Kar?csonyi csokor a konyh?mb?l...
sponsored links
Aki j?rt m?r a blogomban, vagy esetleg megtisztelt azzal, hogy gyakran ben?z hozz?m, az tudhatja, hogy egy "minden flanct?l mentes", h?tk?znapi h?ziasszonyok sz?m?ra el?rhet? konyh?t vezetek. N?lam nem, vagy csak nagyon ritk?n szere?elnek olyan hozz?val?k, melyek ne lenn?nek megtal?lhat?ak minden kamr?ban vagy f?szeres polcon.
Elk?sz?t?s:
A m?veletet m?g el?z? este ?rdemes azzal elkezdeni, hogy az aszaltszilv?t be?ztatjuk a v?r?sborba. Sz?pen megsz?vja mag?t, beleiv?dik egy csod?s zamat (a borba is, amit azt?n a szak?cs jutalomk?nt m?snap elkortyolhat :-)) M?snap kinyomkodjuk, ?s egy t?ny?rra tessz?k. A csirkemellfil?ket egyenk?nt bev?gjuk ?gy, hogy ne essenek sz?t, csak kihajthat?ak legyenek, megn?j?n a haszn?lhat? fel?let?k. A k?s nyel?vel ?t?getve kicsit megz?zzuk a rostokat. Egy konyhai deszk?ra egym?s mell? tesz?nk annyi bacon szeletet enyhe fed?sben, amennyi r?n?z?sre olyan hossz?s?got alkot, mint a csirkemell sz?less?ge. R?fektetj?k az egyik v?g?re a mellfil?t. a szilva egyharmad r?sz?t r?pakoljuk, ?s a szalonn?val egy?tt sz?pen feltekerj?k, kez?nkkel megnyomkodva rol?d alakra igaz?tjuk. ?gy j?runk el a m?sik k?t darabbal is. Egy s?t?t?lat meglocsolunk leheletnyi olajjal, ?s a tekercseket egym?s mell? belepakoljuk. El?meleg?tett s?t?be toljuk, ?s ott kb. f?l ?ra alatt sz?p pirosra s?tj?k. Mire p?rc?s?dik a szalonna, a csirkemell is ?ts?l. A szeletel?ssel ?rdemes v?rni, m?g langyosra h?l.
Hozz?val?k:
60 dkg csirkemell fil?
3 db toj?s
3 ek. finomliszt
1 kk. ?r?lt bors
?tel?zes?t? (?zl?s szerint)
1 ek. z?ldf?szer kever?k (lehet sim?n csak petrezselyemz?ld is)
4 ek. tejf?l
15 dkg reszelt sajt
20 dkg szeletelt bacon
Elk?sz?t?s:
A h?st egyforma cs?kokra vagy kock?kra v?gjuk. Egy t?lba belekanalazzuk a tejf?lt, bele?tj?k a toj?sokat, r?sz?rjuk a lisztet ?s a z?ldf?szereket, a reszelt sajtot, valamint a borsot ?s az ?tel?zes?t?t. J?l elkeverj?k, majd beleforgatjuk a mellkock?kat. Egy ?zgerinc form?t, vagy sz?gletes s?t?form?t kib?lel?nk a szalonna szeletekkel ?gy, hogy a v?gei kil?gjanak a form?b?l. Belekanalazzuk a h?sos massz?t, ?s a szalonnaszeletekkel betakarjuk. El?meleg?tett s?t?be toljuk, ?s kb. 40-45 percig s?tj?k k?zepes l?ngon. Persze ez is mint minden s?t?f?gg? is, ?rdemes menet k?zben n?ha megn?zegetni. Ha k?szen van, akkor hagyjuk a form?ban h?lni egy kicsit, majd egy deszk?ra bor?tjuk. ?rdemes megv?rni, m?g teljesen kih?l, akkor sz?pen lehet szeletelni.
Hozz?val?k:
80 dkg csirke (vagy pulyka)mellfil?
5-6 db toj?s
30 dkg sajt
liszt
2 dl f?z?tejsz?n(haszn?lhatunk j? s?r? tejf?lt is)
3 dl tej
2-3 gerezd fokhagyma
csipet szerecsendi? ?r?lve (aki nem szereti, el is hagyhatja)
margarin
?tel?zes?t?
Elk?sz?t?s:
A mellfil?ket ar?nylag v?kony szeletekre v?gjuk, ?s az elk?sz?t?st megel?z? este be?ztatjuk a tejbe, amibe beleker?l a z?zott fokhagyma is. M?snap a fil?ket j?l lecs?p?gtetj?k, miel?tt felhaszn?ln?nk. El?vesz?nk h?rom t?ny?rt, vagy ?ppen amibe pan?rozni szoktunk. Az els?be lisztet sz?runk, a m?sodikba a felvert, ?tel?zes?t?s-szerecsendi?s toj?sokat tessz?k, a harmadikba pedig a reszelt sajt ker?l (ha egy r?sze f?st?lt, m?g pik?nsabb lesz az ?z)
Egy s?t?t?lat kiken?nk margarinnal, ?s a kez?nk ?gy?be k?sz?tj?k. A mellfil?ket el?sz?r lisztbe m?rtjuk, majd a toj?sba ?s v?g?l a sajtba. R?gt?n a s?t?t?lba tessz?k. Sz?pen egym?sra r?tegezz?k, megt?ltj?k vele a t?lat. Ha m?r elfogyott a h?s, akkor a marad?k sajtot elkeverj?k a marad?k toj?ssal, hozz?adjuk a tejsz?nt, ?s a rakottra ?ntj?k. F?li?val letakarva j? 3/4 ?r?t p?roljuk, majd takar?s n?lk?l sz?p pirosra s?tj?k. ?rdemes a h?st megn?zni, miel?tt a f?li?t v?gleg levessz?k, mert a s?t?si id? f?gg egyr?szt att?l, hogy csirk?t vagy pulyk?t haszn?lunk, m?sr?szt pedig att?l, hogy milyen vastagra v?gtuk a szeleteket.
1 db t?lteni val? hasalja (ez most egy 70 dkg-os kicsi darab volt, ehhez ?rom a t?ltel?k mennyis?g?t is)
3 db zsemle
2 db toj?s
2 ek. v?gott petrezselyemz?ld
?tel?zes?t?
?r?lt bors
sert?ss?lt f?szers?
Elk?sz?t?s:
A hasalj?t sz?rassuk fel a hentessel. ?n most magamnak sz?rtam fel, mert eredetileg nem t?lteni sz?ntam ezt a husit. A zseml?ket v?zben meg?ztattam, majd j?l kicsavartam. Hozz?adom a toj?sokat, a f?szert ?s a v?gott petrezselyemz?ldet, ?s ?sszedolgozom. Megt?lt?m a h?st, a ny?l?st pedig ?sszefogom egy h?st?vel. A t?lt?tt hasalj?t k?v?lr?l megsz?rom a sert?ss?lt f?szerkever?kkel, ?s egy s?t?zacsk?ba b?jtatom. A zacsk? fels? r?sz?b?l lev?gok egy cs?kot, ?s ezzel a zacsk?t bek?t?m. Mehet az el?meleg?tett s?t?ben, ahol kb. egy ?ra alatt megs?l.
Hozz?val?k:
7 db csirke fels?combfil?
3-4 brokkolir?zsa
2 db toj?s
2-3 szelet csirkemellsonka
1 kis szelet piros sz?n? paprika
csipetnyi s?
frissen ?r?lt bors
csirke f?szers?
kev?s olaj
Elk?sz?t?s:
Ha fil?zett a comb, akkor szerencs?sek vagyunk :-) Ha nem, akkor sincs nagy baj, hiszen egy v?kony peng?j? k?ssel pillanatok alatt ki lehet venni a h?sb?l a csontot. Nem kell kidobni, levesbe m?g belef?zhetj?k. A brokkolir?zs?kat megp?roljuk (mikr?ban 3 perc) ?s apr?ra v?gjuk, csak?gy, mint a csirkemell sonk?t ?s a paprikacs?kot. A k?t toj?st felverj?k kev?s s?val ?s borssal, majd p?r csepp olajat meleg?t?nk ?s a szok?sos m?don r?ntott?t s?t?nk, amibe f?lid?be belekeverj?k a brokkolit, paprik?t ?s a sonk?t. Ezut?n el?k?sz?t?nk egy s?t?t?lat, azaz v?konyan kikenj?k olajjal. A fil?ket egyenk?nt kicsit kiveregetj?k, de csak ?vatosan. Azt?n t?ltel?ket kanalazunk r?, majd feltekerj?k ?s a s?t?t?lba sorakoztatjuk a kis batyukat. Nem f?r sok t?ltel?k r?juk, de a v?geredm?ny ?gy is finom lesz. Megsz?rjuk a csirkecsomagok tetej?t f?szers?val, megspriccelj?k kicsi olajjal, ?s mehetnek a s?t?be, ahol sz?p pirosra s?tj?k ?ket. Vigy?zzunk az?rt, hogy ne sz?radjanak ki. Persze ezt megel?zhetj?k ?gy is, ha baconszeletekbe tekerj?k a csirk?t, de ?n most sz?nd?kosan nem akartam. Ha kih?lnek, akkor egy ?les k?ssel kett?v?gjuk ?ket. Lehet t?lalni.
T?lt?tt k?poszta:
Hozz?val? a lapokhoz:
K?zelednek az ?nnepek, s most pr?b?lok nektek a saj?t els?sorban kar?csonyi kedvenceink k?z?l csokorba gy?jteni olyan recepteket, melyek a lehet?s?gekhez k?pest p?nzt?rca bar?tak, s m?gis h?zias, finom ?zeket adnak.
Az els? legyen tal?n a csirkekugl?f, ami nem csak isteni, de hidegen-melegen egyar?nt fogyaszthat? ?s nem mell?kesen nagyon mutat?s is.
Csirkekugl?f:
Hozz?val?k:
80 dkg csirkemell fil?
2 db toj?s
10 dkg trappista sajt
10 dkg f?st?lt sajt
5 ek. tejf?l (h?zi, vagy 20%-os)
3 ek. liszt
1 kk. ?r?lt feh?rbors
1 nagyobb csipet ?r?lt szerecsendi?
1 ek. sz?r?tott petrezselyem (friss is lehet term?szetesen)
?tel?zes?t? ?zl?s szerint
1 cs. bacon szalonna (kb. 30 dkg)
Elk?sz?t?s:
80 dkg csirkemell fil?
2 db toj?s
10 dkg trappista sajt
10 dkg f?st?lt sajt
5 ek. tejf?l (h?zi, vagy 20%-os)
3 ek. liszt
1 kk. ?r?lt feh?rbors
1 nagyobb csipet ?r?lt szerecsendi?
1 ek. sz?r?tott petrezselyem (friss is lehet term?szetesen)
?tel?zes?t? ?zl?s szerint
1 cs. bacon szalonna (kb. 30 dkg)
Elk?sz?t?s:
Egy t?lba belekanalazzuk a tejf?lt, a lisztet, ?s belesz?rjuk a f?szereket, petrezselyemz?ldet. Hozz??tj?k a k?t toj?st is. a k?tf?le sajtot lereszelj?k, azt is a m?rt?shoz adjuk, ?s alaposan elkeverj?k. A csirkemellet kock?kra v?gjuk, ?s beleforgatjuk a m?rt?sba. Egy kugl?fform?t kib?lel?nk a baconnal ?gy, hogy a szalonnacs?kok v?ge t?l ?rjen a form?n. Belekanalazzuk egyenletesen a csirkeh?st, majd n?h?nyszor ?vatosan a pulthoz ?t?getj?k, ?gy kicsit t?m?r?tj?k a s?tnival?nkat. R?hajtogatjuk a szalonnaszeleteket, majd tepsire, azzal egy?tt pedig el?meleg?tett s?t?be tessz?k. J? negyven perc kell ahhoz, hogy a h?s megpuhuljon, ?s a tejf?l?s-toj?sos "k?t?anyag" is megszil?rduljon. S?t?s k?zben ?n k?tszer kivetem, ?s lekanalaztam r?la a baconb?l kis?l? zs?rt. Amikor m?r a szalonna sz?pen megpirult, ?s egy belesz?rt fogpiszk?l? is azt mutatja, a belseje is rendben van, akkor ?n a nagy mutatv?ny. Tepsivel egy?tt kivessz?k a s?t?b?l a form?t, ?s konyharuh?val megfogva egy ?gyes mozdulattal, tepsire bor?tjuk a csirkekugl?fot. Visszatoljuk egy j? t?z percre a s?t?be, hogy az a r?sz is megpirulhasson, amit addig a forma v?dett. Ut?na m?r nincs m?s dolgunk, csak megv?rni, m?g kih?l, ?s akkor sz?pen cikkekre lehet szeletelni, mint egy kugl?fot.
Ennek a k?vetkez? receptnek az a nagy el?nye, hogy sokkal t?bbnek l?tszik, mint amennyi hozz?val? sz?ks?geltetik. Hiszen ha k?t sz?p csirkemellfil? szeletet ?gyesen felsz?runk ?s megt?lt?nk aszaltszilv?val, akkor felszeletelve dok adag kij?n bel?le.
Aszaltszilv?s csirkerol?d:
Hozz?val?k:
10 dkg aszaltszilva
1 dl v?r?sbor
3 csirkemellfil?
20 dkg szeletelt bacon
1-2 kan?l olaj
10 dkg aszaltszilva
1 dl v?r?sbor
3 csirkemellfil?
20 dkg szeletelt bacon
1-2 kan?l olaj
Elk?sz?t?s:
A m?veletet m?g el?z? este ?rdemes azzal elkezdeni, hogy az aszaltszilv?t be?ztatjuk a v?r?sborba. Sz?pen megsz?vja mag?t, beleiv?dik egy csod?s zamat (a borba is, amit azt?n a szak?cs jutalomk?nt m?snap elkortyolhat :-)) M?snap kinyomkodjuk, ?s egy t?ny?rra tessz?k. A csirkemellfil?ket egyenk?nt bev?gjuk ?gy, hogy ne essenek sz?t, csak kihajthat?ak legyenek, megn?j?n a haszn?lhat? fel?let?k. A k?s nyel?vel ?t?getve kicsit megz?zzuk a rostokat. Egy konyhai deszk?ra egym?s mell? tesz?nk annyi bacon szeletet enyhe fed?sben, amennyi r?n?z?sre olyan hossz?s?got alkot, mint a csirkemell sz?less?ge. R?fektetj?k az egyik v?g?re a mellfil?t. a szilva egyharmad r?sz?t r?pakoljuk, ?s a szalonn?val egy?tt sz?pen feltekerj?k, kez?nkkel megnyomkodva rol?d alakra igaz?tjuk. ?gy j?runk el a m?sik k?t darabbal is. Egy s?t?t?lat meglocsolunk leheletnyi olajjal, ?s a tekercseket egym?s mell? belepakoljuk. El?meleg?tett s?t?be toljuk, ?s ott kb. f?l ?ra alatt sz?p pirosra s?tj?k. Mire p?rc?s?dik a szalonna, a csirkemell is ?ts?l. A szeletel?ssel ?rdemes v?rni, m?g langyosra h?l.
Hasonl?an j? "tulajdons?gokkal" b?r ez a tekercs is. Az ?n receptem szerint el?g hatvan deka csirkemellfil? is hozz?, ?s s?t?s ut?n ez is j?n?h?ny szeletre felv?ghat?.
Baconos csirker?d:
Hozz?val?k:
60 dkg csirkemell fil?
3 db toj?s
3 ek. finomliszt
1 kk. ?r?lt bors
?tel?zes?t? (?zl?s szerint)
1 ek. z?ldf?szer kever?k (lehet sim?n csak petrezselyemz?ld is)
4 ek. tejf?l
15 dkg reszelt sajt
20 dkg szeletelt bacon
Elk?sz?t?s:
A h?st egyforma cs?kokra vagy kock?kra v?gjuk. Egy t?lba belekanalazzuk a tejf?lt, bele?tj?k a toj?sokat, r?sz?rjuk a lisztet ?s a z?ldf?szereket, a reszelt sajtot, valamint a borsot ?s az ?tel?zes?t?t. J?l elkeverj?k, majd beleforgatjuk a mellkock?kat. Egy ?zgerinc form?t, vagy sz?gletes s?t?form?t kib?lel?nk a szalonna szeletekkel ?gy, hogy a v?gei kil?gjanak a form?b?l. Belekanalazzuk a h?sos massz?t, ?s a szalonnaszeletekkel betakarjuk. El?meleg?tett s?t?be toljuk, ?s kb. 40-45 percig s?tj?k k?zepes l?ngon. Persze ez is mint minden s?t?f?gg? is, ?rdemes menet k?zben n?ha megn?zegetni. Ha k?szen van, akkor hagyjuk a form?ban h?lni egy kicsit, majd egy deszk?ra bor?tjuk. ?rdemes megv?rni, m?g teljesen kih?l, akkor sz?pen lehet szeletelni.
M?g mindig a csirkemell (vagy ?ppen pulykamell) vonalon haladunk kicsit tov?bb. Benc?nek eg?szen kicsi kor?t?l nagy kedvence a k?vetkez? ?tel. szuper, hogyha marad bel?le, ez is felt?lalhat? m?snap ak?r reggelire is.
Kar?csonyi rakott csirkemell:
Hozz?val?k:
80 dkg csirke (vagy pulyka)mellfil?
5-6 db toj?s
30 dkg sajt
liszt
2 dl f?z?tejsz?n(haszn?lhatunk j? s?r? tejf?lt is)
3 dl tej
2-3 gerezd fokhagyma
csipet szerecsendi? ?r?lve (aki nem szereti, el is hagyhatja)
margarin
?tel?zes?t?
Elk?sz?t?s:
A mellfil?ket ar?nylag v?kony szeletekre v?gjuk, ?s az elk?sz?t?st megel?z? este be?ztatjuk a tejbe, amibe beleker?l a z?zott fokhagyma is. M?snap a fil?ket j?l lecs?p?gtetj?k, miel?tt felhaszn?ln?nk. El?vesz?nk h?rom t?ny?rt, vagy ?ppen amibe pan?rozni szoktunk. Az els?be lisztet sz?runk, a m?sodikba a felvert, ?tel?zes?t?s-szerecsendi?s toj?sokat tessz?k, a harmadikba pedig a reszelt sajt ker?l (ha egy r?sze f?st?lt, m?g pik?nsabb lesz az ?z)
Egy s?t?t?lat kiken?nk margarinnal, ?s a kez?nk ?gy?be k?sz?tj?k. A mellfil?ket el?sz?r lisztbe m?rtjuk, majd a toj?sba ?s v?g?l a sajtba. R?gt?n a s?t?t?lba tessz?k. Sz?pen egym?sra r?tegezz?k, megt?ltj?k vele a t?lat. Ha m?r elfogyott a h?s, akkor a marad?k sajtot elkeverj?k a marad?k toj?ssal, hozz?adjuk a tejsz?nt, ?s a rakottra ?ntj?k. F?li?val letakarva j? 3/4 ?r?t p?roljuk, majd takar?s n?lk?l sz?p pirosra s?tj?k. ?rdemes a h?st megn?zni, miel?tt a f?li?t v?gleg levessz?k, mert a s?t?si id? f?gg egyr?szt att?l, hogy csirk?t vagy pulyk?t haszn?lunk, m?sr?szt pedig att?l, hogy milyen vastagra v?gtuk a szeleteket.
Sz?momra a gyerekkort id?zi a t?lt?tt hasalja, ami rendszerint az ?nnepek alkalm?val ker?lt az asztalra. Anyuk?m istenien k?sz?tette, mint mindent, ami kiker?lt a keze al?l.
T?lt?tt dagad?:
1 db t?lteni val? hasalja (ez most egy 70 dkg-os kicsi darab volt, ehhez ?rom a t?ltel?k mennyis?g?t is)
3 db zsemle
2 db toj?s
2 ek. v?gott petrezselyemz?ld
?tel?zes?t?
?r?lt bors
sert?ss?lt f?szers?
Elk?sz?t?s:
A hasalj?t sz?rassuk fel a hentessel. ?n most magamnak sz?rtam fel, mert eredetileg nem t?lteni sz?ntam ezt a husit. A zseml?ket v?zben meg?ztattam, majd j?l kicsavartam. Hozz?adom a toj?sokat, a f?szert ?s a v?gott petrezselyemz?ldet, ?s ?sszedolgozom. Megt?lt?m a h?st, a ny?l?st pedig ?sszefogom egy h?st?vel. A t?lt?tt hasalj?t k?v?lr?l megsz?rom a sert?ss?lt f?szerkever?kkel, ?s egy s?t?zacsk?ba b?jtatom. A zacsk? fels? r?sz?b?l lev?gok egy cs?kot, ?s ezzel a zacsk?t bek?t?m. Mehet az el?meleg?tett s?t?ben, ahol kb. egy ?ra alatt megs?l.
M?g mindig csirke, de most a combfil?vel b?v?szked?nk egy kicsit. Szaftosabb tal?n mint a mellfil?, ?s ?gyesen lehet ezzel is gazd?lkodni.
T?lt?tt csirkerol?d:
Hozz?val?k:
7 db csirke fels?combfil?
3-4 brokkolir?zsa
2 db toj?s
2-3 szelet csirkemellsonka
1 kis szelet piros sz?n? paprika
csipetnyi s?
frissen ?r?lt bors
csirke f?szers?
kev?s olaj
Elk?sz?t?s:
Ha fil?zett a comb, akkor szerencs?sek vagyunk :-) Ha nem, akkor sincs nagy baj, hiszen egy v?kony peng?j? k?ssel pillanatok alatt ki lehet venni a h?sb?l a csontot. Nem kell kidobni, levesbe m?g belef?zhetj?k. A brokkolir?zs?kat megp?roljuk (mikr?ban 3 perc) ?s apr?ra v?gjuk, csak?gy, mint a csirkemell sonk?t ?s a paprikacs?kot. A k?t toj?st felverj?k kev?s s?val ?s borssal, majd p?r csepp olajat meleg?t?nk ?s a szok?sos m?don r?ntott?t s?t?nk, amibe f?lid?be belekeverj?k a brokkolit, paprik?t ?s a sonk?t. Ezut?n el?k?sz?t?nk egy s?t?t?lat, azaz v?konyan kikenj?k olajjal. A fil?ket egyenk?nt kicsit kiveregetj?k, de csak ?vatosan. Azt?n t?ltel?ket kanalazunk r?, majd feltekerj?k ?s a s?t?t?lba sorakoztatjuk a kis batyukat. Nem f?r sok t?ltel?k r?juk, de a v?geredm?ny ?gy is finom lesz. Megsz?rjuk a csirkecsomagok tetej?t f?szers?val, megspriccelj?k kicsi olajjal, ?s mehetnek a s?t?be, ahol sz?p pirosra s?tj?k ?ket. Vigy?zzunk az?rt, hogy ne sz?radjanak ki. Persze ezt megel?zhetj?k ?gy is, ha baconszeletekbe tekerj?k a csirk?t, de ?n most sz?nd?kosan nem akartam. Ha kih?lnek, akkor egy ?les k?ssel kett?v?gjuk ?ket. Lehet t?lalni.
Szerintem kev?s olyan csal?d van, ahol ne szeretn?k a t?lt?tt k?poszt?t. Ez is egy olyan ?tel, ami az "ah?ny h?z annyi szok?s" elv szerint k?sz?l, s akkor m?g nem is besz?lt?nk arr?l, hogy elk?sz?t?s m?dja t?jegys?genk?nt is alapb?l v?ltozik. Vannak helyek, ahol savany? levelekbe t?ltik a gomb?cokat, mi tt szabolcsban ?des k?poszt?b?l f?zz?k, paradicsoml?vel nyakon ?ntve.
20 dkg rizs
10-15 dkg f?st?lt h?s(lehet kolb?sz is)
f?szerpaprika
?tel?zes?t?
?r?lt bors
1 fej kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
pici olaj
1-2 ek. s?r?tett paradicsom
1 liter paradicsoml?
Elk?sz?t?s:
Els? l?p?sk?nt egy l?bosban felteszek vizet f?ni. Akkora legyen, hogy a k?posztafej belef?rjen. M?g a meleged?s?re v?rok, addig kiv?gom a k?poszta torzs?j?t, ?gy k?nnyebben lev?lnak majd a levelek. Ha a v?z gy?ngy?zni kezd, beleteszem a k?poszt?t, ?gy, hogy a torzsany?l?sa legyen lefel?. Nem kell f?zni, el?g p?r perc az ab?l?shoz. Egy vill?val szoktam seg?teni a leveleknek. A leszedett leveleket hideg v?zbe dobom, hogy kicsit leh?ljenek, miel?tt k?zbe veszem ?ket. Mindegyiknek lev?gom ?vatosan k?ssel a vastag er?t, hogy a k?poszt?t k?nnyebb legyen majd f?ltekerni. Ha ezzel elk?sz?ltem, akkor j?het a t?ltel?k ?ssze?ll?t?sa. A dar?lt h?st egy t?lba teszem, hozz?adom a megmosott rizst ?s a f?szereket ?zl?s szerint. A f?st?lt h?st vagy kolb?szt apr?ra v?gom, ?s az is beleker?l a t?lba. A hagym?t ?s a fokhagym?t is a lehet? legkisebbre vagdalom, ?s megfuttatom egy kev?s olajon. Nem kell nagyon megpir?tani. Hozz?adom a t?ltel?khez, r?kanalazom a s?r?tett paradicsomot, ?s k?zzel j?l ?sszedolgozom a massz?t. Megk?stolom, ?s ha az ?zek rendben vannak, akkor j?het a t?lt?s. A tenyerembe veszek egy k?posztalevelet, ?s att?l f?gg?en, hogy mekkora a lev?l, teszek bele t?ltel?ket. A tenyerem als? r?sz?n?l l?v? v?g?t felhajtom a k?poszt?nak, ?s feltekerem a k?poszt?t, mint egy rolnit. A h?velyk ujjamn?l l?v? k?poszt?t m?r csak be kell dugdosni, ?s k?szen is van. Ha elfogyott a t?ltel?k, ?s m?g marad k?poszta, akkor azt egy l?bosba vagdalom az eleve megmaradt k?posztafejecsk?vel, amir?l m?r nem lehetett t?bb levelet t?lt?snek levenni. Erre a k?poszta?gyra j?nnek a t?ltel?kek. Tehet?nk k?z?j?k egy p?r karika kolb?szt vagy f?st?lt h?st m?g pluszba, de ha esetleg van a h?t?ben egy kis megmaradt szalonnab?r, az sem fogja elrontani az ?z?t. A paradicsoml?vel fel?nt?m, ?s ha kell, ?nt?k m?g r? annyi vizet, hogy j? ujjnyira ellepje a k?poszt?kat. Megsz?rom egy kis ?tel?zes?t?vel, ?s ha a paradicsoml? nagyon savanyk?s, akkor egy csipet cukorral is. Fed? alatt j? negyven perc kell, ?s elk?sz?l az ?tel. ?rdemes megn?zni, miel?tt elz?rjuk a g?zt, ?s kalkul?ljuk bele azt is, hogy a fed? alatt a g?zben is fog m?g puhulni a t?ltel?k, nehogy nagyon sz?tf?zz?k. T?lal?skor mindenki sz?j?ze szerint meglocsolhatja egy kis tejf?llel.
10-15 dkg f?st?lt h?s(lehet kolb?sz is)
f?szerpaprika
?tel?zes?t?
?r?lt bors
1 fej kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
pici olaj
1-2 ek. s?r?tett paradicsom
1 liter paradicsoml?
Elk?sz?t?s:
Els? l?p?sk?nt egy l?bosban felteszek vizet f?ni. Akkora legyen, hogy a k?posztafej belef?rjen. M?g a meleged?s?re v?rok, addig kiv?gom a k?poszta torzs?j?t, ?gy k?nnyebben lev?lnak majd a levelek. Ha a v?z gy?ngy?zni kezd, beleteszem a k?poszt?t, ?gy, hogy a torzsany?l?sa legyen lefel?. Nem kell f?zni, el?g p?r perc az ab?l?shoz. Egy vill?val szoktam seg?teni a leveleknek. A leszedett leveleket hideg v?zbe dobom, hogy kicsit leh?ljenek, miel?tt k?zbe veszem ?ket. Mindegyiknek lev?gom ?vatosan k?ssel a vastag er?t, hogy a k?poszt?t k?nnyebb legyen majd f?ltekerni. Ha ezzel elk?sz?ltem, akkor j?het a t?ltel?k ?ssze?ll?t?sa. A dar?lt h?st egy t?lba teszem, hozz?adom a megmosott rizst ?s a f?szereket ?zl?s szerint. A f?st?lt h?st vagy kolb?szt apr?ra v?gom, ?s az is beleker?l a t?lba. A hagym?t ?s a fokhagym?t is a lehet? legkisebbre vagdalom, ?s megfuttatom egy kev?s olajon. Nem kell nagyon megpir?tani. Hozz?adom a t?ltel?khez, r?kanalazom a s?r?tett paradicsomot, ?s k?zzel j?l ?sszedolgozom a massz?t. Megk?stolom, ?s ha az ?zek rendben vannak, akkor j?het a t?lt?s. A tenyerembe veszek egy k?posztalevelet, ?s att?l f?gg?en, hogy mekkora a lev?l, teszek bele t?ltel?ket. A tenyerem als? r?sz?n?l l?v? v?g?t felhajtom a k?poszt?nak, ?s feltekerem a k?poszt?t, mint egy rolnit. A h?velyk ujjamn?l l?v? k?poszt?t m?r csak be kell dugdosni, ?s k?szen is van. Ha elfogyott a t?ltel?k, ?s m?g marad k?poszta, akkor azt egy l?bosba vagdalom az eleve megmaradt k?posztafejecsk?vel, amir?l m?r nem lehetett t?bb levelet t?lt?snek levenni. Erre a k?poszta?gyra j?nnek a t?ltel?kek. Tehet?nk k?z?j?k egy p?r karika kolb?szt vagy f?st?lt h?st m?g pluszba, de ha esetleg van a h?t?ben egy kis megmaradt szalonnab?r, az sem fogja elrontani az ?z?t. A paradicsoml?vel fel?nt?m, ?s ha kell, ?nt?k m?g r? annyi vizet, hogy j? ujjnyira ellepje a k?poszt?kat. Megsz?rom egy kis ?tel?zes?t?vel, ?s ha a paradicsoml? nagyon savanyk?s, akkor egy csipet cukorral is. Fed? alatt j? negyven perc kell, ?s elk?sz?l az ?tel. ?rdemes megn?zni, miel?tt elz?rjuk a g?zt, ?s kalkul?ljuk bele azt is, hogy a fed? alatt a g?zben is fog m?g puhulni a t?ltel?k, nehogy nagyon sz?tf?zz?k. T?lal?skor mindenki sz?j?ze szerint meglocsolhatja egy kis tejf?llel.
Ez is egy olyan leves, amit Bence honos?tott meg n?lunk. Egyszer egy ?tteremben ezt k?rt mag?nak, s ?gy megtetszett neki, hogy az?ta ?nnepnapokon ?n magam is elk?sz?tem.
?jh?zi ty?kh?sleves:
Hozz?val?k:
70-80 dkg ty?kh?s
3-4 sz?l s?rgar?pa
2 sz?l feh?rr?pa
1 teny?rnyi zeller
1 kisebb fej karal?b?
1 kicsi fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szelet z?ldpaprika
1 kicsi fej paradicsom
2-3 fej gomba
2-3 ek. z?ldbors?
?tel?zes?t? (vagy s?)
6-8 db szem bors
+ c?rnamet?lt
Elk?sz?t?s:
A ty?kot ?tn?zz?k, s ha teljesen tiszta, akkor a darabokat l?bosba tessz?k, ?s fel?ntj?k b? k?t liternyi v?zzel. Feltessz?k nagy l?ngon f?ni. amikor hab k?pz?dik rajta, akkor azt egy kis sz?r?kan?llal leszedj?k. Takar?kra vessz?k a l?ngot, megsz?rjuk a levesalapot ?tel?zes?t?vel, borssal. Mehet bele a hagyma ?s fokhagyma, a paprika ?s a paradicsom is. M?g f? a ty?kocska, addig megtiszt?tjuk a levesz?lds?geket. ?zl?s szerinti darabokra v?gjuk, de ne legyenek t?l apr?k. Amikor a h?s m?r f?lig puha, akkor beletessz?k a bors? ?s a gomba kiv?tel?vel a t?bbi hozz?val?t a l?bosba. Megk?stoljuk a levet, s ha ig?ny van r?, akkor megsz?rjuk m?g egy kis ?tel?zes?t?vel vagy s?val, kinek-kinek ig?nye szerint. Most nincs m?s dolgunk, mint v?rni, hogy gy?nge p?ty?g?ssel minden ?tpuhuljon. Ha a r?pa m?r elv?ghat? egy vill?val, akkor beletessz?k a levesbe a z?ldbors?t ?s a szeletekre v?gott gomb?t is. Nincs m?r sok id? h?tra a t?lal?sig, ?gy ki lehet f?zni enyh?n s?s v?zben a levest?szt?t.
Ha elz?rjuk a l?ngot a leves alatt, ne szedj?k ki azonnal. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy le?lepedjen sz?pen. Ez csak p?r perc, de meg?ri. Ut?na ?vatosan a levet egy t?lba szedj?k, egyenesen a levest?szt?ra. Mehetnek r? a z?lds?gek is, mindenb?l annyi, amennyit elb?r a k?n?l?t?l. A hagym?t, fokhagym?t, paprik?t ?s paradicsomot kidobtam. A mellehus?t ?n leszedtem a csontr?l, ?s szeletekre v?gva tettem a levesbe a kett? v?gott combok ?s a sz?rnyak mell?.
70-80 dkg ty?kh?s
3-4 sz?l s?rgar?pa
2 sz?l feh?rr?pa
1 teny?rnyi zeller
1 kisebb fej karal?b?
1 kicsi fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szelet z?ldpaprika
1 kicsi fej paradicsom
2-3 fej gomba
2-3 ek. z?ldbors?
?tel?zes?t? (vagy s?)
6-8 db szem bors
+ c?rnamet?lt
Elk?sz?t?s:
A ty?kot ?tn?zz?k, s ha teljesen tiszta, akkor a darabokat l?bosba tessz?k, ?s fel?ntj?k b? k?t liternyi v?zzel. Feltessz?k nagy l?ngon f?ni. amikor hab k?pz?dik rajta, akkor azt egy kis sz?r?kan?llal leszedj?k. Takar?kra vessz?k a l?ngot, megsz?rjuk a levesalapot ?tel?zes?t?vel, borssal. Mehet bele a hagyma ?s fokhagyma, a paprika ?s a paradicsom is. M?g f? a ty?kocska, addig megtiszt?tjuk a levesz?lds?geket. ?zl?s szerinti darabokra v?gjuk, de ne legyenek t?l apr?k. Amikor a h?s m?r f?lig puha, akkor beletessz?k a bors? ?s a gomba kiv?tel?vel a t?bbi hozz?val?t a l?bosba. Megk?stoljuk a levet, s ha ig?ny van r?, akkor megsz?rjuk m?g egy kis ?tel?zes?t?vel vagy s?val, kinek-kinek ig?nye szerint. Most nincs m?s dolgunk, mint v?rni, hogy gy?nge p?ty?g?ssel minden ?tpuhuljon. Ha a r?pa m?r elv?ghat? egy vill?val, akkor beletessz?k a levesbe a z?ldbors?t ?s a szeletekre v?gott gomb?t is. Nincs m?r sok id? h?tra a t?lal?sig, ?gy ki lehet f?zni enyh?n s?s v?zben a levest?szt?t.
Ha elz?rjuk a l?ngot a leves alatt, ne szedj?k ki azonnal. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy le?lepedjen sz?pen. Ez csak p?r perc, de meg?ri. Ut?na ?vatosan a levet egy t?lba szedj?k, egyenesen a levest?szt?ra. Mehetnek r? a z?lds?gek is, mindenb?l annyi, amennyit elb?r a k?n?l?t?l. A hagym?t, fokhagym?t, paprik?t ?s paradicsomot kidobtam. A mellehus?t ?n leszedtem a csontr?l, ?s szeletekre v?gva tettem a levesbe a kett? v?gott combok ?s a sz?rnyak mell?.
A hal?szl?nek most egy olyan egyszer? oldal?t mutatom meg, ami n?lunk is Bence kedv??rt lett kital?lva. nem szerett?k volna, ha sz?lk?val tal?lkozik a pontyban, ?gy azt?n mindig tett?nk, ?s a mai na?ig is tesz?nk hekket vagy m?s sz?lk?ban szeg?ny halat a levesbe. Tudom, sokan elh?zz?k most a sz?jukat, de mi ?gy nagyon szeretj?k.
Hal?szl?:
Hozz?val?k:
3-4 szelet ponty
2-3 darab tengeri halt?rzs vagy n?h?ny fil?
1db paprika
1 db paradicsom
2-3 szem krumpli nagyon apr?ra v?gva
2 db j? nagy fej hagyma apr?ra v?gva
2 dl v?r?sbor
1 dbz hal?szl?s?r?tm?ny(200 gr)
4 db hal?szl?kocka
s?,pirospaprika
olaj
aki szereti, annak cs?p?s paprika a v?g?n
Elk?sz?t?s:
A hagym?t nagyon apr? kock?kra v?gjuk, ?s olajon egy l?bosban megdinsztelj?k. Nem kell eg?szen megpuhulnia, ha m?r f?lig k?szen van, r?tehetj?k az apr? kock?kra v?gott krumplit, paprik?t ?s paradicsomot. Aki szereti, cs?p?s paprik?t is v?ghat bele. N?lunk csak mi essz?k a cs?p?set Benc?vel, ?gy csak a t?ny?runkban ?zes?t?nk. Megsz?rjuk s?val, pirospaprik?val. Kev?s vizet ?nt?nk r?, ?s lefedve addig hagyjuk f?ni, m?g t?k?letesen meg nem puhul minden. Nem t?l sok id?, hiszen apr?ra van v?gva benne minden hozz?val?. Ha elk?sz?lt, akkor p?pesre t?rj?k vagy leturmixoljuk, a l?nyeg, hogy egy selymes alapot kapjunk. Felengedj?k f?l liter v?zzel, beletessz?k a s?r?tm?nyt ?s a hal?szl?kock?kat, ?s hagyjuk, hogy minden sz?pen felold?djon, ?sszef?jj?n benne. Miut?n ?sszeforrt, bele?ntj?k a bort, m?g egy liternyi forr? vizet ?s ?vatosan beleengedj?k a haldarabokat. Innent?l kezdve m?r nem kell neki sok id?, csak annyi, m?g a hal ?tf? a l?ben.
1 db paradicsom
2-3 szem krumpli nagyon apr?ra v?gva
2 db j? nagy fej hagyma apr?ra v?gva
2 dl v?r?sbor
1 dbz hal?szl?s?r?tm?ny(200 gr)
4 db hal?szl?kocka
s?,pirospaprika
olaj
aki szereti, annak cs?p?s paprika a v?g?n
Elk?sz?t?s:
A hagym?t nagyon apr? kock?kra v?gjuk, ?s olajon egy l?bosban megdinsztelj?k. Nem kell eg?szen megpuhulnia, ha m?r f?lig k?szen van, r?tehetj?k az apr? kock?kra v?gott krumplit, paprik?t ?s paradicsomot. Aki szereti, cs?p?s paprik?t is v?ghat bele. N?lunk csak mi essz?k a cs?p?set Benc?vel, ?gy csak a t?ny?runkban ?zes?t?nk. Megsz?rjuk s?val, pirospaprik?val. Kev?s vizet ?nt?nk r?, ?s lefedve addig hagyjuk f?ni, m?g t?k?letesen meg nem puhul minden. Nem t?l sok id?, hiszen apr?ra van v?gva benne minden hozz?val?. Ha elk?sz?lt, akkor p?pesre t?rj?k vagy leturmixoljuk, a l?nyeg, hogy egy selymes alapot kapjunk. Felengedj?k f?l liter v?zzel, beletessz?k a s?r?tm?nyt ?s a hal?szl?kock?kat, ?s hagyjuk, hogy minden sz?pen felold?djon, ?sszef?jj?n benne. Miut?n ?sszeforrt, bele?ntj?k a bort, m?g egy liternyi forr? vizet ?s ?vatosan beleengedj?k a haldarabokat. Innent?l kezdve m?r nem kell neki sok id?, csak annyi, m?g a hal ?tf? a l?ben.
?s akkor n?zz?k a s?tem?nyeket. Bevallom, nem vagyunk nagyon ?des sz?j?ak, de ilyenkor kar?csonykor az?rt valami mindig ker?l az asztalra. Ilyen p?ld?ul a bejgli, ami n?lk?l szerintem nincs ?nnep
:-)
:-)
Bejgli:
Hozz?val?k: (4 db kis csinos r?dhoz)
50 dkg finomliszt
10 dkg margarin
1 dkg ?leszt?
5 dkg cukor
1 db toj?s
1 dl tej
1 kk. s?
1 tk. m?zeskal?cs f?szerkever?k (ez el is maradhat)
M?kt?ltel?k:
20 dkg dar?lt m?k
15 dkg cukor
2 cs. van?li?s cukor
1 ek. meggy lekv?r (vagy valami m?s kis pik?ns)
1 dl tej
1/2 citrom reszelt h?ja
Di?s t?ltel?k:
20 dkg dar?lt di?
15 dkg cukor
2 cs. van?li?s cukor
1/2 citrom reszelt h?ja
1 dl tej
1 ek. s?rgabarack lekv?r
+ a leken?shez 1 db toj?s
Elk?sz?t?s:
A t?szt?hoz val? tejet meglangyos?tjuk, elkeverj?k benne a cukor egy r?sz?t, ?s belemorzsoljuk az ?leszt?t. Hagyjuk, hogy a meleg konyh?ban alaposan felfusson. K?zben a lisztet egy t?lba szit?ljuk, hozz?sz?rjuk a marad?k cukrot, a s?t ?s a m?zeskal?cs f?szerkever?ket. Belekock?zzuk a margarint, ?s k?t tenyer?nk k?z?tt elmorzsoljuk. Ha az ?leszt? felfutott, akkor a t?szt?hoz adjuk a toj?ssal egy?tt, ?s j?l kidolgozzuk a massz?t. Ha sz?p f?nyes, akkor lem?rj?k, ?s n?gy egyforma s?ly? gomb?cra osztjuk. Nem melegben kelesztj?k, hanem 2-3 ?r?ra betessz?k letakarva a h?t?szekr?nybe. Miel?tt ?jra kivenn?nk, elk?sz?tj?k a t?ltel?ket. Egy-egy t?lk?ba belem?rj?k a hozz?val?kat, ?s mindkett?t meglocsoljuk 1-1 dl forr? tejjel. alaposan kikeverj?k, majd hagyjuk h?lni. Azt?n megfelezz?k a m?kos ?s a di?s t?ltel?ket is. ?n ezt is lem?rtem, ?gy osztottam. A gomb?cokat egyenk?nt lisztezett fel?leten 2-3 mm vastagra ny?jtjuk, ?s megkenj?k a t?ltel?kkel. Feltekerj?k ?s tepsire egym?s mell? fektetj?k ?ket. A toj?st felverj?k, ?s lekenj?k vele a rudakat. Meleg helyen f?l ?r?t hagyjuk pihenni, majd ?jra kenj?k, ?s ezut?n h?v?sebb helyre tessz?k f?l ?r?ra. Megszurk?ljuk fogpiszk?l?val, ?s mehet az el?meleg?tett s?t?be, ahol k?zepes l?ngon kb. 25-30 perc alatt megs?l.
M?zeskal?cs n?lk?l t?nyleg nem igazi az ?nnep. Most mutatok nektek egy azonnal s?thet? puha v?ltozatot, ?s egy olyat, amit kaka?porral ?zes?tettem.
M?zeskal?cs:
Hozz?val?k:
50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
2 tk. m?zeskal?cs f?szerkever?k
1 kk. sz?dabikarb?na
1 dl m?z
2 db toj?s
Elk?sz?t?s:
A lisztet egy t?lba szit?ljuk, majd k?t kez?nkkel elmorzsoljuk benne a margarint. Ezut?n hozz?m?rj?k a f?szerkever?ket, a sz?dabikarb?n?t ?s a porcukrot. ?sszedolgozzuk, majd bele?tj?k
a toj?sokat ?s hozz?kanalazzuk a m?zet. Sima t?szt?v? dolgozzuk, aminek nagy el?nye, hogy nem kell pihentetni. Lisztezett gy?r?deszk?n azonnal kiny?jthatjuk kb. 4-5 mm vastagra, ?s m?ris szaggatjuk. El?meleg?tett s?t?ben 8-9 perc alatt s?lnek meg. M?g puh?k amikor kiszedj?k ?ket, de ahogy h?lnek, felveszik a megfelel? ?llagot. Egyb?l fogyaszthat? finoms?gok. Ha megv?rjuk, hogy teljesen kih?ljenek a m?zes figur?k, akkor cukorm?zzal tetsz?s szerint lehet d?sz?teni.
Kaka?s m?zeskal?cs:
Hozz?val?k:
40 dkg finomliszt
10 dkg ?tkez?si kem?ny?t?
15 dkg margarin
4 ek. tej
1 cs. s?t?por
2 tk. m?zes f?szerkever?k
3 ek. nat?r kaka?por
18 dkg m?z
12 dkg porcukor
Elk?sz?t?s:
A tejet, a m?zet, a margarint ?s a cukrot egy l?bosba m?rem ?s ?sszemeleg?tem. Addig hagyom a g?zon, m?g a cukor, a margarin ?s a m?z el nem keveredik a folyad?kban. Leveszem a t?zr?l, ?s belekeverem a s?t?poros lisztet, az ?tkez?si kem?ny?t?t, a nat?r kaka?port ?s a f?szerkever?ket. El?sz?r fakan?llal kevergetem, azt?n mire azzal m?r nem megy, addigra h?l annyit, hogy lisztezett munkafel?letre t?ve k?zzel kicsit ?tgy?rjam. Ha sz?p egynem? a t?szta, akkor folpackba tekerem, ?s beteszem a h?t?be kb. k?t ?r?ra, hogy pihenjen, szil?rduljon. Addig el?k?szt?em a s?t?pap?rral b?lelt tepsiket. A t?szt?n j?l belisztezett munkafel?leten kb. 3-4 mm vastagra ny?jtom, ?s k?l?nb?z? form?kkal kiszaggatom. El?meleg?tett s?t?be tolom, ?s 8-10 perc alatt (s?t?t?l is f?gg!!) megs?t?m. Nem szabad megv?rni, m?g teljesen kem?ny lesz, ?rdemes akkor kivenni, amikor m?g kicsit puh?nak ?rezz?k ha al?ny?lunk egy lap?ttal.
Miut?n megh?ltek, lehet ?ket cukorm?zzal d?sz?teni, vagy csak ?gy nat?rban k?n?lni. N?lunk most ?gy maradtak. Egy l?gmentesen z?r?d? dobozban k?t kis mandarin t?rsas?g?ban v?rj?k az ?nnepet. A gy?m?lcs t?rsas?g?ban tutira finom puh?k lesznek!
Az apr?s?tem?nyek n?lunk k?zkedveltebbek, mint a kr?mes tortacsod?k. Bevallom olyanokat nem is nagyon tudok k?sz?teni. De a linzer az nyer?, a f?rjem lelkesen kapkodja be m?g t?v?z?s k?zben is.
?nnepi linzercsillagok:
Hozz?val?k:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 csipet s?
1/2 cs. s?t?por
1 db eg?sz toj?s
1 db toj?ss?rg?ja
1 kisebb narancs
+ lekv?r
porcukor
Elk?sz?t?s:
A lisztet egy t?lba szit?ljuk, ?s belekock?zzuk a margarint. K?t kez?nk k?zt j?l elmorzsoljuk, majd belem?rj?k a porcukrot, a s?t ?s r?sz?rjuk a s?t?port. A j?l megmosott ?s sz?razra t?r?lt narancs fel?nek a h?j?t belereszelj?k, ?s az eg?sz a lev?b?l is csorgatunk majd annyit a t?szt?hoz, hogy egy j?l gy?rhat? massz?t kapjunk. Mehet bele az eg?sz toj?s, ?s egy m?siknak a s?rg?ja. J?l ?sszedolgozzuk, majd 3-4 mm vastagra ny?jtjuk a t?szt?t, ?s egy csillag szaggat?val megform?zzuk. s?t?pap?ros tepsibe sorakoztatjuk, ?s el?meleg?tett s?t?ben vil?gosra s?tj?k. Ha kih?lnek, akkor ?zl?s szerinti lekv?rral megkenj?k, ?s kettes?vel ?sszeragasztjuk a csillagokat. Porcukorral megsz?rva k?n?ljuk.
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 csipet s?
1/2 cs. s?t?por
1 db eg?sz toj?s
1 db toj?ss?rg?ja
1 kisebb narancs
+ lekv?r
porcukor
Elk?sz?t?s:
A lisztet egy t?lba szit?ljuk, ?s belekock?zzuk a margarint. K?t kez?nk k?zt j?l elmorzsoljuk, majd belem?rj?k a porcukrot, a s?t ?s r?sz?rjuk a s?t?port. A j?l megmosott ?s sz?razra t?r?lt narancs fel?nek a h?j?t belereszelj?k, ?s az eg?sz a lev?b?l is csorgatunk majd annyit a t?szt?hoz, hogy egy j?l gy?rhat? massz?t kapjunk. Mehet bele az eg?sz toj?s, ?s egy m?siknak a s?rg?ja. J?l ?sszedolgozzuk, majd 3-4 mm vastagra ny?jtjuk a t?szt?t, ?s egy csillag szaggat?val megform?zzuk. s?t?pap?ros tepsibe sorakoztatjuk, ?s el?meleg?tett s?t?ben vil?gosra s?tj?k. Ha kih?lnek, akkor ?zl?s szerinti lekv?rral megkenj?k, ?s kettes?vel ?sszeragasztjuk a csillagokat. Porcukorral megsz?rva k?n?ljuk.
Anyuk?m ?nnepi reperto?rj?b?l ki sem maradhatott a m?zeskr?mes. Gr?zes t?ltel?kkel, mert szerintem ?gy az igazi.
M?zeskr?mes:
45 dkg liszt
10 dkg puha margarin
15 dkg cukor
2 db toj?s
4 ek. foly?kony m?z
5 ek. langyos tej
1 kk. sz?dabikarb?na
Hozz?val?k a kr?mhez:
6 dl tej
5 ek. b?zadara
20 dkg margarin
25 dkg porcukor
baracklekv?r
Elk?sz?t?s:
30 dkg finomliszt
1/2 cs. s?t?por
10 dkg porcukor
1 cs. van?li?s cukor
1 db toj?s s?rg?ja
20 dkg margarin
csipet s?
tetej?re:
a toj?s feh?rje
5 dkg durv?ra dar?lt mogyor?
2 tk cukor
Elk?sz?t?s:
Egy t?lba szit?ljuk a lisztet, elkeverj?k benne a s?t?port. Hozz?adjuk a porcukrot ?s a van?li?s cukrot valamint a s?t. Ezekkel is ?sszekeverj?k, majd a belekock?zott margarint k?t kez?nkkel sz?pen elmorzsolgatjuk benne. Ha m?r j? morzsal?kos, akkor a toj?ss?rg?j?t is belecsorgatva ?sszedolgozzuk a t?szt?t. Frissentart? f?li?ba csomagoljuk, ?s egy ?r?ra h?t?be tessz?k pihenni. K?zben megtiszt?tjuk a mogyor?t. Ha nincs t?r?kmogyor?nk, s?tlan f?ldimogyit is haszn?lhatunk. Durv?ra dar?ljuk vagy vagdaljuk, ?s belekever?nk k?t te?skan?l cukrot.
A pihentetett linzert?szt?t lisztezett munkalapon kiny?jtjuk kb. 3-4 mm vastagra. Tetsz?leges form?kat sz?runk bel?le ?s s?t?pap?ros tepsire pakoljuk. A tetej?ket lekenj?k a toj?sfeh?rj?vel, ?s mindegyikre egy-egy csipet cukros mogyor?t sz?runk. El?meleg?tett s?t?ben halv?ny s?rg?ra s?tj?k, vigy?zva, nehogy meg?gjen.
10 dkg puha margarin
15 dkg cukor
2 db toj?s
4 ek. foly?kony m?z
5 ek. langyos tej
1 kk. sz?dabikarb?na
Hozz?val?k a kr?mhez:
6 dl tej
5 ek. b?zadara
20 dkg margarin
25 dkg porcukor
baracklekv?r
Elk?sz?t?s:
Egy l?bosban vizet teszek oda a g?zra, ?s hagyom, hogy felforrjon. Kicsit lecsavarom a h?t, hogy m?r csak csendesen gy?ngy?zz?n, mert ez kell majd nekem. El?veszek egy akkora t?lat, amely r??l majd a l?bos tetej?re, nem esik bele, ?s meg is tudom fogni. Ebbe sz?pen belem?rem a cukrot, a margarint, a m?zet, a tejet ?s a toj?st. J?l ?sszekeverem, ?s felteszem a v?zf?rd?re. Folyamatosan kavargatom, ?s addig hagyom a g?zon, m?g kr?mszer?re be nem s?r?s?dik. Ha k?szen van, hagyom h?lni, majd hozz?dolgozom a lisztet ?s a sz?dabikarb?n?t. Ekkor m?r sz?ks?g van a gy?r?deszk?ra is, melyen a sz?p sim?ra kigy?rt t?szt?t n?gy r?szre osztom, ?s kicsit pihentetem. F?l ?ra pihen? ut?n kb. f?l centi vastagra kiny?jtom az els? t?sztaadagot, ?s egy tepsi h?t?ra t?ve el?meleg?tett s?t?ben megs?t?m. Nem kell neki sok id?, 10 perc alatt elk?sz?l. A neheze most j?n, hiszen gyorsan le kell venni a s?t?lapr?l, m?g miel?tt h?lne ?s megkem?nyedne. Kem?nyen t?rni fognak a lapok, ?vatosan kell b?nni vel?k. Megs?t?m mind a n?gy lapot.
Ez a m?velet egy nappal kor?bban is k?sz?lhet mint a kr?m, legal?bb pihennek a lapok. De aki szeretn?, az azonnal meg is t?ltheti, felt?ve, ha m?r a t?szta ?s a kr?m is teljesen hideg.
A kr?mhez a tejben megf?z?m a b?zadar?t, ?s hagyom, hogy teljesen kih?lj?n. K?zben a margarint kikeverem a porcukorral, ?s egy habver? seg?ts?g?vel sim?ra dolgozom benne a tejbegr?zt. ?gy t?lt?m: m?zes lap-kr?m-m?zes lap-baracklekv?r-m?zes lap-kr?m-m?zes lap-csokibevonat.
M?g egy linzert mutatok. Mogyor?s, mutat?s, finom. Olyan bekapkod?s ez is.
Mogyor?s linzer:
Hozz?val?k:30 dkg finomliszt
1/2 cs. s?t?por
10 dkg porcukor
1 cs. van?li?s cukor
1 db toj?s s?rg?ja
20 dkg margarin
csipet s?
tetej?re:
a toj?s feh?rje
5 dkg durv?ra dar?lt mogyor?
2 tk cukor
Elk?sz?t?s:
Egy t?lba szit?ljuk a lisztet, elkeverj?k benne a s?t?port. Hozz?adjuk a porcukrot ?s a van?li?s cukrot valamint a s?t. Ezekkel is ?sszekeverj?k, majd a belekock?zott margarint k?t kez?nkkel sz?pen elmorzsolgatjuk benne. Ha m?r j? morzsal?kos, akkor a toj?ss?rg?j?t is belecsorgatva ?sszedolgozzuk a t?szt?t. Frissentart? f?li?ba csomagoljuk, ?s egy ?r?ra h?t?be tessz?k pihenni. K?zben megtiszt?tjuk a mogyor?t. Ha nincs t?r?kmogyor?nk, s?tlan f?ldimogyit is haszn?lhatunk. Durv?ra dar?ljuk vagy vagdaljuk, ?s belekever?nk k?t te?skan?l cukrot.
A pihentetett linzert?szt?t lisztezett munkalapon kiny?jtjuk kb. 3-4 mm vastagra. Tetsz?leges form?kat sz?runk bel?le ?s s?t?pap?ros tepsire pakoljuk. A tetej?ket lekenj?k a toj?sfeh?rj?vel, ?s mindegyikre egy-egy csipet cukros mogyor?t sz?runk. El?meleg?tett s?t?ben halv?ny s?rg?ra s?tj?k, vigy?zva, nehogy meg?gjen.
Azt semmik?ppen nem mondhatom, hogy a k?vetkez? s?tem?ny di?t?s, mert igen messze ?ll att?l. De azt hiszem a kar?csony ad egy kis felment?st erre is.
?nnepi gy?m?lcskeny?r:
Hozz?val?k:
25 dkg finomliszt
15 dkg olvasztott margarin
4 db toj?s
30 dkg vegyes aszalt gy?m?lcs (n?lam aszalt szilva, s?rgabarack, mazsola ?s v?r?s ?fonya)
2 ek. csokicsepp vagy apr?ra vagdalt csokol?d?
1 db narancs reszelt h?ja ?s 2 ek. leve
15 dkg cukor
1 cs. s?t?por
kev?s tej+ forma kiken?s?hez margarin ?s liszt
Elk?sz?t?s:
A toj?sokat egy nagyobb kever?t?lba ?tj?k. Nem kell sz?tv?lasztani. Hozz?m?rj?k a cukrot, bele?ntj?k az olvasztott de nem forr? margarint. Alaposan elkeverj?k. Mehet bele a liszt, a s?t?por, majd az aszalt gy?m?lcs?k ?s a csokol?d?, a narancsh?j ?s a narancsl?. El?g t?m?ny lesz ?gy a masza, ez?rt annyi tejjel kell majd laz?tanunk, hogy egy keverhet? t?szt?t kapjunk. ?sszedolgozzuk fakan?llal, majd egy margarinnal kikent-kilisztezett form?ba ?ntj?k. El?meleg?tett s?t?be toljuk, ahol kis l?ngon j? 35 percig s?l. ?rdemes menet k?zben r?n?zni, mert el?fordulhat, hogy a teteje gyorsabban pirul, mint ahogy a belseje megs?l. Ilyenkor ?rdemes egy darab s?t?pap?rral letakarni, nehogy meg?gjen. ?n mindig egy saslikp?lc?val ellen?rz?m, megs?lt-e a t?szta rendesen. Ha k?szen van, akkor kibor?tjuk a form?b?l, ?s hagyjuk teljesen megh?lni. Ut?na porcukrozzuk ?s szeletelve k?n?ljuk.
25 dkg finomliszt
15 dkg olvasztott margarin
4 db toj?s
30 dkg vegyes aszalt gy?m?lcs (n?lam aszalt szilva, s?rgabarack, mazsola ?s v?r?s ?fonya)
2 ek. csokicsepp vagy apr?ra vagdalt csokol?d?
1 db narancs reszelt h?ja ?s 2 ek. leve
15 dkg cukor
1 cs. s?t?por
kev?s tej+ forma kiken?s?hez margarin ?s liszt
Elk?sz?t?s:
A toj?sokat egy nagyobb kever?t?lba ?tj?k. Nem kell sz?tv?lasztani. Hozz?m?rj?k a cukrot, bele?ntj?k az olvasztott de nem forr? margarint. Alaposan elkeverj?k. Mehet bele a liszt, a s?t?por, majd az aszalt gy?m?lcs?k ?s a csokol?d?, a narancsh?j ?s a narancsl?. El?g t?m?ny lesz ?gy a masza, ez?rt annyi tejjel kell majd laz?tanunk, hogy egy keverhet? t?szt?t kapjunk. ?sszedolgozzuk fakan?llal, majd egy margarinnal kikent-kilisztezett form?ba ?ntj?k. El?meleg?tett s?t?be toljuk, ahol kis l?ngon j? 35 percig s?l. ?rdemes menet k?zben r?n?zni, mert el?fordulhat, hogy a teteje gyorsabban pirul, mint ahogy a belseje megs?l. Ilyenkor ?rdemes egy darab s?t?pap?rral letakarni, nehogy meg?gjen. ?n mindig egy saslikp?lc?val ellen?rz?m, megs?lt-e a t?szta rendesen. Ha k?szen van, akkor kibor?tjuk a form?b?l, ?s hagyjuk teljesen megh?lni. Ut?na porcukrozzuk ?s szeletelve k?n?ljuk.
Egy-k?t finom lik?r is van a tarsolyomban. nem kell hozz? nagy iv?nak lenni, hiszen minim?lis mennyis?g? alkohol van benn?k.
Toj?slik?r: Hozz?val?k:
6 db toj?ss?rg?ja
25 dkg cukor
6 dl tej
1 csomag van?li?s cukor
?s alkohol ?zl?s szerint (ez n?lunk 3 dl vodk?t jelent)
Elk?sz?t?s:
?gy kezdem, hogy felforralom a tejet. M?g leh?l, van id?m a t?bbit el?k?sz?teni. Eg?szen pontosan addig kim?rem a vodk?t, ?s a toj?sokat elkeverem a cukorral ?s a van?li?s cukorral. Ha a tej megh?lt, akkor belekeverem a cukros toj?st, majd egy ?vegben ?ssze?nt?m az alkohollal ?s j?l ?sszer?zom. Mint minden ilyen k?sz?tm?nynek, ?gy term?szetesen ennek sem ?rt, ha ?ll p?r napig fogyaszt?s el?tt.
Kedvenc csokilapocsk?m adta az ?tletet a k?vetkez? li?rh?z.
Ment?s csokilik?r:
Hozz?val?k:
3 dl tejsz?n
2 dl vodka
1 ek. sz?r?tott menta
5 dkg ?tcsokol?d?
1 ek. nat?r kaka?por
2 ek. cukor
1 db toj?ss?rg?ja
Elk?sz?t?s:
A vodk?t egy poh?rba t?lt?m, ?s belesz?rom a sz?r?tott ment?t. Hagyom ?zni egy negyed?r?t. Ez az id? el?g arra, hogy a tejsz?nt l?bosba ?ntve felmeleg?tsem, ?s amikor m?r j? forr?, de nem forr, elz?rjam alatta a g?zt, ?s beletegyem az ?sszevagdalt csokol?d?t ?s a kaka?port. Addig klevergetem, m?g fel nem olvad, egynem?v? nem v?lik a tejsz?nnel. F?lre teszem ?s hagyom h?lni. Egy t?lk?ba teszem a toj?s s?rg?j?t, ?s a cukorral kr?mes feh?rre keverem. Kanalazok bele a kicsit m?r megh?lt csokis tejsz?nb?l, majd ?ssze?nt?m. Alaposan kikeverem, hogy a toj?ss?rga kicsit ?tmelegedhessen, ne legyen nyers. (na persze ez nem azt jelenti, hogy megf?z?m! ) Amikor m?r teljesen kih?lt a kever?k, akkor egy ?vegbe t?lt?m, ?s r?sz?r?m a ment?s vodk?t. ?sszer?zom ?s lez?rva j?l az ?veget, a h?t?be teszem. ?rdemes ?llni hagyni 2-3 napot, hogy az ?zek ?ssze?rjenek.
3 dl tejsz?n
2 dl vodka
1 ek. sz?r?tott menta
5 dkg ?tcsokol?d?
1 ek. nat?r kaka?por
2 ek. cukor
1 db toj?ss?rg?ja
Elk?sz?t?s:
A vodk?t egy poh?rba t?lt?m, ?s belesz?rom a sz?r?tott ment?t. Hagyom ?zni egy negyed?r?t. Ez az id? el?g arra, hogy a tejsz?nt l?bosba ?ntve felmeleg?tsem, ?s amikor m?r j? forr?, de nem forr, elz?rjam alatta a g?zt, ?s beletegyem az ?sszevagdalt csokol?d?t ?s a kaka?port. Addig klevergetem, m?g fel nem olvad, egynem?v? nem v?lik a tejsz?nnel. F?lre teszem ?s hagyom h?lni. Egy t?lk?ba teszem a toj?s s?rg?j?t, ?s a cukorral kr?mes feh?rre keverem. Kanalazok bele a kicsit m?r megh?lt csokis tejsz?nb?l, majd ?ssze?nt?m. Alaposan kikeverem, hogy a toj?ss?rga kicsit ?tmelegedhessen, ne legyen nyers. (na persze ez nem azt jelenti, hogy megf?z?m! ) Amikor m?r teljesen kih?lt a kever?k, akkor egy ?vegbe t?lt?m, ?s r?sz?r?m a ment?s vodk?t. ?sszer?zom ?s lez?rva j?l az ?veget, a h?t?be teszem. ?rdemes ?llni hagyni 2-3 napot, hogy az ?zek ?ssze?rjenek.
Egyszer? kis kr?mlik?r z?rja a sort, tejsz?nnel, rummal feldobva.
Kr?mlik?r:Hozz?val?k:
1,5-2 dl rum (?zl?s szerint)
2 dl tejsz?n
5 ek. kapucc?n? por
5 ek. cukor
1 cs. van?li?s cukor
Elk?sz?t?s:
A tejsz?nt egy t?lk?ba ?nt?m, ?s habver?vel elkeverem benne a kapucc?n? port, a cukrot ?s a van?li?s cukrot. Nem kell felverni, csak kevergetni, hogy a sz?razanyagok kiss? felold?djanak. Ezut?n egy ?vegbe bele?ntj?k a rumot, majd a tejsz?nes kever?ket. J?l ?sszer?zzuk, ?s betessz?k a h?t?be, ahol egy h?tig pihentetj?k. K?zben persze egy-k?t alkalommal felr?zogatjuk. Kar?csonyra pont j? lesz :-)
1,5-2 dl rum (?zl?s szerint)
2 dl tejsz?n
5 ek. kapucc?n? por
5 ek. cukor
1 cs. van?li?s cukor
Elk?sz?t?s:
A tejsz?nt egy t?lk?ba ?nt?m, ?s habver?vel elkeverem benne a kapucc?n? port, a cukrot ?s a van?li?s cukrot. Nem kell felverni, csak kevergetni, hogy a sz?razanyagok kiss? felold?djanak. Ezut?n egy ?vegbe bele?ntj?k a rumot, majd a tejsz?nes kever?ket. J?l ?sszer?zzuk, ?s betessz?k a h?t?be, ahol egy h?tig pihentetj?k. K?zben persze egy-k?t alkalommal felr?zogatjuk. Kar?csonyra pont j? lesz :-)