Kakaós ostoros kalács
sponsored links
Szinte az utolsó pillanatban hozom a blogkóstolós bejegyzést, de nem felejtettem el!:) Megint Okki lett a párom, a Kipróbált és bevált receptek szerzõje. Vea, a házigazda kérése az volt, hogy húsvéti recepteket készítsünk el. Én mindenképp kalácsra gondoltam, Okki oldalán pedig rengeteg kalács volt, úgyhogy nehezen választottam, de végül meglett a szerencsés.:) Finom volt, hamar elfogyott!
Az eredeti recept szerint írom a tölteléket is, viszont nekem az egy kicsit sok lett, szerintem majdnem a fele is elég lett volna.
Az eredeti recept szerint írom a tölteléket is, viszont nekem az egy kicsit sok lett, szerintem majdnem a fele is elég lett volna.
Hozzávalók
A tésztához:
- 2,5 dl langyos tej
- 4 ek olaj
- 3 ek cukor
- 3 tojássárgája
- 1 kk só
- 60 dkg liszt
- 4 dkg friss élesztõ
- 25 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 3 ek kakaópor
Elkészítés
- 1,5 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott evõkanál cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztõt. Az edényt lefedjük, és langyos helyre tesszük 20 percre.
- A maradék cukorral és a sóval elkavart lisztet a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk, és beleütjük a tojássárgájákat.
- Egy kicsit elkavarjuk a tojássárgájákat a körülötte lévõ liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfuttatott élesztõt ráöntjük, hozzáadjuk a megmaradt tejet és olajat, kidagasztjuk. A megdagasztott tésztát konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
- Amíg kel a tészta, elkészítjük a krémet: a puha vajat habosra keverjük a porcukkorral, hozzákeverjük a kakaóport is.
- Ezután a tésztát átgyúrjuk enyhén lisztezett munkafelületen, két egyenlõ részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot egyenként kinyújtjuk, majd a lapokat 3 csíkra vágjuk. A csíkok közepét megkenjük a kakaós krémmel, feltekerjük õket, hármat-hármat összefonunk.
- Sütõpapíros tepsire tesszük a kalácsokat, 30 percet még pihentetjük, majd lekenjük felvert tojással. Elõmelegített sütõben, közepes lángon 35-40 perc alatt megsütjük.