Karalábé és hús avagy Levelet kaptam lájf
sponsored links
Szintén bóti történet.
TÖLTÖTT KARALÁBÉLEVEK,
Ugyi hétfõn vásároltam 4 db zsenge karalábét, amin most még a levele is rajta van, és ettõl lesz olyan terebélyes, hogy nem csak a kis nylon zacsiba nehéz beletuszkolni, hanem a bevásárló szatyorba is elfoglalja a sör helyét ?
Épp a tuszkolás azon részénél tartottam, amikor még két kézzel, finoman visszahajtottam a karalábé leveles részét, de már csak az egyik kezemben tartottam, a másikkal próbáltam letépni egy zacsit (lelkileg felkészülve, kicsit feszülve, hogy milyen"könnyû lesz" szétszedni a két réteget - szintén egy kézzel), amikor egy kedves ismerõs, segítõi barátsággal hozzám szólt: - Miért nem téped le?! - Igaz! gondoltam, aztán kétségbeesett bátorsággal, megrántottam... a zacsik pedig egy átlátszóan hullámzó, tenger szerpentinként gördültek le a gurgulájkról.
Mire az ismerõsöm csak annyit tett hozzá - A karalábé leveleit.
Ki kellett vágni magam - Mert abból fincsi saláta lesz!
Ennyi volt a történet; most jön a vallomás.
Nem mondtam igazat; nem lett fincsi a saláta!
De... ??
TÖLTÖTT KARALÁBÉLEVEK,
PARADICSOMOS-HAGYMÁS CUKKINIVEL
Hozzávalók:
4 db zsengekaralábé levelei
50 dkg sertés darálthús
10 dkg rizs
5 dkg parasztkolbász
50 dkg cukkini
2 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
30 dkg paradicsom
2 ek. fehérborecet
lestyán
õrölt kömény
só
1 fél fej vöröshagymát felaprítunk, kevés zsiradékon megpirítjuk.
A parasztkolbászt apró kockákra vágjuk.
Párolt rizst készítünk, amit köménnyel és lestyánnal ízesítünk.
Ezután elkészítjük a tölteléket; a rizst, a kolbászt és a pirított hagymát, alaposan összedolgozzuk a darált hússal, megsózzuk, szükség szerint utó ízesítjük. (Igen, én teljesen készre párolom a rizst, és nem teszek bele tojást; ha valaki ebbe nem bízik, csinálja úgy ahogy szokta.)
A karalábé leveleket alaposan megmossuk, aztán egy éles késsel kivágjuk a vastagabb szárrészeket, majd forrásban levõ, sós vízben 3-5 percig fõzzük, leszûrjük, leöblítjük.
No, most jön a pepecs.
A felpuhult karalábé levelekbe, beletöltjük, belegöngyöljük a rizses-húsos tölteléket.
Ez ugyanúgy történik, mintha káposztából vagy szõlõlevélbõl készítenénk töltikéket, csak ezek kisebbek lesznek., tehát szorosan és a végeinél behajtogatva, begyömöszölve.
A maradék apróbb, elszakadt karalábé leveleket, felcsíkozzuk.
A cukkinit kb. félcenti vastag csíkokra vágjuk.
A paradicsomot felkockázzuk.
A megmaradt 1,5 fej vöröshagymát félkarikákra szeleteljük és egy nagyobb edényben, aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit, a paradicsomot, és a felcsíkozott leveleket, megsózzuk, rálottyintjuk a két evõkanál borecetet, zúzott fokhagymával, és felöntjük kb. 2,5 dl vízzel (nagyjából a szintjéig), a töltikéket szépen rápakoljuk a tetejére, majd fedõ alatt, a tûzhely legkisebb lángján 35-40 percig fõzzük, pároljuk.
Nekem ebbõl a mennyiségbõl, adagonként 5-6 töltike jött ki.