Kalács, csokoládéval vagy ahogy akarod. Alaprecept.
sponsored links
Az idõk során sikerült olyan kalácsreceptet kidolgoznom a családom részére,
melyet joggal nevezek alapreceptnek.
Teljesen letisztult, csak azt tartalmazza amitõl kalács a kalács.
"A kalács finom búzalisztbõl tejjel, vajjal, tojással dagasztott,
kelt, foszlós bélû, édes ízû sült tésztaféle..." (Wikipedia)
Foszlós, könnyû, légies, tölthetõ, tekerhetõ.
Az elkészítése egyszerû, szinte biztos a siker.
Nem igényel dagasztást, semmilyen gépet (csak sütõt :),
kezdõ konyhafelszereltséggel, alig tapasztalattal is belevághatsz,
Kalács alaprecept
Hozzávalók
tészta
300 g finomliszt (lehet búza, tönkölybúza)
1/2 - 1 tk só
150 g tej
40 g olvasztott vaj (lehet kókuszvaj)
40 g nádcukor (más édesítõ)
15 g élesztõ
1 db tojás
+
töltelék
lehet
- csokoládé apróra vágva vagy csipsz
- mazsola vagy más aszalt gyümölcs
- kandírozott gyümölcs, gyümölcssajt
máskor (rákenjük, rászórjuk a kilapított tésztára, majd feltekerjük)
- túró (+ cukor, vanília)
- kakaópor (+ cukor, kevés olvasztott vaj)
- fahéj (+ cukor, olvasztott vaj)
- apróra vágott dió
stb.
- Átszitálom a lisztet, hozzákeverem a sót és félreteszem.
- A tejet megmelegítem, beleolvasztom a vajat, belekeverem a cukrot,
az élesztõt belemorzsolom (ekkor már csak langyos!) és hozzákeverem a tojást is.
A lisztre öntöm az egészet, majd húzok/hintek rá kevés lisztet.
Megvárom még felhabosodik.
- Összeállítom a tésztát (fakanállal) és hozzáadom amit szeretnék még beletenni
(mazsola, csokoládécsipsz, fûszer, citrom vagy narancshéj, stb.).
- Lisztezett felületre teszem, kissé ellapítom, majd négybe hajtom
(nem gyúrom! ez egy lágy tészta).
(nem gyúrom! ez egy lágy tészta).
Hintek rá lisztet, leborítom a dagasztótállal és hagyom 15-20 percet pihenni.
- Ezt az ellapítást hajtogatást megismétlem, újabb 15-20 percet pihentetem.
- Végül újra lenyomkodom a kezeimmel és hajtogatva megformázom (nem gyúrom!).
- Sütõpapírral bélelt sütõformába teszem (7 x 9 x 23),
lefedem (aromazáró-sapka v. lazán folpack) vagy leterítem egy tiszta konyharuhával.
- Hagyom, hogy duplájára keljen, ez hõmérséklet függõ, de kb. 2 óra 20 fokon.
- Elõmelegített sütõben 170 - 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.
(Ha nagyon pirul a teteje, a sütési idõ utolsó harmadában lefedem egy sütõpapírral,
vagy fölé csúsztatok egy tepsit.)
- A megsült kalácsot kiemelem a tepsibõl és rácson hagyom kihûlni.
Képekkel
Már csak hagyni kell, hogy megkeljen.
Másnapra készítettem.
Reggelire (11 óra :) egy csésze kávéval.
Aki ismer, tudja, hogy mindent megadok a Családomnak, amit csak lehet magam készítek.
A minõség mellett a mértékletességet tartom szem elõtt,
ezt tanítottam a Gyermekemnek és ezt preferálom másoknak is.
A többlet evés elkerülése érdekében a receptjeimet úgy állítom össze, hogy ne legyen maradék.
Ezért ha nagyobb a család, akkor gondoljunk erre és vegyünk dupla mennyiséget,
vagy készítsünk kettõt.
A minõség mellett a mértékletességet tartom szem elõtt,
ezt tanítottam a Gyermekemnek és ezt preferálom másoknak is.
A többlet evés elkerülése érdekében a receptjeimet úgy állítom össze, hogy ne legyen maradék.
Ezért ha nagyobb a család, akkor gondoljunk erre és vegyünk dupla mennyiséget,
vagy készítsünk kettõt.
Máskor, mazsolás :)
Szeretetrehangoltan a facebookon :)
*
A "kutyámmal sétálunk" úton még mindig lehet ezt-azt gyûjtögetni :)
Csipkebogyó, cickafark :)