Kakaós nyitott-fonott kalács
sponsored links
Ez a nyitott-fonott kalács nemes egyszerûségével az egyik legnagyobb kedvencem mostanában. Egyébként is imádom a gyúrt élesztõs tésztákat, imádom õket gyúrni, és aztán imádom õket megenni is (forrón!!). Amióta egy gyönyörû KitchenAid a segítségem a konyhában, azóta õ dagasztja nekem a tésztákat, de nem bírom ki, hogy ne essek neki legalább a végén egy kicsit kézzel is, mert brutálisan nyugtató hatással van rám a tésztagombóc gömbölyítése. De szerintem bárkire! A kalács kakaó helyett akár fahéjjal, vagy más izgalmas fûszerekkel is beszórható, de nálam most a klasszikus viszi a prímet. Fonás után én most egyenesen fektettem a tepsibe, de koszorút is lehet belõle formázni, és úgy még elegánsabb és még kívánatosabb lesz, ha ezt még lehet fokozni! :)
Kakaós nyitott-fonott kalács (hozzávalók, 1-2-3-4 fõre :))
- 20 g friss élesztõ
- 40 g vaj
- 125 ml tej
- 25 g porcukor
- 1/4 tk só
- 200 g liszt
A töltelékhez:
- 50 g puha vaj
- 25 g porcukor
- 1 kk vaníliakivonat
- 1 kk õrölt fahéj
- 2-3 ek cukrozatlan kakaópor
- csipet só
A tészta lekenéséhez: 1 kissé felvert tojás, kicsi tejjel/tejszínnel + csipet sóval
- Az élesztõt belemorzsolom egy nagy keverõtálba (amiben majd a tésztát keleszteni is fogom).
- A vajat egy lábasban felolvasztom, hozzáadom a tejet, majd kézmelegre melegítem (37 fokosra) és ráöntöm az élesztõre. Addig keverem, amíg az élesztõ teljesen feloldódik, ezután hozzáadom a cukrot, sót és a lisztet, majd kézzel vagy géppel addig dagasztom a tésztát, amíg szép sima, hólyagos nem lesz a felülete (géppel kb. 2-3 perc, kézzel 7-8 perc).
- A kelesztésre használt tálat ezután átlátszó fóliával vonom be, majd meleg helyen duplájára kelesztem a tésztagombócot (kb. 60-90 perc).
- Amíg kel, a puha vajat összekeverem a cukorral és a vaníliakivonattal, és félreteszem szobahõmérsékleten, hogy kenhetõ maradjon.
- Amikor a tészta szépen megkelt, enyhén lisztezett felületen kb. 40x20 cm-es téglalapot nyújtok belõle - nagyon könnyû nyújtani.
- Egyenletesen megkenem a vajkrémmel, majd szitán keresztül egyenletesen megszórom a kakaó-fahéj-csipet só keverékével.
- Hosszában feltekerem, majd egy éles késsel hosszában kettévágom és felfelé fordítom a vágott/belsõ feleket.
- Az egyik végén összetapasztom a két tésztavéget, majd összefonom a két szálat és a végén is összenyomom a tésztát.
- Sütõpapírral borított tepsibe fektetem, majd lazán betakarom átlátszó fóliával és további 30-40 percig kelesztem. Közben a sütõt elõmelegítem 200 fokra.
- A sütés elõtt a kalácsot ecsettel lazán bekenem a kissé felvert tojás-tej/tejszín keverékkel, majd 18-20 percre betolom a sütõbe, és készre sütöm. A szétnyíló rétegek miatt könnyen felfedezetõ ha esetleg nyers maradna a tészta.