Kapros túrós lepény

2014-03-04

sponsored links

Egy nagyon kedves barátnõm nemrég említette, hogy mennyire szereti a kapros-túrós lepényt... és hogy milyen régen evett már. Beültette a bogarat a fülembe. Az elsõ utam rögtön a boltba vezetett, hogy a hozzávalókat beszerezzem és még aznap elkészítsen. De hát ezért vannak a jó barátok... :)
A receptet az egyik Vidék Íze újságban találtam. 

Hozzávalók: 4 dl tej, 1 kk kristálycukor, 2 dkg élesztõ, 60 dkg szitált liszt, 7 dkg vaj olvasztva, 4 ek porcukor, 2 db tojássárgája, csipetnyi só.
Töltelékhez: 6 ek cukor, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 4 ek búzadara, fél kg túró, 1 csokor kapor.
Langyosítsuk meg a tejet, 1 dl-t vegyünk ki belõle ebbe szórjuk az 1 kk kristálycukrot illetve az élesztõt. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet (átszitálva) tálba tesszük. Közepére öntjük a tejes élesztõt, az olvasztott vajat, porcukrot a tojássárgáját végül a sót. Jól összegyúrjuk, dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. 45-50 percig letakarva pihentetjük. Eközben elõkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót áttörjük beletesszük a tojássárgáját a búzadarát, tejfölt és cukrot, majd összekeverjük. A megmaradt 4 db tojás fehérjébõl kemény habot verünk, ezt óvatosan belekeverjük a túrókrémhez, végül megszórjuk kaporral.
Lisztezett deszkán a tésztát nyújtsuk ki (lapítsuk el). Vajazzunk és lisztezzünk ki egy tepsit, erre helyezzük a tésztát. A túrót elsimítjuk a tetején majd az egészet elõmelegített sütõben 170 fokon 30 percig sütjük.


 

Folytats a blogon ... danadiskitchen.blogspot.com/2014/03/k...

sponsored links

Keres?s