Kandírozott gyömbér
sponsored links
A gyömbérnek nagy rajongója vagyok minden formájában, de legeslegjobban kandírozva szeretem.
Sajnos, vidéken elég korlátozottan és idõszakosan lehet hozzájutni, ezért most bevállaltam, hogy magam készítem el.
Õszintén szólva sokkal bonyolultabbnak gondoltam és nem hittem abban sem, hogy ennyire finom lesz a házi készítésû változat.
Most már ott tartok, hogy elzártam magam elõl ezt a csípõs, és zárójelben jegyzem meg, rendkívül egészséges finomságot, mert jövés-menés közben folyton bekapok egy darabot:-))
Hozzávalók David Lebovitz receptje alapján
50 dkg gyömbér
50 dkg cukor
5 dl víz
késhegynyi só
2-3 evõkanál porcukor a hempergetéshez
A gyömbért zöldséghámozóval megtisztítjuk. Mivel a sok elágazás miatt ez jelenti a legnagyobb kihívást, érdemes már vásárláskor nagyobb méretû, aránylag egyenes darabokat választani.
A meghámozott gyökereket kis darabokra vágjuk és annyi vízben, amennyi ellepi felforraljuk, majd ettõl számított 10 percig lassú tûzön fõzzük. Erre azért van szükség, mert egyébként ehetetlenül csípõs lenne a végtermék.
Ezt a levet leöntjük róla és még egyszer megismételjük a 10 perces fõzést.
Jómagam, mivel én nagyon kedvelem a csípõs ízt, csak egyszer fõztem, ezután már csak leöblítettem hideg vízzel. Egyébként nem lett így sem durván erõs.
A fenti módon elõkészített gyömbérre öntünk fél liter vizet, hozzáadjuk a cukrot és a sót.
Nagyjából másfél órán át rotyogtatjuk a szirupban, ami ezalatt mézszerûen besûrûsödik.
Ekkor leszûrjük és másnapig állni hagyjuk a szûrõben a gyömbért, hogy kicsit szikkadjon, mert ilyenkor még túl nedves a cukorba hempergetéshez.
Másnap tálba öntjük, rákanalazzuk a porcukrot, jól összerázzuk és készen is vagyunk a finom csemegével.
A szirupot gyógyászati célra alkalmazhatjuk, kihasználva remek immunerõsítõ és gyulladáscsökkentõ hatását.
Teát vagy limonádét édesíthetünk vele, de csak úgy önállóan kanalazgatva is nagyon finom.