Kalács, istengyalulta töklekvárral töltve
sponsored links
A laskatök (cucurbita ficifolia) vagy népies nevén istengyalulta tök nem igazán ismert Magyarországon. Portugáliában és Brazíliában (abóbora gila vagy chila) annál inkább, elsösorban lekvárt készítenek belöle és sok süteményt meg is töltenek vele. Na de térjünk vissza a nevére: miért is nevezzük istengyalulta töknek? Azért, mert nem kell gyalulni. Juhéj! A tököt héjával együtt kell megfözni és a belsejét könnyedén ki lehet ezután kaparni, ami szálas állagú lesz. Spanyolul angyalhaj töknek nevezik, hiszen olyan szép, fehér, átlátszó lesz a tök belsejéböl leváló rész. (A recept után egy videóban ezt meg is nézhetitek.) Összel készítek is ilyen lekvárt, ugyanis ez párom kedvence.
A kalács receptje a nálam már jól bevált Barbi-féle recept, amit nálam itt találtok. A változás csak annyi, hogy most ezzel a portugál lekvárral kentem meg és meghintettem egy kis fahéjjal (mivel a lekvár színe elég világos, nem látszik jól a képeken sajnos).
A laskatök pedig így néz ki: ...