Kapros zöldbableves baconos krumpligombóccal.
sponsored links
A reggeli bevásárlás során szép, zsenge zöldbabot vásároltam, és már csakis azt kellett eldönteni, hogy leves, vagy éppen fõzelék készüljön belõle. A feltett kérdésemre a válasz pedig az volt, hogy kezdjük a hetet zöldbablevessel. Így aztán a hagyományos zöldbablevest kicsit újragondoltam, és került bele pl. egy csokor kapor, tejföl, és krumpligombóc melyet ropogósra sült baconnel bolondítottam meg. A leves pedig az egyszerûsége ellenére, ám a baconos krumpligombócnak köszönhetõen nagyon finom, és igazán laktató volt.
Hozzávalók a leveshez:
50 dkg sárga hüvelyû zöldbab
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 csokor kapor
só
õrölt színes bors
2 tk ételízesítõ
3 dkg vaj
1 ek Vénusz étolaj
2 dl tejföl
1 ek liszt
2 l víz
A zöldbabnak vágjuk le a két végét, majd daraboljuk fel ízlés szerint. A sárgarépát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük, és daraboljuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és szintén vágjuk fel apróra.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg az apróra vágott kaporral, végül pedig a feldarabolt zöldbabbal.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítõvel, majd öntsük fel a vízzel, és fõzzük puhára.
A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd 1-2 merõkanál forró levessel.
Ezután állandó keverés mellett csorgassuk a leveshez, majd forraljuk fel újra.
Baconos krumpligombóc hozzávalói:
15 dkg fõtt krumpli
10 dkg bacon
kb. 10-15 dkg liszt (amennyit a krumpli majd felvesz)
só
õrölt fehér bors
1 db tojás
A bacont vágjuk fel apróra, majd süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hûtsük ki egészen.
A krumplit vágjuk fel apró kockákra, majd enyhén sós vízben fõzzük puhára. Ezután szûrjük le, villával törjük össze, majd hûtsük ki egészen.
A teljesen kihûlt krumplihoz adjuk hozzá a lisztet, a pirosra sült bacont, egy tojást, sózzuk, borsozzuk, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható tésztát kapjunk. Amennyiben túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még lisztet.
Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi golyókat a tésztából.
A készre fõtt, forrásban lévõ levesbe, óvatosan helyezzük bele a krumpligombócot, majd fõzzük 5-6 percig, hogy teljesen átfõjenek.
Tálalás elõtt merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. A tejfölös-kapros leveshez pedig nagyon jól illik a krumpligombóc a ropogósra sült baconnel.