Kapros-tejszínes metélt bébi patiszonnal, cukkinivel, és buggyantott tojással.
sponsored links
Hidegre fordult az idõ, esik az esõ, nincs is ilyenkor jobb, mint a meleg lakásban, egy nyárra emlékeztetõ ebédet elfogyasztani. Igen, a mai ebéd a nyári melegre, a kert zsenge terméseire emlékeztet..... A nyár végén beérett, és elszórt kapor magjának köszönhetõen a kert szinte minden szegletében zöldül a zsenge kapor. Tegnap a cukkini, és a patiszon bokrokat éppen ki akartam kapálni, amikor megláttam a nagy levelek alatt megbújó aprócska terméseket. Kissé szokatlannak gondolhatnánk hogy még ilyenkor is van termés a bokrokon, de ez biztosan az idõjárásnak tudható be. Mivel sajnáltam otthagyni, gyorsan leszedtem, majd azon agyaltam, hogy mihez is használjam fel ezeket az aprócska terméseket. Végül úgy döntöttem, hogy kapros-tejszínes szószban párolva, metélt tésztával és buggyantott tojással tálalom.
Hozzávalók:
25 dkg házi metélt tészta
1 db lilahagyma
10 db bébi patiszon
10 db bébi cukkini
egy csokor kapor
1,5 dl fehérbor
2 dl Meggle fõzõkrém
só
1 tk ételízesítõ
õrölt színes bors
3 dkg vaj
2 ek olívaolaj
A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és szeleteljük fel. A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra. A kicsit vastagabb cukkinit, és patiszont karikázzuk fel.
A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felszeletelt lilahagymát és pároljuk üvegesre.
Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a patiszont, a cukkinit, szórjuk meg az apróra vágott kaporral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítõvel, keverjük össze, majd öntsük fel a borral.
Ezután félig fedjük le a serpenyõt, pároljuk a patiszont és a cukkinit roppanósra, majd öntsük fel a fõzõkrémmel, és addig pároljuk tovább, míg a szaft kissé besûrûsödik.
Közben enyhén sós vízben fõzzük ki a metélt tésztát, majd szûrjük le, és adjuk hozzá a tejszínes-szószos zöldségekhez. Ezután óvatosan forgassuk, keverjük össze, hogy a szósz mindenhol bevonja a tésztát.
Buggyantott tojás készítése:
Egy edénybe forraljunk fel kb. 1 liter vizet, majd öntsünk bele egy teáskanál ecetet.
A tojást egyesével óvatosan üssük bele egy kisebb tálkába, majd szintén nagyon óvatosan, alacsonyról (a tál szinte érjen bele a vízbe) öntsük bele a forrásban lévõ vízbe. (Mielõtt beleöntenénk a tojást, keverjünk kanállal örvényt a vízbe, majd annak a közepébe öntsük bele. Így szép, formás buggyantott tojást kapunk)
Ezután mérsékeljük a hõfokot, és a gyöngyözõ vízbe fõzzük 3-4 percig, hogy a fehérje megfõjön, de a sárgája még folyós maradjon.
Amikor a tojás megfõtt, szûrõkanál segítségével emeljük ki a vízbõl, és hagyjuk lecsepegni. (én négy tojást fõztem meg, és mindegyikkel így jártam el, külön-külön)
Tálaláskor szedjük az elkészült tésztát tányérba, helyezzük rá a buggyantott tojást, majd úgy kínáljuk.