Karaj és rizs avagy Köret a húsban
sponsored links
Ez nem egy mai ötlet, de eddig megóvtalak bennetek tõlem ?
Ma viszont, nincs menekvés, kemény vagyok ?
Ma viszont, nincs menekvés, kemény vagyok ?
SÁRGARÉPÁS RIZZSEL
TÖLTÖTT SERTÉSKARAJ,
BORSOS, PÁROLT ALMÁVAL
Hozzávalók:
4db, 16-18 dekás sertéskaraj szelet
20 dkg rizs
15 dkg sárgarépa
5 dkg ementáli sajt
petrezselyem zöldje
liszt, tojás, zsemlemorzsa
4 db zöld alma
1 dl fehérbor
1 tk. kristálycukor
bors, só
olívaolaj és vaj
olívaolaj és vaj
Párolt rizst készítünk, amibe már az elején, szép apróra vágott sárgarépa kockákat keverünk, amikor elkészült és kihûlt, aprított petrezselyem zölddel és szintén pici kockákra vágott, vagy reszelt sajttal összeforgatjuk.
A hús szeleteket kikloppfoljuk.
A rizst elosztjuk a szeletek egyik szélén, majd a végeit kicsit behajtogatva, szorosan feltekerjük, kívülrõl megsózzuk, a hagyományos módszerrel bepanírozzuk. Annyi olajban, hogy legalább félig ellepje, lassan, minden oldalukról, szép pirosra sütjük. (Könnyebben dolgozhatunk, ha egy órácskára, jó hideg hûtõben tároljuk a roládjainkat; de készíthetünk kisebb szeleteket is, és hajthatjuk csak simán lapjába is.)
Az almát (tõlem szokatlan módon, meghámozzuk ? ) és gerezdekre vágjuk (pl.8).
Egy nagyobb serpenyõben, olívaolaj és vaj keverékén elkezdjük párolni az almát, amikor már színesedik, meghintjük 1 csapott teáskanál kristálycukorral. Ha a cukor, szépen megkaramellizálódott (világosra), felöntjük a borral és pillanatok alatt elpároljuk; frissen õrölt borssal ízesítjük. Ennél a köretnél célszerû keményebb almát választani, illetve ügyeljünk arra, hogy párolásnál is megõrizzük a roppanóságát, ezért dolgozzunk gyorsan és frissen tálaljuk.
A rizst elosztjuk a szeletek egyik szélén, majd a végeit kicsit behajtogatva, szorosan feltekerjük, kívülrõl megsózzuk, a hagyományos módszerrel bepanírozzuk. Annyi olajban, hogy legalább félig ellepje, lassan, minden oldalukról, szép pirosra sütjük. (Könnyebben dolgozhatunk, ha egy órácskára, jó hideg hûtõben tároljuk a roládjainkat; de készíthetünk kisebb szeleteket is, és hajthatjuk csak simán lapjába is.)
Az almát (tõlem szokatlan módon, meghámozzuk ? ) és gerezdekre vágjuk (pl.8).
Egy nagyobb serpenyõben, olívaolaj és vaj keverékén elkezdjük párolni az almát, amikor már színesedik, meghintjük 1 csapott teáskanál kristálycukorral. Ha a cukor, szépen megkaramellizálódott (világosra), felöntjük a borral és pillanatok alatt elpároljuk; frissen õrölt borssal ízesítjük. Ennél a köretnél célszerû keményebb almát választani, illetve ügyeljünk arra, hogy párolásnál is megõrizzük a roppanóságát, ezért dolgozzunk gyorsan és frissen tálaljuk.