Kaprigyümölcsös paradicsomszószban sült, töltött közönséges kalmár
sponsored links
Kaprigyümölcsös paradicsomszószban sült, töltött közönséges kalmár
Hozzávalók 4 személyre: 650 g kalmár, 2 gerezd fokhagyma, 60 g fekete olajbogyó, egy nagy csokor petrezselyemzöld, 120 g száraz zsemle, 3 csapott ek. zsemlemorzsa, 1 tojás, 350 g paradicsom, 60 g kaprigyümölcs, extra szûz olívaolaj, só, frissen õrölt feketebors, ? kezeletlen citrom
A kalmárokat megtisztítjuk: a fejet a belsõségekkel együtt kihúzzuk a testbõl. A csápokat közvetlenül a szemek fölött egyben levágjuk, majd a csápok tövében ülõ, papagájcsõrre emlékeztetõ szájszervet is kimetsszük. A testbõl kihúzzuk az átlátszó merevítõ lemezkét, a kalmár csõrõl és az oldalsó lebenyekrõl ledörzsöljük a vékony, lilás színû bõrt, és végül a testet belülrõl borító hártyát is eltávolítjuk.
A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, és a petrezselymezölddel együtt finomra aprítjuk. Az olajbogyót és a kaprigyümölcsöt 1 mm vékonyan felkarikázzuk.
A zsemlét egy pillanatra langyos vízbe mártjuk, majd jól kinyomkodjuk.
A paradicsomokat egy percre forrásban lévõ vízbe tesszük, szûrõkanállal kivesszük, héjukat lehúzzuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk.
A kalmár csápokat apró darabokra vágjuk. A citromot ? cm vékonyan felszeleteljük.
Egy serpenyõben olívaolajat hevítünk, enyhén megpirítjuk benne a fokhagymát, majd a felét kivesszük, és félretesszük. A petrezselyemzöldet, az olajbogyót és a kalmárcsáp darabkákat a serpenyõben maradt fokhagymás olajhoz adjuk, fél percig pirítjuk, majd egy keverõtálba tesszük. Hozzáadjuk a kicsavart zsemlét, a zsemlemorzsát és a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, az egészet alaposan összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk. (Ha a massza túl lágy, adhatunk hozzá még egy kevés zsemlemorzsát; ha túl kemény, néhány evõkanálnyi paradicsomszósszal hígíthatjuk.)
A megmaradt fokhagymás olívaolajat ismét felhevítjük, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon kb. 10 perc alatt sûrû szósszá fõzzük. Hozzáadjuk a kaprigyümölcs karikákat, félrehúzzuk, és néhány percig állni hagyjuk.
Közben a kalmárcsöveket megtöltjük a petrezselymes-olajbogyós masszával.
Egy tûzálló tálat vékonyak kiolajozunk, ráhelyezzük a citromkarikákat és a töltött kalmárokat. Leöntjük a kaprigyümölcsös paradicsomszósszal, és 180 fokra elõmelegített sütõben, grill programon, 6-8 perc alatt készre sütjük.
fotó: Török-Bognár Renáta
Hozzávalók 4 személyre: 650 g kalmár, 2 gerezd fokhagyma, 60 g fekete olajbogyó, egy nagy csokor petrezselyemzöld, 120 g száraz zsemle, 3 csapott ek. zsemlemorzsa, 1 tojás, 350 g paradicsom, 60 g kaprigyümölcs, extra szûz olívaolaj, só, frissen õrölt feketebors, ? kezeletlen citrom
A kalmárokat megtisztítjuk: a fejet a belsõségekkel együtt kihúzzuk a testbõl. A csápokat közvetlenül a szemek fölött egyben levágjuk, majd a csápok tövében ülõ, papagájcsõrre emlékeztetõ szájszervet is kimetsszük. A testbõl kihúzzuk az átlátszó merevítõ lemezkét, a kalmár csõrõl és az oldalsó lebenyekrõl ledörzsöljük a vékony, lilás színû bõrt, és végül a testet belülrõl borító hártyát is eltávolítjuk.
A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, és a petrezselymezölddel együtt finomra aprítjuk. Az olajbogyót és a kaprigyümölcsöt 1 mm vékonyan felkarikázzuk.
A zsemlét egy pillanatra langyos vízbe mártjuk, majd jól kinyomkodjuk.
A paradicsomokat egy percre forrásban lévõ vízbe tesszük, szûrõkanállal kivesszük, héjukat lehúzzuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk.
A kalmár csápokat apró darabokra vágjuk. A citromot ? cm vékonyan felszeleteljük.
Egy serpenyõben olívaolajat hevítünk, enyhén megpirítjuk benne a fokhagymát, majd a felét kivesszük, és félretesszük. A petrezselyemzöldet, az olajbogyót és a kalmárcsáp darabkákat a serpenyõben maradt fokhagymás olajhoz adjuk, fél percig pirítjuk, majd egy keverõtálba tesszük. Hozzáadjuk a kicsavart zsemlét, a zsemlemorzsát és a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, az egészet alaposan összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk. (Ha a massza túl lágy, adhatunk hozzá még egy kevés zsemlemorzsát; ha túl kemény, néhány evõkanálnyi paradicsomszósszal hígíthatjuk.)
A megmaradt fokhagymás olívaolajat ismét felhevítjük, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon kb. 10 perc alatt sûrû szósszá fõzzük. Hozzáadjuk a kaprigyümölcs karikákat, félrehúzzuk, és néhány percig állni hagyjuk.
Közben a kalmárcsöveket megtöltjük a petrezselymes-olajbogyós masszával.
Egy tûzálló tálat vékonyak kiolajozunk, ráhelyezzük a citromkarikákat és a töltött kalmárokat. Leöntjük a kaprigyümölcsös paradicsomszósszal, és 180 fokra elõmelegített sütõben, grill programon, 6-8 perc alatt készre sütjük.
fotó: Török-Bognár Renáta