Kapros-túrós lepény
sponsored links
Az elmúlt néhány hétben teljesen meg voltam õrülve a kaporért. Bár nem értettem honnan-e kívánalma a szervezetemnek, eleget tettem a kérésének. Kovászos uborka, kapros tejfölös tökfõzelék és nem utolsó sorban egy jó kis kapros túrós lepény.
Otthon nálunk része a nyári süti repertoárnak és perverz módon édesen esszük. A Zuram nincs jó barátságban a kaporral. Azért hõsiesen tett egy próbát ezzel a lepénnyel. Kedvesen visszatolta a fél falat híján egész szeletet. Nem értette a párosítást. Édes is meg kapros is? Feléjük nem volt szokás. Igazából meg tudom érteni, de hát mindenkinek vannak fura étkezési szokásai.
Továbbra is foglalkoztat a gondolat, honnan eredeteztethetõ ez a sütemény, de ha jól sejtem köze lehet az erdélyi konyha kapros ordás lepényéhez.
Azt meg, hogy a családunknak honnan ez a szokása, pláne nem tudom.
Válogattam a receptjeim között, átolvastam jó párat, és végül a Lajos-Hemzõ páros 99 Házi sütemény-es receptjét választottam. Kicsit sokat kellett utána mosogatni, de megérte a fáradozást. A teljes adag egy hadseregnek is elég, a fél adag szerintem bõven elegendõ 4 személyre. (Ez most a fél adag.)
Hozzávalók a tésztához:
250 g finomliszt
125 g vaj
50 g porcukor ...