Karaj és hagyma avagy Mit nekem egészség
sponsored links
Ugyibár holnapután lesz egy aprócska mûtétem, és ezáltal egy kis idõre minimálisra csökken, jobb kezem használhatósága, ezért ma éveleji készlet kisöprést tartottam...
Amikor nekiláttam egybõl éreztem, hogy a kezem egészsége érdekében, ma és holnap (holnap má csak finoman) fel kell áldoznom magam; megint.
Ahogy néztem hûtõkínálatát, megnyugvással vettem tudomásul, hogy csak egészségtelen dolgok vannak ott.
Nomármostankérem! ez azért nyugtatott, mert akkor az egészséges dolgokat már meg ettem, tehát elõször a jókat fogyasztottam el. Ez dicséretre méltó!
Oksa! ...de akkor mi legyen ezzel a sok, ganyé, mocsok, durva, egészségtelen cuccal, amik talán még a hûtõt is tönkre vágja?
Ki kell dobni!
Ja! a serpenyõig ??
PÁCOLT SERTÉSKARAJ,
KÉTHAGYMÁS-TÖKMAGOS RAGUVAL
ÉS RÓSEJBNIVEL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
4 ger. fokhagyma
2 fej vöröshagyma
4 ek. gyöngyhagyma (ecetes)
4 ek. tökmag
10 dkg kenyérszalonna
majoránna
bors, só
1 kg burgonya
A karajt felszeleteljük, gyengén megklopfoljuk.
A fokhagymát aprócska kockákra vágjuk, frissen õrölt borssal és majoránnával kiegészítve, olajos pácot készítünk, amibe legalább egy éjszakáig pácoljuk a karaj szeleteket.
A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és jó félórára hideg vízbe áztatjuk.
A hússzeleteket a pácból kivéve, egy serpenyõben szépen megsütjük, tálalásig melegen tartjuk.
A hagymát félkarikára szeleteljük.
A szalonnát vékony kis csíkokra vágjuk és egy serpenyõben elkezdjük kipirítani a zsírját amikor kezd szépen ?könnyezni?, hozzáadjuk a tökmagot, majd egy perc múlva a hagymát is, megsózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük.
Amint a hagyma átforrósodott, belekeverjük a gyöngyhagymát, amit véletlen sem csepegtetünk le, sõt, ha kell, egy picikét a levébõl is adunk hozzá. Ennél a ?ragunál? a hagymát, nem pirítjuk meg, inkább a ?frissessége? legyen a domináló, és amennyire lehet õrizzük meg a roppanósságát.
A burgonyát leszûrjük és egy konyharuha segítségével alaposan leitatjuk róla a nedvességet, majd bõ olajban kisütjük; célszerû kisebb adagokban sütni, de ezt az edény mérete befolyásolja.
ha ügyesek vagyunk és van helyünk, dolgozzunk összehangoltan, és nagyjából egyszerre készüljünk el mindennel.