Kapros túrós lepény
sponsored links
Anyósomékhoz mentünk vendégségbe, jó menyhez illõen süteményt sütöttem, hogy biztosítsam a helyemet a pixisben. De legalább is ne rontsak rajta. Puszi Nagyi, jól éreztük magunkat.
Van egy jól bevált lepénytészta alapreceptem, amit még a nagymamámtól tanultam, hibátlan. Mert zsírral készül. És ami zsírral készül, csak jó lehet. Kapros túrós lepény került az asztalra. Elfogyott.
Elõkészítés: kb. 15 perc
Sütési idõ: 35 ? 40 perc
Hozzávalók (kb. 12 cm x 22 cm-es tepsihez):
a tésztához:
20 dkg liszt átszitálva
12,5 dkg zsír (5 dkg kiváltható vajjal, végszükség esetén margarinnal)
6 dkg finomítatlan nádcukor (oké, nagymamám finomított fehér kristálycukrot használt)
10 gr vaníliás cukor (házi készítésû, vagy bolti)
fél csomag sütõpor
csipet só
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja + fél citrom leve
1 ek. tejföl
a töltelékhez:
40 ? 45 dkg túró
3 ? 4 ek. porcukor, ki mennyire szereti édesen (én nádcukrot szoktam porcukrosítani)
2 ? 3 tk. kapor (szárított vagy friss)
kevés citromlé
2 tojásfehérje kemény habbá verve
csipet só
Összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagyobb keverõtálba szitáltam, majd elmorzsoltam a zsírral. A többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal lágyabb tésztává gyúrtam. A zsír és a tejföl miatt tényleg lágyabb tésztát kapunk, de nem kell megijedni. Ha a nyújtáskor túl puhának, ragadósnak találjuk, gyors mozdulatokkal át kell gyúrni néhány szórásnyi liszttel.
A tésztát a hûtõbe tettem pihenni kb. 30 percre. Ezalatt elõkészítettem a kapros túrós tölteléket. A túrót egy keverõtálba tettem, villával áttörtem, majd hozzáadtam a porcukrot, a csipet sót és kaprot is. Kevés citromlével ízesítettem még. Félretettem kicsit, hogy a túró magába szívja a kapor ízét és illatát. Közben elõmelegítettem a sütõt 200 fokra, alsó ? felsõ üzemmódban. Ez gázsütõn általában a 4-es vagy 5-ös fokozat. Kizsíroztam és kiliszteztem egy jénait (kb. 12 cmx22 cm).
A 2 tojásfehérjét néhány perc alatt kemény habbá vertem. Fontos, hogy a fehérje hideg, a keverõtál és az elektromos kézi habverõ habverõ része pedig teljesen tiszta legyen. A habot a kapros túrós krémhez forgattam. Elõször csak a felét, gyorsabb, erõteljesebb mozdulatokkal, hogy fellazítsam. Ezután a második felét is belekevertem, de már óvatos, nagy mozdulatokkal, alulról felfelé kevertem, hogy ne törjön össze a hab a túrós masszában.
Kivettem a tésztát a hûtõbõl. Egy kicsit kisebb és egy nagyobb részre osztottam, a nagyobb gombócot nyújtottam alulra, a kisebbet pedig a tetejére. Szerintem úgy finom, ha a felsõ tészta vékonyabb. Lisztezett felületen kb. 4-5 mm vékonyra nyújtottam a nagyobbik gombócot. A kilisztezett tepsibe fektettem, kézzel elegyengettem, a felesleget pedig levágtam. Ezután egyenletesen ráterítettem kapros túrós tölteléket. A másik tésztagombócot is kinyújtottam, 3-4 mm vékonyra, a túrós rétegre fektettem, majd villával sûrûn megszurkáltam, hogy a sütés közben ne púposodjon fel a tészta. A tetejét megkentem felvert tojássárgával és betettem a sütõbe. Kb. 35 perc alatt gyönyörû halványabb aranybarnára sütöttem.
Aki szereti, porcukrozhatja a végén. Én nem szoktam.
Meggyes lepény
Almás lepény, ahogy a nagymamám (nem) csinálta
Kapros túrós cukkinilepény
Francia epres lepény. Vagyis szamóca, tehát francia szamócás lepény?
Van egy jól bevált lepénytészta alapreceptem, amit még a nagymamámtól tanultam, hibátlan. Mert zsírral készül. És ami zsírral készül, csak jó lehet. Kapros túrós lepény került az asztalra. Elfogyott.
Elõkészítés: kb. 15 perc
Sütési idõ: 35 ? 40 perc
Hozzávalók (kb. 12 cm x 22 cm-es tepsihez):
a tésztához:
20 dkg liszt átszitálva
12,5 dkg zsír (5 dkg kiváltható vajjal, végszükség esetén margarinnal)
6 dkg finomítatlan nádcukor (oké, nagymamám finomított fehér kristálycukrot használt)
10 gr vaníliás cukor (házi készítésû, vagy bolti)
fél csomag sütõpor
csipet só
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja + fél citrom leve
1 ek. tejföl
a töltelékhez:
40 ? 45 dkg túró
3 ? 4 ek. porcukor, ki mennyire szereti édesen (én nádcukrot szoktam porcukrosítani)
2 ? 3 tk. kapor (szárított vagy friss)
kevés citromlé
2 tojásfehérje kemény habbá verve
csipet só
Összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagyobb keverõtálba szitáltam, majd elmorzsoltam a zsírral. A többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal lágyabb tésztává gyúrtam. A zsír és a tejföl miatt tényleg lágyabb tésztát kapunk, de nem kell megijedni. Ha a nyújtáskor túl puhának, ragadósnak találjuk, gyors mozdulatokkal át kell gyúrni néhány szórásnyi liszttel.
A tésztát a hûtõbe tettem pihenni kb. 30 percre. Ezalatt elõkészítettem a kapros túrós tölteléket. A túrót egy keverõtálba tettem, villával áttörtem, majd hozzáadtam a porcukrot, a csipet sót és kaprot is. Kevés citromlével ízesítettem még. Félretettem kicsit, hogy a túró magába szívja a kapor ízét és illatát. Közben elõmelegítettem a sütõt 200 fokra, alsó ? felsõ üzemmódban. Ez gázsütõn általában a 4-es vagy 5-ös fokozat. Kizsíroztam és kiliszteztem egy jénait (kb. 12 cmx22 cm).
A 2 tojásfehérjét néhány perc alatt kemény habbá vertem. Fontos, hogy a fehérje hideg, a keverõtál és az elektromos kézi habverõ habverõ része pedig teljesen tiszta legyen. A habot a kapros túrós krémhez forgattam. Elõször csak a felét, gyorsabb, erõteljesebb mozdulatokkal, hogy fellazítsam. Ezután a második felét is belekevertem, de már óvatos, nagy mozdulatokkal, alulról felfelé kevertem, hogy ne törjön össze a hab a túrós masszában.
Kivettem a tésztát a hûtõbõl. Egy kicsit kisebb és egy nagyobb részre osztottam, a nagyobb gombócot nyújtottam alulra, a kisebbet pedig a tetejére. Szerintem úgy finom, ha a felsõ tészta vékonyabb. Lisztezett felületen kb. 4-5 mm vékonyra nyújtottam a nagyobbik gombócot. A kilisztezett tepsibe fektettem, kézzel elegyengettem, a felesleget pedig levágtam. Ezután egyenletesen ráterítettem kapros túrós tölteléket. A másik tésztagombócot is kinyújtottam, 3-4 mm vékonyra, a túrós rétegre fektettem, majd villával sûrûn megszurkáltam, hogy a sütés közben ne púposodjon fel a tészta. A tetejét megkentem felvert tojássárgával és betettem a sütõbe. Kb. 35 perc alatt gyönyörû halványabb aranybarnára sütöttem.
Aki szereti, porcukrozhatja a végén. Én nem szoktam.
Innen is szemezgethettek
Meggyes lepény
Almás lepény, ahogy a nagymamám (nem) csinálta
Kapros túrós cukkinilepény
Francia epres lepény. Vagyis szamóca, tehát francia szamócás lepény?