Kapros-túrós lepény
sponsored links
A piacon a tojásos néninél mindig van egy kis zöldség, virág esetleg kolbász és szalonna.
Most gyönyörû kapor virított csinos csomagokba kötve. Illatos táncot lejtettek kecsesen hajlongva.
Nem is tudtam két csokornak ellenállni, mert már ott, akkor eldõlt, hogy kapros-túrós lepényt készítek.
A tésztához összegyúrtam 25 dkg lisztet, 5 dkg vajjal, két kanál cukorral, csipet sóval, fél csomag szárított élesztõvel és bõ 1 dl langyos tejjel. Meleg helyen duplájára kelesztettem.
Fél kg túrót villával áttörtem. Hozzáadtam 2 tojás sárgáját, 5 csapott evõkanál cukrot, 1 evõkanál búzadarát, csipet sót, a két csomag apróra vágott kaprot. Csipet sóval habbá vertem 3 tojás fehérjét, majd lazán a túróhoz forgattam.
A megkelt tésztát kizsírozott tepsibe "tapicskoltam", majd a túrót rásimítottam.
Elõmelegített sütõben megsütöttem.
A tetejét megkentem 1 tojás sárgája, 1 evõkanál tejföl és 1 evõkanál cukor keverékével és addig sütöttem, míg ez a máz megszilárdult rajta.
Miután kihûlt (úgy értem, majdnem kihûlt) kockákra vágtam.
A tepsi nagynak bizonyult, vagyis a töltelék kevés lett - vagy ezek kombinációja. A lényeg a lényeg, hogy nem árt, ha a receptfüzetbe a tepsi nagyságát is leírjuk, hacsak nem sütjük meg hetente ill. a tepsink egy és állandó.