Kaporleves, a különleges

2012-06-27

sponsored links



A kaporleves az élesztõpástétomhoz hasonlóan a háborús évek egyik gyakran fõzött étele volt, hiszen nem sok alapanyagot igényelt:
egy marék kaprot, némi hagymát, pirospaprikát, sót, lisztet, és ha a háziasszony gyakorlott volt, és megfelelõ arányban használta a hozzávalókat, remek, sûrû, tápláló levest tehetett ebédidõben a családja elé.

Akkoriban ritkán került az átlagemberek asztalára húsféleség, ezért a kreatívabb asszonyok igyekeztek a maximumot kihozni a háztáji fûszernövényekbõl és alapvetõ élelmiszerekbõl. A kaporleves pedig szerény hozzávalói ellenére olyan laktató és rostdús étel, amely voltaképp fõfogásnak is tekinthetõ, pláne, ha levesbetétként fõtt tojást kínálnak hozzá. 

A kapor roppant egészséges fûszer- és gyógynövény, nem véletlenül használták már az ókori népek is gyógyászati célokra: segít emésztési panaszok és bélpangás esetén, megszünteti a fejfájást, erõs vízhajtó, csillapítja a hányingert, és hatékonyan csökkenti az álmatlanságot valamint a fogínygyulladást.

Az anyukám régebben nagyon gyakran készítette el nekünk ezt a fogást, így örömmel konstatáltam, hogy a pontosan lediktált receptjének hála a kaporleves örökre olyan marad, mint amilyennek emlékeztem rá. :-) Õ persze mindig álomszép, hibátlan külsejû buggyantott tojásokkal készítette el (amikor is enyhén sós-ecetes, gyöngyözve forró vízben, merõkanál segítségével fõzzük meg a tojásokat, és ezáltal amolyan fátyolos külsejük lesz), de nekem ehhez nem volt ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/LYSO...

sponsored links

Keres?s