Kakaós ? zabpelyhes szeletek
sponsored links
Oké, csokis. De legalább zabpelyhes is. Egy gyerekzsúrra remek édesség ez a ropogós, kakaós zabpelyhes süti, fõleg, ha trükközni kell a zabpehellyel, mert a kölkök gyomra nem veszi be csak úgy. Tuti alkalom lehet egy kis közös sütéshez, együtt, a kiskorúakkal. Roziból kiindulva, nem csak enni jó, de az elkészítése is jó móka (lehet, ha anya ezúttal nem görcsöl rá a kõre lecsurgó csokira, meg a lehulló kókuszreszelékre az ?anya, nézd, esik a hó? felkiáltás után? Mert persze a csoki ezután csurgott le ).
Elõkészítés: 5 perc a tésztához + bõ 1 perc a csokimázhoz
Sütési idõ: 12 ? 15 perc
Hozzávalók (kb. 15 -20 szeletkéhez):
a tésztához:
14 dkg liszt
8 dkg zabpehely
8 dkg kókuszreszelék (ha valaki nem szereti, helyettesíthetõ darált mandulával)
1 ? 2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 dkg sütõpor
1 ? 2 ek. nádcukor
1 vanília rúd kikapart magjai vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
csipet só
17 dkg olvasztott vaj
keverhetünk hozzá 1 nagy maréknyi apróra vágott aszalt gyümölcsöt is (meggyet, vörös áfonyát, stb.)
a csokimázhoz:
10 dkg porcukor (én nádcukrot finomítottam fûszerdarálóban)
1,5 ? 2 dkg cukrozatlan kakaópor (attól függõen, mennyire akarjuk sötétre, intenzívre)
10 dkg olvasztott vaj
néhány kanál forró víz
A sütõt elõmelegítettem 180 fokon, alsó ? felsõ üzemmódban. Egy kb. 10×20 centis tepsit kivajaztam.
Egy nagy keverõtálba mértem a száraz hozzávalókat, belereszeltem a narancshéjat is. Felolvasztottam a vajat, melegre, nem forróra, majd a zabpelyhes lisztes keverékhez adtam. Alaposan elkevertem, kézzel kicsit össze is dolgoztam, hogy jól összeálljanak az összetevõk. A masszát a kivajazott tepsibe simítottam, egy evõkanál hátával egyenletesen lenyomkodtam. Betoltam a sütõbe és 180 fokon sütöttem 15 percig.
Pár perccel a sütési idõ vége elõtt elkészítettem a csokimázat. A kakaót és a porcukrot egy keverõtálba szitáltam. Felolvasztottam a vajat, vizet forraltam. A vajat a kakaós cukros keverékhez csurgattam, hozzáadtam 4 ek, forró vizet és egy kézi habverõvel simára kevertem. Amikor a sütemény megsült, még forrón rácsorgattam a mázat.
A süteményt hidegen, megdermedve könnyebb szeletelni. Egy kis szelet ebbõl a zabpelyhes sütibõl egy bögre tejjel laktató tízórai vagy uzsonna lehet. És nem csak a gyerekeknek?
A fenti kakaós máz helyett olvasztott étcsokit is használhatunk, de egy réteg isteni házi lekvár a tetején szintén feldobja a szeleteket. Sõt, azzal még tutibb.
Forrás, amit csak egy kicsit, de átalakítottam: Blikk Nõk Konyha VI. évfolyam 1. szám
Kakaós-narancsos-mandulás madeleine
Zabpelyhes keksz v2.
Szilva. Kakaó. Finom.
Kakaós sütõtökös süti
Elõkészítés: 5 perc a tésztához + bõ 1 perc a csokimázhoz
Sütési idõ: 12 ? 15 perc
Hozzávalók (kb. 15 -20 szeletkéhez):
a tésztához:
14 dkg liszt
8 dkg zabpehely
8 dkg kókuszreszelék (ha valaki nem szereti, helyettesíthetõ darált mandulával)
1 ? 2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 dkg sütõpor
1 ? 2 ek. nádcukor
1 vanília rúd kikapart magjai vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
csipet só
17 dkg olvasztott vaj
keverhetünk hozzá 1 nagy maréknyi apróra vágott aszalt gyümölcsöt is (meggyet, vörös áfonyát, stb.)
a csokimázhoz:
10 dkg porcukor (én nádcukrot finomítottam fûszerdarálóban)
1,5 ? 2 dkg cukrozatlan kakaópor (attól függõen, mennyire akarjuk sötétre, intenzívre)
10 dkg olvasztott vaj
néhány kanál forró víz
A sütõt elõmelegítettem 180 fokon, alsó ? felsõ üzemmódban. Egy kb. 10×20 centis tepsit kivajaztam.
Egy nagy keverõtálba mértem a száraz hozzávalókat, belereszeltem a narancshéjat is. Felolvasztottam a vajat, melegre, nem forróra, majd a zabpelyhes lisztes keverékhez adtam. Alaposan elkevertem, kézzel kicsit össze is dolgoztam, hogy jól összeálljanak az összetevõk. A masszát a kivajazott tepsibe simítottam, egy evõkanál hátával egyenletesen lenyomkodtam. Betoltam a sütõbe és 180 fokon sütöttem 15 percig.
Pár perccel a sütési idõ vége elõtt elkészítettem a csokimázat. A kakaót és a porcukrot egy keverõtálba szitáltam. Felolvasztottam a vajat, vizet forraltam. A vajat a kakaós cukros keverékhez csurgattam, hozzáadtam 4 ek, forró vizet és egy kézi habverõvel simára kevertem. Amikor a sütemény megsült, még forrón rácsorgattam a mázat.
A süteményt hidegen, megdermedve könnyebb szeletelni. Egy kis szelet ebbõl a zabpelyhes sütibõl egy bögre tejjel laktató tízórai vagy uzsonna lehet. És nem csak a gyerekeknek?
A fenti kakaós máz helyett olvasztott étcsokit is használhatunk, de egy réteg isteni házi lekvár a tetején szintén feldobja a szeleteket. Sõt, azzal még tutibb.
Forrás, amit csak egy kicsit, de átalakítottam: Blikk Nõk Konyha VI. évfolyam 1. szám
Innen is szemezgethettek
Kakaós-narancsos-mandulás madeleine
Zabpelyhes keksz v2.
Szilva. Kakaó. Finom.
Kakaós sütõtökös süti