Kapros-túrós tarhonyás sütemény

2017-03-10

sponsored links

Kapros-túrós tarhonyás sütemény

Tavaly nyáron volt az I. "Tarhonyafõzõ fesztivál"  Foktõn, a szülõfalumban. A tarhonyás sütemények fõdíját Teichterné Husvét Henriette Kapros-túrós tarhonyás sütije nyerte. Nagyon finom volt, és most sikerült megszereznem a receptjét, megsütöttem én is.

Hozzávalók.
20 deka tarhonya
25 deka tehéntúró
2 deci tejföl
2 tojás
3 evõkanál étolaj
1 fej vöröshagyma
1 evõkanál ételízesítõ
só, õrölt bors ízlés szerint
vágott kapor
Az olajat (én olívaolajat használtam) megforrósítjuk, rádobjuk a tarhonyát és folyamatosan kevergetve megpirítjuk.Mikor már szép barna, felöntjük a térfogatához képest két és félszeres mennyiségû vízzel. Én 25 deka tarhonyát 8 deci vízzel öntöttem fel. Beletesszük az ételízesítõt (ez nálam kimaradt), kicsit megsózzuk, és megfõzzük. Akkor jó, ha a tarhonya puha, illetve  felszívta az összes vizet. Hagyjuk teljesen kihûlni. Én a vöröshagymát kivettem, apróra összevágtam, és belekevertem a tarhonyába.
Közben a túrót szitán áttörjük - én nem törtem át, csak villával jól összenyomkodtam -, összekeverjük a tejföllel, borssal (én õrölt fehérborsot használtam), a vágott kapor felével,a habosra felvert  tojásokkal, ízlés szerint sózzuk, és hozzákeverjük a kihûlt tarhonyát. Én a tojások fehérjébõl géppel kemény habot vertem, a tojássárgákat csak fakanállal belekevertem, és úgy vegyítettem utoljára a túrós tarhonyához. 
Kikent, morzsával meghintett kis méretû (nálam 20x30-as ) tepsibe símítjuk, és elõmelegített sütõben addig sütjük, míg a a massza már nem tapad a késhez. Én a rizskókhoz hasonlatosan 180 fokra elõmelegített sütõben kb 50 perc alatt sütöttem meg - tûpróbát végeztem! Még melegen megkentem a tetejét tejföllel,rászórtam a maradék vágott kaprot, majd a tepsiben hagytam hûlni, langyosan metéltem kockákra.




Többen ettük meg, és mindenki nagyon megdícsérte. Itt is megköszönöm a receptet Heninek! :)
Nagyon jó volt visszemlékezni a nyári Tarhonyafesztiválra.

A kétnapos "népünnepélyre" nagyon sok és változatos programmal készült a falu népe.
Az elsõ Tarhonya Fesztiválon készült gigantikus mennyiségû és kitûnõ ízû lecsós pásztortarhonyát máris a magyarországi, közép-európai rekordok között jegyzik.
Ezen a linken bõvebben lehet olvasni az eseményrõl:http://www.kalohirek.hu/fokto/rekordot-allitott-a-foktoiek-i.-tarhonyafozo-fesztivalja-inycsiklando-finomsagok-tarhonyara-komponalva

A fõzõverseny helyezettjei:
Foktõi I. Tarhonya Fesztivál helyezettjei 

Népi ételek kategória: 
I. Papleány és unokája- Kemény tarhonya 
II. Máltai szeretett szolgálat - Tarhonyás sertés hús 
III. Kék szalag csapat - Bográcsos tarhonya 

Különleges ételek: 
I. Samu és Barátai - Csülkös-lábszár tarhonyával 
II. Tarhonya vetõk - Kukoricás birkapörkölt tarh. 
III. Csiri-biri csapat - Mediterrán tarhonyás lecsó 

Desszertek kategória: 
I. Önkormányzat 2-es csapat - Kapros-túrós tarhonya 
II. Batáné Pálfi Erzsébet - Tarhonyás béles 
III. Nyald meg a Kanalat Team - Tarhonya felfújt 

Vándorserleg SZABADTÛZI LOVAGREND felajánlása: 
L.S.T. csapat - Tarhonyás krumpli leves tejfellel, Tarhonyás langaló, Tarhonyás fagyi 

Legvidámabb csapat Különdíj: Szaminok csapata

Felléptek az óvodások.

Mûsort adtak az iskolások.

A helyi népi táncosok

Tombola is volt rengeteg ajándékkal. (Én egy szakácskönyvet, meg egy csomag tarhonyát nyertem.) 

A díjnyertes kapros tarhonyás szelet
Remélem, idén is el tudunk menni Foktõ ünnepére.


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2017/03/kapro...

sponsored links

Keres?s