Kapros-túrós tarhonyás sütemény
sponsored links
Kapros-túrós tarhonyás sütemény |
Tavaly nyáron volt az I. "Tarhonyafõzõ fesztivál" Foktõn, a szülõfalumban. A tarhonyás sütemények fõdíját Teichterné Husvét Henriette Kapros-túrós tarhonyás sütije nyerte. Nagyon finom volt, és most sikerült megszereznem a receptjét, megsütöttem én is.
Hozzávalók.
20 deka tarhonya
25 deka tehéntúró
2 deci tejföl
2 tojás
3 evõkanál étolaj
1 fej vöröshagyma
1 evõkanál ételízesítõ
só, õrölt bors ízlés szerint
vágott kapor
Az olajat (én olívaolajat használtam) megforrósítjuk, rádobjuk a tarhonyát és folyamatosan kevergetve megpirítjuk.Mikor már szép barna, felöntjük a térfogatához képest két és félszeres mennyiségû vízzel. Én 25 deka tarhonyát 8 deci vízzel öntöttem fel. Beletesszük az ételízesítõt (ez nálam kimaradt), kicsit megsózzuk, és megfõzzük. Akkor jó, ha a tarhonya puha, illetve felszívta az összes vizet. Hagyjuk teljesen kihûlni. Én a vöröshagymát kivettem, apróra összevágtam, és belekevertem a tarhonyába.
Közben a túrót szitán áttörjük - én nem törtem át, csak villával jól összenyomkodtam -, összekeverjük a tejföllel, borssal (én õrölt fehérborsot használtam), a vágott kapor felével,a habosra felvert tojásokkal, ízlés szerint sózzuk, és hozzákeverjük a kihûlt tarhonyát. Én a tojások fehérjébõl géppel kemény habot vertem, a tojássárgákat csak fakanállal belekevertem, és úgy vegyítettem utoljára a túrós tarhonyához.
Kikent, morzsával meghintett kis méretû (nálam 20x30-as ) tepsibe símítjuk, és elõmelegített sütõben addig sütjük, míg a a massza már nem tapad a késhez. Én a rizskókhoz hasonlatosan 180 fokra elõmelegített sütõben kb 50 perc alatt sütöttem meg - tûpróbát végeztem! Még melegen megkentem a tetejét tejföllel,rászórtam a maradék vágott kaprot, majd a tepsiben hagytam hûlni, langyosan metéltem kockákra.
Többen ettük meg, és mindenki nagyon megdícsérte. Itt is megköszönöm a receptet Heninek! :)
Nagyon jó volt visszemlékezni a nyári Tarhonyafesztiválra.
A kétnapos "népünnepélyre" nagyon sok és változatos programmal készült a falu népe.
Az elsõ Tarhonya Fesztiválon készült gigantikus mennyiségû és kitûnõ ízû lecsós pásztortarhonyát máris a magyarországi, közép-európai rekordok között jegyzik. |
A fõzõverseny helyezettjei:
Foktõi I. Tarhonya Fesztivál helyezettjei
Népi ételek kategória:
I. Papleány és unokája- Kemény tarhonya
II. Máltai szeretett szolgálat - Tarhonyás sertés hús
III. Kék szalag csapat - Bográcsos tarhonya
Különleges ételek:
I. Samu és Barátai - Csülkös-lábszár tarhonyával
II. Tarhonya vetõk - Kukoricás birkapörkölt tarh.
III. Csiri-biri csapat - Mediterrán tarhonyás lecsó
Desszertek kategória:
I. Önkormányzat 2-es csapat - Kapros-túrós tarhonya
II. Batáné Pálfi Erzsébet - Tarhonyás béles
III. Nyald meg a Kanalat Team - Tarhonya felfújt
Vándorserleg SZABADTÛZI LOVAGREND felajánlása:
L.S.T. csapat - Tarhonyás krumpli leves tejfellel, Tarhonyás langaló, Tarhonyás fagyi
Legvidámabb csapat Különdíj: Szaminok csapata
Népi ételek kategória:
I. Papleány és unokája- Kemény tarhonya
II. Máltai szeretett szolgálat - Tarhonyás sertés hús
III. Kék szalag csapat - Bográcsos tarhonya
Különleges ételek:
I. Samu és Barátai - Csülkös-lábszár tarhonyával
II. Tarhonya vetõk - Kukoricás birkapörkölt tarh.
III. Csiri-biri csapat - Mediterrán tarhonyás lecsó
Desszertek kategória:
I. Önkormányzat 2-es csapat - Kapros-túrós tarhonya
II. Batáné Pálfi Erzsébet - Tarhonyás béles
III. Nyald meg a Kanalat Team - Tarhonya felfújt
Vándorserleg SZABADTÛZI LOVAGREND felajánlása:
L.S.T. csapat - Tarhonyás krumpli leves tejfellel, Tarhonyás langaló, Tarhonyás fagyi
Legvidámabb csapat Különdíj: Szaminok csapata