Kalács négyes fonással

2011-12-03

sponsored links


Igen, igen, sikerült!

Tehát, a nagy kalács projekt tanulságai egyelõre a következõk:
- a tészta ne legyen kemény, inkább olyan lágy, amit kézzel még jól tudunk formázni, de nem ragad a tenyerünkhöz.
- az élesztõ 60 deka lisztre számítva ne legyen több 2,5 dkg-nál, teljesen felesleges. A fenti kalács tésztáját egy kiló lisztbõl, összesen 1,5 dkg élesztõvel csináltam, ugyanis nem volt itthon több (aztán kettévettem a tésztát, tehát ez cirka fél kiló lisztbõl készített kalács) Ha megfelelõ körülményeket (kellemes meleget) biztosítunk az élesztõgombáknak, akkor õk nem állnak ellen a természet szavának, hanem szaporodnak. Csupán idõ kérdése, hogy mennyi idõ alatt dagad a tészta akkorára, amekkorára kell. Ha sok-sok élesztõvel dolgozunk, akkor hamar, ha kevéssel, akkor késõbb - bár nem sokkal.
- cifrázhatjuk így-úgy-amúgy, hogy tej helyett tejszín, egy tojás, két tojás, ennyi vaj, vagy annyi - ez a kalács belsõ szerkezetét módosítja, foszlósabb lesz, vagy nem, de hogy a külseje milyen, az a kidolgozáson, a fonás szorosságán-lazaságán, illetve a pihentetésen múlik.
Ezek után akkor most már bátran írom le, hogyan készült ez a kalács.
A hozzávalók: ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/...

sponsored links

Keres?s