Kapros túrókrémmel hajtogatott pogácsa

2014-05-05

sponsored links

Elég gyakran készítek pogácsát, és nem sajnálom rászánni az idõt a hajtogatásra, mert szerintem egész más lesz a végeredmény, mint a hajtogatás nélküli esetében. Ez a pogácsa is olyan puha, omlós, és még másnap is az maradt. 
Csodás friss kaporhajtások növekednek a kertben, kár lett volna kihagyni belõle.
27 db pogácsa született ebbõl az adag tésztából.


Hozzávalók:
Tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 1 tk cukor
  • 2 dl tej
  • 3 tk só a tésztába
  • 1 tojás sárgája
  • 1 púpos ek tejföl
  • 10 dkg margarin
  • 1 tk só
Krémhez:
  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg túró
  • 1 kis csokor friss kapor
Kenéshez:
  • 1 egész tojás a kenéshez sütés elõtt
  • 2 ek tej a kenéshez sütés után
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztõt, majd a liszthez adjuk.
Hozzáadunk még a 3 tk sót, a tejfölt, a szobahõmérsékletû margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót alaposan áttörjük (én egy krumpli törõt használtam) és a margarinnal habosra kavarjuk.
Belekeverjük az alaposan megmosott, apróra vágott kaporlevelet.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a kapros túrókrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felsõ sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretû pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütõpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Elõmelegített sütõben 25 perc alatt 180 fokon hõlégkeveréssel megsütjük.
Ha kivettük a sütõbõl azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.






Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/05/kapro...

sponsored links

Keres?s