Karamell habos almás pite
sponsored links
Sokszor írtam már, hogy nagyon szeretjük az almás pitét, de azt hiszem, ezzel nem vagyunk egyedül Viszont, mivel elég gyakran készítem, így mindig variálok rajta egy kicsit, hogy más ízkombinációkkal is megkóstolhassuk. Készült már dióhabbal, sült, édes tojáshabbal, gyömbérrel, narancs és baracklekvárral, simán fahéjjal, vagy mézeskalács fûszerezéssel is. Mind nagyon szuper volt, ugyan úgy, ahogy ez a mostani, karamell habos verzió is.
Ennek a pitének, nem csak a töltelékét variáltam meg, de a tésztáját is. Most tejföl helyett, mascarpone krémsajtot tettem bele, kíváncsi voltam, mennyiben változtatja meg azt. A tapasztalat az, hogy ízében nem lett másabb, viszont nagyon omlós a tészta. Másnap pedig, még puhább, porhanyósabb, csak úgy omlik az ember szájában.
Az almatöltelékben pedig jól játszik a pikáns, savanykás alma íze, a karamellel és utóízként, a fahéj fûszeressége is fellelhetõ.
Atinak nagyon ízlik, azt mondja, hogy ennél finomabbat még nem evett. Persze, amelyik étel ízlik neki, azokra mind ezt mondja
Karamell habos almás pite
Hozzávalók a tésztához: 27 cm-es pite formához:
35 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
2 db tojássárgája +1 a tetejére a kenéshez
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1/2 csomag sütõpor
8 dkg mascarpone krémsajt
1 csipet só
A töltelékhez:
7-8 db közepes, savanykás alma
3 db tojásfehérje
10 dkg cukor
3 dkg vaj
0,5-1 dl tejszín
1,5 teáskanál õrölt fahéj
2 evõkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tésztához egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet a sütõporral, csipet sóval és a porcukorral együtt, majd elmorzsoljuk vele a hideg vajat. Hozzáadjuk a két tojássárgáját és a mascarpone-ét, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát.
Mikor a tészta jól összeállt, fóliába csomagolva hûtõbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, negyedelve eltávolítjuk a magházat, vékony szeletekre vágjuk és ráfacsarjuk a citrom levét.
Egy magasabb falú serpenyõ aljára szórunk 3-4 evõkanálnyi cukrot, megvárjuk míg megbarnul, ekkor hozzákeverünk egy kanálnyi vajat és hozzáforgatjuk a vékonyra szeletelt almát. Jól összeforgatjuk, és magasabb tüzön megdinszteljük az almát.
Miután az alma megpuhult és elfõtt a leve, a fahéjat is hozzákeverjük, majd félretesszük hûlni.
A tésztát kivesszük a hûtõbõl, kettéválasztjuk úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütõ belsõ oldalát is béleljük.
Tehát, a nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütõformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje. A tészta felületét meghintjük két evõkanálnyi zsemlemorzsával.
Karamell habos almás pite
A karamellás habhoz:
A maradék cukorból karamellt készítünk, hozzákeverjük a vajat, majd annyit tejszínnel keverjük el, hogy sûrû, folyós állagú legyen. Kevergetve lehûtjük.
A tojásfehérjét elkezdjük felverni és mikor félig felvertük, folyamatos keverés közben hozzácsurgatjuk a karamellt és kemény habbá verjük. Hozzáforgatjuk almatöltelékhez.
Ha netán folyóssá válik, nem kell kétségbe esni, úgy is, nyugodtan hozzákeverhetjük.
Mikor ezzel elkészültünk, a tölteléket belesimítjuk a tésztával kibélelt piteformába.
A tészta másik felét szintén kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.
A felsõ tésztaréteget lekenjük egy tojássárgájával, villával megszurkáljuk, majd elõmelegített sütõbe téve 190-200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután meghûlt, szeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Karamell habos almás pite
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Habos almás sütemény
Különleges almás pite
"Tökéletes" almás pite
Rumos-diós almás pite
Mandulatorta almával, mákkal, tejszínes karamell krémmel
Ennek a pitének, nem csak a töltelékét variáltam meg, de a tésztáját is. Most tejföl helyett, mascarpone krémsajtot tettem bele, kíváncsi voltam, mennyiben változtatja meg azt. A tapasztalat az, hogy ízében nem lett másabb, viszont nagyon omlós a tészta. Másnap pedig, még puhább, porhanyósabb, csak úgy omlik az ember szájában.
Az almatöltelékben pedig jól játszik a pikáns, savanykás alma íze, a karamellel és utóízként, a fahéj fûszeressége is fellelhetõ.
Atinak nagyon ízlik, azt mondja, hogy ennél finomabbat még nem evett. Persze, amelyik étel ízlik neki, azokra mind ezt mondja
Karamell habos almás pite
Hozzávalók a tésztához: 27 cm-es pite formához:
35 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
2 db tojássárgája +1 a tetejére a kenéshez
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1/2 csomag sütõpor
8 dkg mascarpone krémsajt
1 csipet só
A töltelékhez:
7-8 db közepes, savanykás alma
3 db tojásfehérje
10 dkg cukor
3 dkg vaj
0,5-1 dl tejszín
1,5 teáskanál õrölt fahéj
2 evõkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tésztához egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet a sütõporral, csipet sóval és a porcukorral együtt, majd elmorzsoljuk vele a hideg vajat. Hozzáadjuk a két tojássárgáját és a mascarpone-ét, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát.
Mikor a tészta jól összeállt, fóliába csomagolva hûtõbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, negyedelve eltávolítjuk a magházat, vékony szeletekre vágjuk és ráfacsarjuk a citrom levét.
Egy magasabb falú serpenyõ aljára szórunk 3-4 evõkanálnyi cukrot, megvárjuk míg megbarnul, ekkor hozzákeverünk egy kanálnyi vajat és hozzáforgatjuk a vékonyra szeletelt almát. Jól összeforgatjuk, és magasabb tüzön megdinszteljük az almát.
Miután az alma megpuhult és elfõtt a leve, a fahéjat is hozzákeverjük, majd félretesszük hûlni.
A tésztát kivesszük a hûtõbõl, kettéválasztjuk úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütõ belsõ oldalát is béleljük.
Tehát, a nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütõformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje. A tészta felületét meghintjük két evõkanálnyi zsemlemorzsával.
Karamell habos almás pite
A karamellás habhoz:
A maradék cukorból karamellt készítünk, hozzákeverjük a vajat, majd annyit tejszínnel keverjük el, hogy sûrû, folyós állagú legyen. Kevergetve lehûtjük.
A tojásfehérjét elkezdjük felverni és mikor félig felvertük, folyamatos keverés közben hozzácsurgatjuk a karamellt és kemény habbá verjük. Hozzáforgatjuk almatöltelékhez.
Ha netán folyóssá válik, nem kell kétségbe esni, úgy is, nyugodtan hozzákeverhetjük.
Mikor ezzel elkészültünk, a tölteléket belesimítjuk a tésztával kibélelt piteformába.
A tészta másik felét szintén kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.
A felsõ tésztaréteget lekenjük egy tojássárgájával, villával megszurkáljuk, majd elõmelegített sütõbe téve 190-200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután meghûlt, szeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Karamell habos almás pite
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Habos almás sütemény
Különleges almás pite
"Tökéletes" almás pite
Rumos-diós almás pite
Mandulatorta almával, mákkal, tejszínes karamell krémmel