Kapros túrós lepény

2014-03-14

sponsored links

Anyósomékhoz mentünk vendégségbe, jó menyhez illõen süteményt sütöttem, hogy biztosítsam a helyemet a pixisben. De legalább is ne rontsak rajta. Puszi Nagyi, jól éreztük magunkat. ;)

Van egy jól bevált lepénytészta alapreceptem, amit még a nagymamámtól tanultam, hibátlan. Mert zsírral készül. És ami zsírral készül, csak jó lehet. Kapros túrós lepény került az asztalra. Elfogyott.

Elõkészítés: kb. 15 perc

Sütési idõ: 35 ? 40 perc

kapros_turos_lepeny



Hozzávalók (kb. 12 cm x 22 cm-es tepsihez):

a tésztához:

20 dkg liszt átszitálva

12,5 dkg zsír (5 dkg kiváltható vajjal, végszükség esetén margarinnal)

6 dkg finomítatlan nádcukor (oké, nagymamám finomított fehér kristálycukrot használt)

10 gr vaníliás cukor (házi készítésû, vagy bolti)

fél csomag sütõpor

csipet só

1 tojássárgája

1 citrom reszelt héja + fél citrom leve

1 ek. tejföl

a töltelékhez:

40 ? 45 dkg túró

3 ? 4 ek. porcukor, ki mennyire szereti édesen (én nádcukrot szoktam porcukrosítani)

2 ? 3 tk. kapor (szárított vagy friss)

kevés citromlé

2 tojásfehérje kemény habbá verve

csipet só

Összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagyobb keverõtálba szitáltam, majd elmorzsoltam a zsírral. A többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal lágyabb tésztává gyúrtam. A zsír és a tejföl miatt tényleg lágyabb tésztát kapunk, de nem kell megijedni. Ha a nyújtáskor túl puhának, ragadósnak találjuk, gyors mozdulatokkal át kell gyúrni néhány szórásnyi liszttel.

A tésztát a hûtõbe tettem pihenni kb. 30 percre. Ezalatt elõkészítettem a kapros túrós tölteléket. A túrót egy keverõtálba tettem, villával áttörtem, majd hozzáadtam a porcukrot, a csipet sót és kaprot is. Kevés citromlével ízesítettem még. Félretettem kicsit, hogy a túró magába szívja a kapor ízét és illatát. Közben elõmelegítettem a sütõt 200 fokra, alsó ? felsõ üzemmódban. Ez gázsütõn általában a 4-es vagy 5-ös fokozat. Kizsíroztam és kiliszteztem egy jénait (kb. 12 cmx22 cm).

A 2 tojásfehérjét néhány perc alatt kemény habbá vertem. Fontos, hogy a fehérje hideg, a keverõtál és az elektromos kézi habverõ habverõ része pedig teljesen tiszta legyen. A habot a kapros túrós krémhez forgattam. Elõször csak a felét, gyorsabb, erõteljesebb mozdulatokkal, hogy fellazítsam. Ezután a második felét is belekevertem, de már óvatos, nagy mozdulatokkal, alulról felfelé kevertem, hogy ne törjön össze a hab a túrós masszában.

Kivettem a tésztát a hûtõbõl. Egy kicsit kisebb és egy nagyobb részre osztottam, a nagyobb gombócot nyújtottam alulra, a kisebbet pedig a tetejére. Szerintem úgy finom, ha a felsõ tészta vékonyabb. Lisztezett felületen kb. 4-5 mm vékonyra nyújtottam a nagyobbik gombócot. A kilisztezett tepsibe fektettem, kézzel elegyengettem, a felesleget pedig levágtam. Ezután egyenletesen ráterítettem kapros túrós tölteléket. A másik tésztagombócot is kinyújtottam, 3-4 mm vékonyra, a túrós rétegre fektettem, majd villával sûrûn megszurkáltam, hogy a sütés közben ne púposodjon fel a tészta. A tetejét megkentem felvert tojássárgával és betettem a sütõbe. Kb. 35 perc alatt gyönyörû halványabb aranybarnára sütöttem.

Aki szereti, porcukrozhatja a végén. Én nem szoktam.


kapros_turos_lepeny (12)

kapros_turos_lepeny (5)

Innen is szemezgethettek




meggyes szilvas lepeny
Meggyes lepény



Almás lepény, ahogy a nagymamám (nem) csinálta


1cukkinilepeny2 (683x1024)
Kapros túrós cukkinilepény



Francia epres lepény. Vagyis szamóca, tehát francia szamócás lepény?




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/03/14/kap...

sponsored links

Keres?s