Kar?csonyi s?tik 2022.

2022-12-27

sponsored links

 
Ezt a gy?ny?r? ?veget Vikit?l kaptam, ?s tele is volt, j?l is ?llt neki!

A kar?csony el?tti h?ten szok?s szerint megkezd?d?tt a s?tis?t?si ?r?let. Rengeteg m?r megszokott, ?s m?g t?bb vadi?j s?tivel k?sz?ltem fejben, de nem mindegyiket siker?lt megval?s?tani, mert nagy versenyt?rsam, a testv?rem kicsit beleh?zott, ?s csin?lt bejglit, m?zes kr?mest, zserb?t, persze ?ri?si tepsikkel, ?s ezek mell? m?r csak apr?s?gokkal tudtam villantani, mert f?ltem, hogy ennyit nem fogunk tudni megenni. Szerencs?re cukorra nem kellett vad?sznunk, mert azt m?r tes?m tavasszal bet?razta a Nagy Bodzasz?rpk?sz?t? Id?szakban, ?gy azzal b?ven el voltunk l?tva, ?s a lisztk?szlet is id?ben fel volt t?ltve, de az?rt ?rdekeln?nek m?sok tapasztalatai. Ez egy?bk?nt elk?pzelhetetlen volt sz?momra, hogy ilyeneket kell m?g megtapasztalnunk, hogy nincs liszt, cukor, benzin, szerencs?re f?t?s n?lunk volt rendesen. Eml?kszem, r?gr?l arra, hogy ilyen nagybev?s?rl?s id?szakokban, de m?g a h?tv?gi (szombati) bev?s?rl?shoz is, az utc?n ?llt a sor a bolt el?tt, hogy kos?rhoz juthassunk, ?s h?t ami bent volt, az a v?laszt?k, viszont izgulni kellett, hogy jut-e nek?nk is mindenb?l. Hagyjuk is ezt, mutatom a s?tiket!

Egy ideje m?r ?n is a Csincsilla ?ltal kik?s?rletezett ?j linzert?szt?val csin?lom a kar?csonyi linzereket, nekem is nagyon bev?lt, nincs vel?k semmi sz?v?s, nagyon k?nnyen ny?tjhat? ?s szaggathat?, ?s t?nyleg b?rmennyiszer lehet ?jragy?rni ?s al?lisztezni, a kis?lt s?ti ugyanolyan finom. K?sz?tettem kicsi linzereket, nagyobb islereket ?s vir?g form?j?akat is. Ezek itt fenn a kis falatnyi m?ret?ek, lent pedig a nagyobbak, amiket islernek nevezek.



Hozz?val?k a t?szt?hoz:

  • 22 dkg puha vaj
  • 7 dkg cukor (nem tudom, itt porcukor k?ne? ?n nem azt haszn?ltam)
  • 1 toj?s
  • 1 csipet s?
  • 1 k?v?skan?l van?liakivonat (ezt kihagytam)
  • 35 dkg liszt

Az elk?sz?t?s a marcip?nos islern?l olvashat?. Persze dupl?ztam az adagot, mert aj?nd?kba is adtam bel?l?k, olyan sz?pek lettek.

Csin?ltam megszokott vir?gform?j?t is, ami nincs becsokizva ?s l?tszik a baracklekv?r gy?ny?r? sz?ne. Amik be voltak porcukrozva, azok mentek aj?nd?knak, fogalmam sincs, hogy ezeket mi?rt nem sz?rtam meg, t?k j?l ?ll neki a procukor.


Ide?rom az?rt a r?gi recept?nket, ezt is Csincsill?t?l tanultam, nan?. Hozz?val?k:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 toj?s s?rg?ja
  • n?h?ny kan?l hideg v?z
Az elk?sz?t?s itt ?s itt olvashat?, de ezzel a t?szt?val a kapcsolatunk v?ge fel? m?r nem voltam t?l j?ban, nagyon neh?z volt ny?jtani, ?s s?t?s k?zben ?sszementek a vir?gocsk?k. Viszont ha kar?csonyi linzer receptet kerestek a neten, tuti, hogy ezzel a recepttel fogtok tal?lkozni. (M?rmint nem a mi?nkkel, de egy ugyanilyennel.) Szerintem az el?z?t haszn?lj?tok!

Term?szetesen pepperkakort (sv?d m?zes s?tit) is s?t?ttem, mindig ezzel nyitom a kar?csonyi szezont. Ennek az illata megadja az alaphangulatot a lak?sban, rendszerint december elsej?n m?r megs?l az els? adag, aminek nagy r?sz?t a Mikul?s ?tsz?ll?tja Tom?hoz, ?s lehet neki?llni a m?sodik adagnak. 


Hozz?val?k:
  • 55 dkg liszt
  • 30 dkg margarin (n?lam vaj)
  • 2 db toj?s s?rg?ja
  • 10 dkg porcukor (vagy dar?lt barna cukor, most porcukrot haszn?ltam)
  • 10 dkg m?z
  • ? ev?kan?l ?r?lt fah?j
  • ev?kan?l ?r?lt szegf?szeg
  • ? kiskan?l szerecsendi?
  • ? kiskan?l ?r?lt gy?mb?r
  • 1 kiskan?l s?t?por
  • 4 dkg kaka?
Az elk?sz?t?st m?r le?rtam itt, ?s szeretn?m k?l?n kiemelni, hogy s?t?s el?tt egy kicsivel hamarabb el? kell venni a t?szt?t a h?t?b?l, mert k?l?nben nagyon kem?ny ?s neh?z (vagy lehetetlen) ny?jtani. 

Kaptam tes?mt?l 3D-s s?tiform?kat, ki is pr?b?ltam, h?t mit mondjak, nem lett az igazi:


Ezek k?l?nb?z? tr?kk?knek k?sz?nhet?en ?llnak meg a l?bukon, de val?j?ban nem ?lltak meg. R?ka azzal vigasztalt, hogy adott egy tuti kekszreceptet, amivel nem fog v?ltozni a s?ti form?ja ?s m?rete a s?t?st?l, azzal m?g ki fogom pr?b?lni ezeket a form?kat.

Csin?ltam m?g s?skaramell?s szaloncukrot is, amit majd egy ?n?ll? bejegyz?sben meg?rok:


?s s?t?tt?nk Olgival Marlenk?t is, de ennek egyel?re csak a t?szt?ja van k?sz, mert itt adtam fel a s?ticsat?t. A lapok megvannak, ?s Olgi szerint p?r h?napot is kib?rnak ?gy, ak?r m?rciusban is befejezhetem. Tudom mi?rt mondta a m?rciust, mert akkor van a sz?linapja! 


Terveztem m?g Joulutorttu-t, finn kar?csonyi s?tit, meg is vettem hozz? mindent, ?gyhogy m?g janu?rban folytat?dni fog a kar?csonyi s?tikr?l sz?l? bejegyz?s.

Tes?m bejglije (ezt a receptet szokta haszn?lni):


?s a m?zes kr?mese (amihez a kiindul?pont ez a recept, de m?r nem ?gy csin?lja, eg?sz reg?nyt ?rtunk m?r a m?zes kr?mesr?l, ami id?n is ?jabb tan?csokkal b?v?lt):


Napi cukinak meg a t?r?lk?z?kuty?k, amiket a gyerekeknek csin?ltam R?ka seg?ts?g?vel:


?mike azt hitte, ezek az ? j?t?kai, ?s le is kapta ?ket az asztalr?l, de azt?n megmentett?k ?ket. Nem tudom, hogy lehetne egy olyat csin?lni neki, ami nem vesz?lyes r?, mert nincs mit leszedni ?s lenyelni r?la.

?s ha m?r Amy sz?ba ker?lt, itt van nektek egy kar?csonyi v?ltozat. Mindenhogy gy?ny?r?, de ilyen h?tt?rrel ?s ilyen fot?ssal k?l?n?sen:


Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2023/01/karac...

sponsored links

Keres?s