Karalábéfõzelék joghurttal és citrommal
sponsored links
Szerdán megkérdezte tõlem egy anyuka a játszótéren, hogy minden rendben van-e. Hehe, nem csoda. Percek óta ültem az egyik hintában és mantráztam, hogy karalábé, karalábé, karalábé. Nem tudhatta, amit a ?BFF? anyukák igen, már rám se hederítettek. De az értem ?aggódó? anyukának fingja lövése nem volt róla, hogy csak fejben fõztem. Lehet, hogy azon agyalt, ki tudja-e valahogyan menekíteni a kiskorút egy családi pokolból. És még nem találkozott a férjjel.
Másnap elmentünk Rozival a piacra, egészségesen bereggeliztünk lángosból, és jól bevásároltunk. Ma pedig real time-ban elkészült a karalábéfõzelék joghurttal és citrommal.
Gluténmentes.
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: az alaplének kb. 30 perc; a fõzeléknek kb. 15 perc.
Hozzávalók (2 ? 3 fõre)
az alapléhez:
a 3 db megmosott karalábé héja + a nagyobb levelei (én a végeit sem dobtam ki, azokat is az alapléhez adtam)
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. koriandermag
1 tk. egész fekete bors
1 sárgarépa héja (tízóraira nyers zöldségeket ettünk, meghagytam a héját)
1 tk. só (elhagyható)
3 babérlevél
1 ek. petrezselyemzöld
kb. 2 liter víz
a fõzelékhez:
3 db nagyobb, de zsenge karalábé
1 kis fej vöröshagyma
3 ? 4 dl alaplé
4 ? 5 kisebb levél medvehagyma felaprítva
3 ? 4 kisebb karalábélevél felaprítva
1 ? 1,5 dl joghurt (kaukázusi kefirrel is tuti)
0,5 dl tejszín
1 ek. citromlé
1 csapott ek. kukoricaliszt
só, frissen tekert bors
2 ek. olívaolaj
Elõször elkészítettem az alaplevet. A karalábé leveleit és héját, a sárgarépa héját, a megpucolt, kettévágott vöröshagymát, a kicsit összeroppantott fokhagymagerezdeket egy fazékba tettem, megszórtam a fûszerekkel és a sóval, majd felöntöttem kb. 2 ? 2,5 liter vízzel. Az egészet fedõ alatt felforraltam, majd nagyon halkan addig fõztem, amíg megpuhult minden. Leszûrtem, félretettem. Szándékosan többet fõztem, hogy maradjon máskorra is. A fagyasztóban vígan elvan jó ideig.
A karalábét kb. 1,5 x 1,5 centisre felkockáztam. Felaprítottam a vöröshagymát is. Egy magasabb falú serpenyõt hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd a közepesnél kicsivel erõsebbre mérsékeltem a lángot és rádobtam a vöröshagymát is. Egy nagyobb csipet sóval megszórtam és pár perc alatt üvegesre pároltam. Ekkor rátettem a felkockázott karalábét és néhány percig kicsit pirítottam. Felöntöttem az alaplével és lefedve megfõztem, de nem teljesen, csak annyira, hogy kicsit még azért roppanjon, amikor ráharapok.
A joghurtot és a tejszínt a botmixer edényébe öntöttem, hozzáadtam bõ 1 evõkanálnyit a karalábéból és simára turmixoltam. Belekevertem 1 csapott ek. kukoricalisztet is, ezzel is elkevertem, majd hozzáöntöttem a többi karalábéhoz. Ezen a ponton beletettem a felaprított karalábéleveleket is. Hagytam egyet rottyanni, majd egy kóstolás után még egy csipet sóval ízesítettem, végül belekevertem a citromlevet is. A végén az apróra vágott medvehagymát is hozzáforgattam, ami a forró fõzelékben pillanatok alatt puha lett. Kellemes fokhagymás ízt adott az egésznek, de nem csapta agyon a zsenge karalábét. Alaposan elkevertem, majd tálaltam. Zsenge karalábé, savanykás, krémes állag, enyhe fokhagymás beütéssel. Isteni lett.
A facebook-on is megtalálsz, ha ide kattintasz.
Az erõt a fõzelékes merszhez ? úgy általában ? pedig innen merítettem: Feri, a fõzelékes
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával
Saláta? Fõzeléknek? Fúúúúúúúúj!
Rozmaringos sült édesburgonya fõzelék
Zöldborsófõzelék pirított csirkemájjal
Másnap elmentünk Rozival a piacra, egészségesen bereggeliztünk lángosból, és jól bevásároltunk. Ma pedig real time-ban elkészült a karalábéfõzelék joghurttal és citrommal.
Gluténmentes.
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: az alaplének kb. 30 perc; a fõzeléknek kb. 15 perc.
Hozzávalók (2 ? 3 fõre)
az alapléhez:
a 3 db megmosott karalábé héja + a nagyobb levelei (én a végeit sem dobtam ki, azokat is az alapléhez adtam)
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. koriandermag
1 tk. egész fekete bors
1 sárgarépa héja (tízóraira nyers zöldségeket ettünk, meghagytam a héját)
1 tk. só (elhagyható)
3 babérlevél
1 ek. petrezselyemzöld
kb. 2 liter víz
a fõzelékhez:
3 db nagyobb, de zsenge karalábé
1 kis fej vöröshagyma
3 ? 4 dl alaplé
4 ? 5 kisebb levél medvehagyma felaprítva
3 ? 4 kisebb karalábélevél felaprítva
1 ? 1,5 dl joghurt (kaukázusi kefirrel is tuti)
0,5 dl tejszín
1 ek. citromlé
1 csapott ek. kukoricaliszt
só, frissen tekert bors
2 ek. olívaolaj
Elõször elkészítettem az alaplevet. A karalábé leveleit és héját, a sárgarépa héját, a megpucolt, kettévágott vöröshagymát, a kicsit összeroppantott fokhagymagerezdeket egy fazékba tettem, megszórtam a fûszerekkel és a sóval, majd felöntöttem kb. 2 ? 2,5 liter vízzel. Az egészet fedõ alatt felforraltam, majd nagyon halkan addig fõztem, amíg megpuhult minden. Leszûrtem, félretettem. Szándékosan többet fõztem, hogy maradjon máskorra is. A fagyasztóban vígan elvan jó ideig.
A karalábét kb. 1,5 x 1,5 centisre felkockáztam. Felaprítottam a vöröshagymát is. Egy magasabb falú serpenyõt hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd a közepesnél kicsivel erõsebbre mérsékeltem a lángot és rádobtam a vöröshagymát is. Egy nagyobb csipet sóval megszórtam és pár perc alatt üvegesre pároltam. Ekkor rátettem a felkockázott karalábét és néhány percig kicsit pirítottam. Felöntöttem az alaplével és lefedve megfõztem, de nem teljesen, csak annyira, hogy kicsit még azért roppanjon, amikor ráharapok.
A joghurtot és a tejszínt a botmixer edényébe öntöttem, hozzáadtam bõ 1 evõkanálnyit a karalábéból és simára turmixoltam. Belekevertem 1 csapott ek. kukoricalisztet is, ezzel is elkevertem, majd hozzáöntöttem a többi karalábéhoz. Ezen a ponton beletettem a felaprított karalábéleveleket is. Hagytam egyet rottyanni, majd egy kóstolás után még egy csipet sóval ízesítettem, végül belekevertem a citromlevet is. A végén az apróra vágott medvehagymát is hozzáforgattam, ami a forró fõzelékben pillanatok alatt puha lett. Kellemes fokhagymás ízt adott az egésznek, de nem csapta agyon a zsenge karalábét. Alaposan elkevertem, majd tálaltam. Zsenge karalábé, savanykás, krémes állag, enyhe fokhagymás beütéssel. Isteni lett.
A facebook-on is megtalálsz, ha ide kattintasz.
Az erõt a fõzelékes merszhez ? úgy általában ? pedig innen merítettem: Feri, a fõzelékes
Innen is szemezgethettek
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával
Saláta? Fõzeléknek? Fúúúúúúúúj!
Rozmaringos sült édesburgonya fõzelék
Zöldborsófõzelék pirított csirkemájjal