Kapros cukkinisaláta
sponsored links
Lassan elkezdõdik a cukkini szezon is, a cukkini nem csak hagyományosan fõzelékként vagy rántva készíthetõ el, hanem friss, nyers salátában is tökéletesen megállja a helyét. Semleges ízénél fogva különbözõ jellegzetes fûszerekkel, sajtokkal ízesíthetõ, s nyersen a tápanyagok is megmaradnak benne. A csirkesonkát kihagyva a receptbõl, akár vegetáriánusok is fogyaszthatják. Só nem szükséges a recepthez, mert a telemea eléggé sós.
Hozzávalók (2 személy részére): 1 közepes méretû friss cukkini, 15 dkg csirkesonka (gépsonka), 10 dkg telemea sajt, 1 ? 2 evõkanál olaj. Az öntethez: 2 ? 3 evõkanál olívaolaj, 2 ? 3 evõkanál citromlé, 1 nagy csokor friss kapor, 4 ? 5 cikk fokhagyma, bors. Kiegészítõként: 1 dl natúr joghurt, kevés friss kapor.
Hozzávalók (2 személy részére): 1 közepes méretû friss cukkini, 15 dkg csirkesonka (gépsonka), 10 dkg telemea sajt, 1 ? 2 evõkanál olaj. Az öntethez: 2 ? 3 evõkanál olívaolaj, 2 ? 3 evõkanál citromlé, 1 nagy csokor friss kapor, 4 ? 5 cikk fokhagyma, bors. Kiegészítõként: 1 dl natúr joghurt, kevés friss kapor.
Elkészítése:
- Elõkészítjük a saláta hozzávalóit: a cukkinit, a csirkesonkát, a telemea sajtot, a kaport, a citromot, az olívaolajat, a fokhagymát, kiegészítõként a natúr joghurtot.
- A csirkesonkát kis kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, kihûtjük.
- A kaprot megmossuk, leszárítjuk, finomra aprítjuk.
- A finomra aprított kaporhoz hozzáadjuk a citromlét, az olívaolajat, az áttört fokhagymát, a borsot, alaposan összekavarjuk.
- A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, a két végét eltávolítjuk, elõbb hosszában 3 szeletre vágjuk, majd keresztben is elvágjuk, s az így keletkezett szeletekbõl zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk.
- A csíkokra vágott cukkinit összekeverjük a megpirított sonkával és az öntettel, a tetejére szórjuk az elmorzsolt telemea sajtot.
Megjegyzés: Kiegészítõként joghurtos öntetet is készíthetünk hozzá, ehhez a joghurtot elkeverjük kevés finomra aprított kaporral. Kapor helyett friss petrezselyemzölddel is készíthetjük.
A telemea félpuha, fehér sajtfajta, amelyet sós lében érlelnek, az egyik leggyakrabban használt román sajt, amelyet Románián kívül nem nagyon lehet megtalálni. Eredetileg az alföldön készítették, kizárólag juhtejbõl, ma már tehéntejbõl is készítik, sóssága az érlelés hosszúságától függ. Ha túl sósnak találnánk tiszta vízben áztassuk ki.
Ha nem találnánk telemeat helyettesíthetjük fetával, amely távoli rokona ennek a sajtfajtának.