Kapros-túrós falatok
sponsored links
Jó régen tartozom ezzel a recepttel, amit egy helyi, makói rendezvényre készítettem.
Nagyon érdekes volt látni az arcokon a meglepetést az elsõ falat után. A várt sós töltelék helyett az enyhén édeskés kapros túró meghökkenést váltott ki, de a sikere osztatlan volt. A sós kapros túrót nem szeretem, az enyhén édeskésért viszont odáig vagyok.
A falatkák tésztája élesztõs hajtogatott vajas tészta, azaz blundeltészta. Sajnos a nagy meleg nem kedvez ennek a tésztának, kánikulában nem is ajánlom a készítését, csak bosszankodás lesz a vége, helyette a gyors vajastészta lehet a tökéletes megoldás. Egy adag ilyen tésztához fél adag töltelék elegendõ.
A hajtogatott, élesztõs vajastészta receptje itt található.
Töltelék:
- 0,5 kg (házi) túró
- 5 ek. cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 1-2 ek. tejföl (csak akkor, ha a túró nem házi)
- 2 ek. étkezési keményítõ vagy búzadara
- 1 tojás
- 1 csokor apróra vágott friss kapor
Az összes hozzávalót alaposan elkeverjük.
A kész vajastésztát kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk.
A kinyújtott tészta szélére teszünk egy sor tölteléket:
A tészta szélét felhajtjuk, majd tekerünk rajta még egyet, hogy a tölteléket teljesen körül ölelje. Ezután a feltekert részt egy pizzavágóval levágjuk:
Majd egy éles késsel trapézokra vágjuk:
Sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk és kb. 20 percig pihenni hagyjuk. Ezután felverünk egy egész tojást és a kis falatokat lekenjük vele.
Közben a sütõt elõmelegítjük 220 fokra.
A tészta kb. 15-18 perc alatt sül szép pirosra.
Frissen az igazi!