Kar?csonyi zsemlekoszor?
sponsored links
Ezek a pihe-puha zabpelyhes zseml?k t?k?letesen illenek az ?nnepi asztalra. K?n?lhatjuk reggelire, vagy ak?r a t?lt?tt k?poszt?hoz, nem fog csal?d?st okozni.
A reggelihez el? lehet k?sz?teni, a t?szt?t el?z? este ?ssze lehet ?ll?tani, majd ?jszak?ra be kell tenni a h?t?be, ott gy?ny?r?en meg fog kelni. Reggel az oszt?st?l lehet folytatni.
Hozz?val?k:
7 dkg apr?
szem? zabpehely
53 dkg
finomliszt
1 ek. m?z
3,3 dl
langyos tej
1 toj?s
2,5 dkg
friss ?leszt?
2 tk. s?
5 dkg puha
vaj
1 toj?s a
leken?shez
1-1 ek.
szez?mmag, lenmag, fekete szez?mmag
1-1 ek.
apr?ra v?gott friss rozmaring ?s kakukkf?
1 tk. nagy
szem? s?
Kim?rj?k a
zabpelyhet ?s le?ntj?k annyi tejjel, ami ellepi. A marad?k tejet a dagaszt?g?p
t?lj?ba ?ntj?k. Beletesz?nk egy nagy ev?kan?l m?zet ?s belemorzsoljuk az
?leszt?t. Kb. 10 perc alatt felfut az ?leszt?nk, addig a zabpelyhet is ?zni
hagyjuk.
Amikor az
?leszt?nk felfutott, hozz?adjuk a toj?st, a meg?ztatott zabpelyhet, r?szit?ljuk
a lisztet, r?sz?rjuk a s?t ?s hozz?adjuk a puha vajat. Alacsony fokozaton
elind?tjuk a dagaszt?g?pet. 10 perc ut?n magasabb fokozatra kapcsolunk ?s m?g
3-4 percig dagasztjuk a t?szt?t. Amikor a t?szt?nk sz?p sima, puha, de nem
ragacsos, ?s elv?lik az ed?ny alj?t?l, ?ttessz?k egy keleszt?t?lba. Letakarjuk
?s kb. 45 perc alatt dupl?j?ra kelesztj?k.
A megkelt
t?szt?t kitessz?k a munkapultra ?s egy m?rleg seg?ts?g?vel 32 egyforma darabra
v?gjuk. (Igen, ?n v?letlen?l 36 darabra v?gtam, de 32 kis cip?csk?val k?nnyebb dolgozni, szebb koszor?t kapunk) Egyes?vel g?mb?ly?tj?k ?ket, majd egy f?li?val letakarva 15 percig
pihenni hagyjuk.
Addig egy
nagy s?t?lemezt (kb. 40x33cm) kib?lel?nk s?t?pap?rral. A k?zep?re fektet?nk egy
kb. 12 cm ?tm?r?j? kerek t?lat.
Egy t?lk?ban
?sszekeverj?k a s?t, a magvakat ?s a z?ldf?szereket. Fekete szez?mmag helyett
haszn?lhatunk chia magot vagy szemes m?kot is.
A pihentetett kis cip?kat egyes?vel kilap?tjuk, majd mindb?l ?jra feszes kis cip?t form?zunk. 10 darabot szorosan a tepsire fektetett t?l k?r? rakunk. A t?bbi cip?t ezek k?r? rendezz?k, kb. 1-1,5 centim?teres t?vols?gra. Amikor k?szen vagyunk, a k?zep?r?l a t?lat kivessz?k. A MIELE s?t?n kiv?lasztjuk a 15 perces keleszt?s programot ?s a tepsit a s?t?be toljuk. Ha nincs keleszt?programunk, a zseml?ket letakarjuk ?s szobah?m?rs?kleten 30 percig kelni hagyjuk.
Amikor a zseml?k
megkeltek, a tepsit kivessz?k ?s a s?t?t 180 fokra, als?-fels? s?t?sre
?ll?tjuk. Addig a koszor?t lekenj?k egy eg?sz, felvert toj?ssal ?s megsz?rjuk
a z?ldf?szeres magkever?kkel.
A tepsit
betoljuk az el?meleg?tett s?t?be ?s kb. 30 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k.
Egy m?sik alkalommal: