Kakaós kalács
sponsored links
Sajnos nincs rendes kép ehhez a bejegyzéshez, mert nem is számítottam rá, hogy megörökítem ezt a kalácsot. Tegnap nem sok kedvem volt konyházni, de azért ebédre kellett volna valami. Benéztem a hûtõbe, láttam, hogy van egy tál dinsztelt káposzta. Eszembe jutott, hogy krumplileves mellé káposztás kalácsot csinálok. Rutinból bedagasztottam 1 kg lisztet a szezámmagos kifli tésztája szerint (de vaj nélkül). Tudtam, hogy ebbõl négy rúd keltkalács lesz, de kettõre van káposzta, és az elég is ebédre. De ha van még két rúdnyi tészta, akkor az legyen édes, majd elfogy délután. Nem túl sok fantáziával abban maradtam, hogy legyen kakaós kalács. Hát olyan sikere lett, hogy csak lestem. Mire eszembe jutott, hogy talán betehetném a blogba, már fényképnyi sem maradt belõle. Így csak egy nyers állapotban készült képem van róla.
Hozzávalók a tésztájához:
1 kg (fehér) liszt, 5 dkg élesztõ, 1 evõkanál cukor, 3,5 dl tej, 4,5 dl tejföl, 4 kávéskanál só, a kenéshez 1 tojás. (+ 1 kanál cukor, ha sütés elõtt meg akarjuk szórni a tetejét, de ez el is hagyható.)
A tészta elkészítése:
A lisztet átszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt, hagyjuk egy kicsit, hogy ...