Karaj és kolbász avagy Egy klasszikus, ami megunhatatlan

2017-06-13

sponsored links

Régóta foglalkoztat már, egy jó kis csemege karaj, ami nem más mint a kolbásszal töltött karaj, az amit neveznek Debreceni karajnak, Csabai karajnak, stb. attól függõen, hogy épp miféle kolbász rejtenek bele. Ennek tükrében hívhatnám Szepetneki karajnak is de én frappánsan, az egyszerû és szabad választású, Csemege karaj gyûjtõnévvel illettem; mint sokan mások.
A klasszikus módozatban, pecsenyelével, törtburgonyával és párolt káposztával kínálták, mindig, mindenhol, és lényegében az összes ünnepi alkalommal, vagy ha épp "elõkelõ" vendégek éreztek, de külföldi delegációk is ezt a pompát kapták, a magyaros menüsorban. 
A Csemege karaj, méltón kivívta helyét a magyar konyhában és minden tisztelet megilleti az idõk végezetéig.
...arról nem is beszélve, hogy hidegen, vékonya szeletelve, vendégváró, hidegtálak pompás és mutatós kiegészítõje lehet.
Én most egy ici-picit máshogy készítettem és egybõl két kisebb ötletet is mutatok, ugyan arra a témára ?














ÕRÜLTEN JÓ CSEMEGE KARAJ x 2
Hozzávalók:
80 dkg sertéskaraj (célszerû a vékonyabb, és saját ajánlásommal, a hosszúkaraj  része) 
20 dkg parasztkolbász
majoránna
kömény
bors, só
20 dkg sárgarépa
80 dkg burgonya
2 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
3-4 ek. ecetes gyöngyhagyma 
lestyán
A karajt egy vékony pengéjû késsel, hosszában felszúrjuk (de, ha szépen megkérjük a hentesünket, õ is megteszi ezt), majd ügyesen beletoljuk a kolbászt; majoránnával, köménnyel, borssal és sóval, alaposan bedörzsöljük a karajt és egy forró serpenyõben, kevéske zsiradékon körbe pirítjuk.
Egy kis tepsit kizsírozunk.
A vöröshagymát nagyobbacska kockákra daraboljuk, a sárgarépát félkarikákra, a fokhagymát pedig kis kockákra vágjuk,  aztán a tepsibe szórjuk õket sózzuk borsozzuk, lestyánnal ízesítjük, és a gyöngy hagymát is belerakjuk, összekeverjük és erre fektetjük rá a húst. Másfél, két deci vizet öntünk alá, és fólia alatt, 180 fokon, kb. 70 percig sütjük, majd fólia nélkül szépen rápirítunk illetve az alatta levõ vizet teljesen elpároljuk.
Közben a burgonyát héjában megfõzzük, kihûtjük és karikákra szeleteljük.
Egy serpenyõbe, a hús alatt összegyûlt zsiradékból teszünk egy keveset és elkezdjük  rajt pirítani a burgonyát. Amikor a burgonya kezd színt kapni, hozzáborítjuk a hagymákat és a répát, amin a hús sült. (szükség szerint leszûrve, hogy ne legyen túl zsíros).
A felszeletelt karajt az isteni, majdnem vele sült körettel kínáljuk.














x 2
















A másik variáció, lényegében ugyanaz, csak itt tört burgonyát készítünk a hagymákkal és a répával; és almás káposztát is adunk mellé.
Az ALMÁS-KÁPOSZTA készítése is egyszerû - fele-fele arányban, apróra kockázott zöld almát és savanyú káposztát összekeverünk, rozmaringgal és picike tökmagolajjal ízesítjük.
FONTOSNAK tartom -  karaj és karaj között különbség lehet és ezért változhat a sütési idõ, nekem szerencsém volt szép vékonnyal dolgozni, ezért ennyi idõ kellett...




















Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2017/06/...

sponsored links

Keres?s