Kapros túrós lepény
sponsored links
Ezt a süteményt biza nekem találták ki! :D Na jó, nyilván nem vagyok ezzel egyedül, mert hogy igen sokan szeretjük. De az már egyszer bizonyos, hogy ez az egyik kedvencem. Kelt is és túrós is és van benne kapor. Nagy kár, hogy a kaporszezonnak mindjárt vége. Még szerencse, hogy jó pár csokorral menekítettem télire. ;) Ez a süti pedig az utolsó csokor friss kaporból készült. Persze idén nem elõször, de csak most sikerült lefotózni. :D A recept Horváth Ilona szakácskönyvébõl van, icipici átalakítással.
Hozzávalók egy 25x20 cm-es tepsihez:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
3 dkg cukor
1 tojás
5 dkg lágy zsír
2 dl langyos tej
2 dkg élesztõ
csipet só
A töltelékhez:
45 dkg túró
3 ek. cukor
2 tojás
1 ek. búzadara
1 kis csokor friss kapor finomra vágva
csipet só
A tetejére:
2 ek. tejföl
1 tojássárgája
1 ek. cukor
Továbbá:
kevés zsír a tepsi kenéséhez
porcukor a tálaláshoz
- 1 dl tejben egy evõkanál cukorral és egy evõkanál liszttel felfuttatjuk az élesztõt. A többi cukrot kikeverjük a zsírral, a tojással és a megmaradt tejjel.
- A lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az élesztõt és a tojásos keveréket, majd fakanállal nem túl kemény tésztává dagasztjuk.
- Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a zsírozott tepsibe fektetjük. Letakarva addig kelesztjük, míg a sütõ bemelegszik és elkészül a töltelék.
- A túrót áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kikeverjük.
- A tölteléket a tésztára kanalazzuk, óvatosan elsimítjuk.
- A lepényt 180°C-ra elõmelegített sütõben ~50 perc alatt készre sütjük.
- A tejfölt kikeverjük a cukorral és a tojássárgájával, majd ezzel átkenjük a sütemény tetejét és további ~10 percre visszatoljuk a sütõbe, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.
- A tepsiben hagyjuk langyosra hûlni, ezután szeleteljük. Tálaláskor porcukorral hintjük.