Karamell torta
sponsored links
Régen, évekkel ezelõtt készítettem már ezzel a krémmel tortát, a legkisebb gyerkõc születésnapjára az oviba. Délután minden óvónéni és dajkanéni benyújtotta az igényét a krém receptjére. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy szinte az ünnepelt volt az egyetlen akinek nem ízlett :)
A sógorom, a férjem és a legkisebb lányom közösen (kicsit elcsúszottan ünnepelt) születésnapjára vettem újra elõ, és osztatlan sikere volt, még a legkisebb gyerek is megszerette azóta. És komolyan mondom ez nagyon nagy dolog!!! Azt hiszem nem volt még olyan torta, amelyikrõl mind a három gyerek egyöntetûen azt állította, hogy "igen anya ez finom, ízlik" (Úgy szép az élet, ha nyolcvanhat féle dolgot kell készítened, hogy mindenki elégedett legyen :)). Úgyhogy most hétvégén is újrázunk keresztapám szülinapjára, kíváncsi leszek, hogy a család másik felénél is ilyen egyöntetû sikert arat e majd :).
Szerintem az egyik legjobb tortakrém amit valaha ettem.
A recept, mint annyi más már a blogon Kiskuktától származik.
Karamell torta
Hozzávalók:
/25 cm átmérõjû tortaformához/
Piskóta
- 25 dkg liszt
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 cs sütõpor
Karamell krém
- 5 dl tej
- 1 cs karamellás pudingpor
- 6 púpos ek. cukor
- 10 dkg fehér csoki
- 4 dl állati tejszín
- 1 dl tej
- 1 ek. zselatin (étkezési, Horvát Rozi)
- porcukor a tejszínhez
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük.
A sütõporral elkevert, átszitált lisztet, felváltva a tej és olaj keverékével a tojássárgájás krémhez adjuk. Beleforgatjuk a tojásfehérjét és sütõpapíros tortaformába öntjük.
180 C-ra elõmelegített sütõben kb. 30 percig sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük.
A karamellkrémhez cukrot 1 ek. vízzel feltesszük olvadni, ha már szép borostyánszínûre karamellizálódott felöntjük 5 dl tejjel. Én itt tovább melegítettem míg az összeugrott karamell teljesen fel nem oldódott.
Egy kicsi részében feloldjuk a pudingport és ha már forr a többi tej, beletesszük a pudingos keveréket és megfõzzük. Belekeverjük a kockákra tört csokit. Vízfürdõbe, többször megkavarva kihûtjük.
A zselatint az 1 dl tejben feloldjuk, majd oldódásig melegítjük (nem forraljuk).
A nagyon hideg tejszínt 1-2 ek. porcukorral keményre verjük, majd több részletben a pudinghoz adjuk. A feloldott zselatinhoz keverünk pár kanál krémet, majd állandó keverés mellett (mixerrel) a zselatint is a krémhez adjuk.
A tortalapot három lapra vágjuk, és egy kapcsos tortaformában rétegenként összeállítjuk a tortát. A krémbõl simítsunk ki mindig a lapokon túlra is, hogy mikor majd leemeljük róla a karikát az oldalát is borítsa a krém.Kedvünk szerint díszítsük. Én egy kevés krémet meghagytam, hogy az oldalán esetlegesen keletkezõ hiányosságokat pótolni tudjam majd.
Egy pár órára hûtõbe tesszük. Tálalás elõtt eltávolítjuk a tortakarikát, és korrigáljuk az esetleges krémhiányosságokat. :)