Karamell

2017-11-27

sponsored links

Karamell – ami tuti sikerülni szokott

A karamell az, amit elkészíteni tiszta para, leginkább azért mert mindenhol leírják, hogy parázni kell tõle, így a karamell készítéstõl való félelem és rettegés beivódott az emberiség kollektív tudatalattijába. Oké, tényleg ne alaptalan a félelem, de elég lenne pusztán annyit leírni, hogy kellõ odafigyelés mellett elég gyors és egyszerû elkészíteni, viszont azt a bizonyos kellõ odafigyelést nélkülözve gasztronómiailag fogalmazva könnyen bukta lesz belõle. (Értem ez alatt, hogy elhasalás nem pedig egy kelt tésztás süti.)

Blogkaramell4_IMG_4572.jpg

Karamellt lehet készíteni pusztán cukorból, vagy cukorból és vízbõl. Ez a klasszikus változat. Létezik recept cukorral, vízzel és tejszínnel, ami ha sikerül, akkor egy fantasztikus állagot, kaphatunk. Ezzel a verzióval én magam folyamatosan felsültem, de úgy tûnik rajtam kívül mindenki másnak mûködik.

Ebben a verzióban mindezeken kívül van vaj is, ami valaki szerint teljesen felesleges a karamellbe. Lehet, hogy igaz, viszont az is igaz, hogy ez az a recept, ami eddig mindig jól sikerült mindenféle macera, cukorhõmérõ és egyéb koreográfia nélkül.

A karamell ha kész hûtõben szoktam tartani, ettõl egy kicsit kristályos lesz, és lényegében a vajhoz hasonlóan megdermed. Ha hosszabb idõre kivesszük ismét finom puha lesz, és ha újra melegítjük, vagy alacsony fokozatra a mikróba tesszük rövid idõre, akkor ismét folyékony állagot kapunk. Szóval kenhetjük, locsolhatjuk, bármit el tudunk érni vele amire szükségünk van.

Alább a recept, és pár gyors ötlet, hogy mit kezdhetünk vele. Késõbb pedig jönnek a receptek.

 

Nehézségi fok: Közepes
Elkészítési idõ: kb. 20-30 perc
Mennyiség: kb. 500ml

Hozzávalók az alaphoz:

  • 230g cukor
  • 60 ml víz
  • 120g vaj
  • 125 ml tejszín

Ötletek amivel (esetleg amik kombinációjával) még lehet ízesíteni a karamellt:

  • 1 vagy két kiskanál vanília kivonat
  • 40-50 g csokoládé
  • ? kiskanál só
  • 1 vagy két evõkanál rum, whisky vagy egyéb alkohol
  • kávé ???

A cukrot a serpenyõbe tesszük, ráöntjük a vizet, és elkeverjük. Közepesnél magasabb hõfokon elkezdjük ?fõzni?. kb. 5 perc múlva mikor már enyhén borostyánszínû lesz szinte a serpenyõ teljes felülete, azonnal hozzáadjuk vajat, (azaz ne várjuk meg még az összes cukor sötét barna lesz) lejjebb vesszük a hõfokot, majd a karamellhez keverjük a tejszínt is. (Ennél a lépésnél egy kicsit félelmetesnek tûnhet a szituáció, mert elkezd füstölni, megnövekszik a térfogata, buborékok keletkeznek, de kifutni nem fog, és szépen lassan lenyugszik a karamellünk. ) Levesszük a tûzrõl és félre tesszük.

Ha valamivel ki szeretnénk egészíteni pl. sóval vagy vaníliával vagy csokival, akkor ezt közvetlen azután tegyük ahogy levettük a tûzrõl. Ekkor még bõven van olyan meleg, hogy még bármi elolvadjon, elkeveredjen benne.

Ha már karamellizálódott a cukor lehet keverni. Sõt én onnan már folyamatosan keverni szoktam, így a serpenyõ oldalára tapadt sókristályok is szépen leolvadnak. Ha nem lesz sima az állaga, hanem kicsit becsomósodik, akkor emeljük a hõfokot és kevergessük.

Ötletek:

  • Serpenyõben kevés vajon piríthatunk körtét, esetleg almát (vagy akár hagyhatjuk nyersen is) majd leönthetjük karamell szósszal, és reszelünk rá egy kis csokit.
  • Ha reggel készítünk pl. egy banános csokis turmixot, ízesíthetjük 1-2 evõkanál karamellel.
  • A karamell egy részét összekeverhetjük mandula pehellyel, és aszalt gyümölccsel. (Sárga barack, áfonya esetleg friss banán nagyon jó hozzá.) Ha kis halmokat készítünk ebbõl, ezzel a karamellel nem fog megdermedni, de pl. sütemények töltelékébe, torták díszítésére kiváló.

BlogKaramell5jpg

BlogKaramell3_IMG_7192

Receptek:

 

 

 

BlogKaramell2jpg

 

 

 


Folytats a blogon ... https://homebisztro.wordpress.com/201...

sponsored links

Keres?s