĂĄgtam, emberes darabokra.... ;-)
Karåcsonyi finomsågnak még belefér ;-) Jó étvågyat!
ForrĂĄs: Billa magazin