Kapros túrós lepény és batyu, valamint Szafti lába
sponsored links
Gyerekkoromban nem szerettem, pedig mamikám sokszor sütötte, rá sem bírtam nézni.
A kapor miatt, ki nem állhattam se az ízét, se az illatát.
Most megveszek minden kapros ételért, amihez csak passzol mindenbe teszek, legyen az krumplileves, zöldbableves vagy fõzelék, a tökrõl ne is beszéljek.
Ezt a lepényt még életemben soha nem készítettem, sokfelé nézelõdtem, mert a nagyikám megmaradt szakácskönyvében nem találtam meg a leírását, de többek között Wise Ladynél is meg a hétvégén adott Gasztroangyal címû mûsorban is rábukkantam, nagyjából mindenki, mindenhol ugyan úgy készíti, végül mégis önálló variációt készítettem összeollózva több helyrõl is.
Édeskésre készítettem, na nem nagyon, mert ez csak úgy jó, ha éppen hogy kiérzõdik picit az édes íz.
A család több tagjának is ízlett, csak érdekes módon a gyerekeimnek nem, azaz a nagyobbikom egyáltalán meg sem kóstolta, a kicsi meg közölte, hogy neki ez inkább sós süteményként kellene a kapor miatt, egy jó leves után, tehát édesen nem ízlik.
Pedig finom lett, a tésztája olyan vékony, hogy nem is nagyon érzõdött, a töltelék vastag, könnyû, remegõs, jó kapros, ahogy az kell.
Szóval meg kell sütnöm még egyszer, de már akkor csak sósan.
Kíváncsian várom akkor ízleni fog e.
Tésztája a szokásos, a legjobb kelt tészta recept Limarától, amit valaha is ismertem, minden édes kelt tésztát így készítek, pl. aranygaluska, szilvalekváros lepény, túrós batyu, bukta, darázsfészek,van egy másik édes/fahéjas/túrós lepény receptem is, cukros kifli, stb.
Ha sósat szeretnék akkor is ezek az adagok, csak akkor 1 tk. a cukor és 1 ek. a só benne, ilyen pl. a tejfölös lapított.
3,2 dl langyos tej
1 egész tojás
1 tk.só ...