Kalács
sponsored links
Akárhol, akárki kóstolja odavan tõle. Hát muszáj leírni, egyrészt az újságot folyton keresem, ahol a recept van, másrészt erre akkor lehet hivatkozni, amikor kérik, hogy ugyan mondjam már meg mi ez, és hogy készül?
Harmadrészt megérdemli igazán a kalács, hogy népszerûsítse mindenki.
Egy nyári, a júniusi Nõk Lapja újságban találtam a receptet.
55 dkg lisztet elmorzsolunk 15 dkg vajjal.
Hozzáadunk 10 dkg cukrot, csipet só, 2 egész tojást és 1,5 dl tejben felfuttatott 3 dkg élesztõt. Nem kell lágyra dagasztani, de nekem mindig kellett még egy kis tej bele. Fél órát pihentetjük. Ezalatt 15 dkg csokit, 10 dkg vajjal felolvasztunk, beleteszünk 10 dkg cukrot, 2 kanál kakaóport, teáskanál fahéjat. Jól összekeverjük.
A tésztát kétfelé osztjuk. téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a krém felével. Meggyet, kajszit, szilvát, áfonyát lehet bele szórni.
Feltekerjük, mint a kalácsokat szokás majd hosszában ketté vágjuk. Kissé kifordítjuk a vágott felével felfele és megcsavarjuk, fonjuk. A tészta másik felével ugyanezt megcsináljuk. 30-40 percig kelni hagyjuk újra.
Biztos lehet simán tepsiben is, én formában szoktam sütni. Elõmelegített sütõben 200 fokon, de a legjobban szeretem a kemence szájában ha sül.
Ez itt az utolsó képen egy másik sütés, ebben áfonya van.
Meggyel is nagyon finom, sõt ! kajszibarackkal és egy leheletnyi levendulával , na az aztán fantasztikus !
Ha túl folyós a csokikrém, teszek bele darált diót, mandulát, kókuszreszeléket.
Sütés felénél meg lehet locsolni forró cukros tejjel is.
Porcukrot csak keveset rá, épp csak díszítésre. Nem édes, jó csokis, brutál finom.