Kapros cukkinileves tojással.
sponsored links
Nagyon szeretem a kapor ízét és illatát, így aztán amibe csak lehet, vagyis amihez illik ez az ízvilág, bele is teszem. A napokban a szomszédasszonyomat is megleptem egy csokor kaporral, melybõl finom levest készített. Gondoltam miért is ne, egy egyszerû leves éppen jó lesz ebédre.... Persze a kapor mellett került a levesbe még gyenge cukkini, újkrumpli, és tejföl, végül pedig levesbetétnek egész tojást ütöttem bele, majd fõztem keményre. Látványra persze nem a szépségérõl híres ez a leves, viszont az íze nagyon, de nagyon finom. Ízlés szerint pedig tálalhatjuk melegen, vagy éppen csak langyosan.......
Hozzávalók:
1 db zsenge cukkini
3 db újkrumpli
1 nagy csokor kapor
1 db vöröshagyma
só
õrölt színes bors
csipet szerecsendió
2 tk ételízesítõ
3 dkg vaj
1 ek olaj
1,5 dl tejföl
1 tk liszt
1,5 l víz
4-6 db tojás (nagy)
A cukkinit és a krumplit vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A kaprot csipkedjük le a szárról, majd szintén vágjuk fel apróra.
A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, a krumplit, és az apróra vágott kaprot, majd szórjuk meg az ételízesítõvel, egy csipet szerecsendióval, õrölt színes borssal, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.
Ezután ízlés szerint sózzuk, és addig fõzzük, míg a cukkini és a krumpli megpuhul. (ha szükséges, közben ízesítsünk utána)
A lisztet keverjük simára a tejföllel, és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe.
Ezután forraljuk fel a levest, majd egyesével, óvatosan üssük bele a tojásokat, és a lángot mérsékelve, szép lassan fõzzük még pár percig. (miután beleütöttük a tojásokat, már nem szabad megkeverni, csak kicsit rázogatni az edényt, hogy a tojás ne törjön!!!!)
Tálaláskor merjük a levest tányérba, tegyünk bele egy-egy fõtt tojást, majd úgy kínáljuk.