Kakaós fonott kalács
sponsored links
Minden héten sütnöm kell fonott kalácsot, a gyerekek nagyon rákaptak, reggelire, uzsira vagy Dorkának úszás után nagyon jól tud esni, hamar el is fogy...:-) ezúttal arra gondoltam, megvariálom az alap receptet, és a felébõl kakaósat dagasztottam.
Amikor elõször sütöttem, Dorka nagyon megörült, hogy hurrá, fonott kalács, aztán amikor meglátta, hogy nem bolti, közölte, hogy neki ez nem kell, õ normális fonott kalácsot szeretne...Miért, mondom neki ez milyen, normálatlan? Azóta nálunk ez normálatlan kalács néven fut...:-) Persze azt mondanom sem kell, hogy amikor megkóstolta, rájött, hogy nem is olyan rossz ez...:-) Mondhatni abbahagyhatatlan...eteti magát...:-)
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 tojás sárgája
Csipet só
1 ek cukor
50 ml olaj
2 dl tej
2,5 dkg élesztõ
40 szem édesítõ tabletta+50 ml tej, amiben feloldjuk
1 cs.vaniliás cukor
A kakaós tésztához:
40 dkg liszt
2 ek holland kakaó
2 ek holland kakaó
1 tojás sárgája
Csipet só
1 ek cukor
50 ml olaj
2,2 dl tej
2,5 dkg élesztõ
3szem édesítõ tabletta+50 ml tej, amiben feloldjuk
1 cs.vaniliás cukor
A tetejére sütés után:
2 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
1 ek víz
Elkészítése:
Lehet egyben is dagasztani, én ketté választottam, nem szeretek dagasztott tésztába kakaót dagasztani...igaz, így picit macerásabb, de az eredmény kárpótol mindenért...:-)
Elõször a sima tésztát állítjuk össze, a cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztõt, édesítõt felolvasztjuk a fél dl tejben, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk a tésztát.
A kakaósat ugyanígy készítjük el. Duplájára kelesztjük. A megkelt tésztákat lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 3-3 gombócra osztjuk.
Két kalácsot sütünk belõle hármas fonással. Kivajazott püspökkenyér formába tesszük õket. Ebbõl nekem csak egy van, így a második õzgerinc formába került, de az is ugyanolyan jó erre a célra.
180 fokra elõmelegített sütõben kb fél óra alatt megsütjük. Tûpróbával ellenõrizzük, hogy rendesen átsüljön.
Elkészítése:
Lehet egyben is dagasztani, én ketté választottam, nem szeretek dagasztott tésztába kakaót dagasztani...igaz, így picit macerásabb, de az eredmény kárpótol mindenért...:-)
Elõször a sima tésztát állítjuk össze, a cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztõt, édesítõt felolvasztjuk a fél dl tejben, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk a tésztát.
A kakaósat ugyanígy készítjük el. Duplájára kelesztjük. A megkelt tésztákat lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 3-3 gombócra osztjuk.
Két kalácsot sütünk belõle hármas fonással. Kivajazott püspökkenyér formába tesszük õket. Ebbõl nekem csak egy van, így a második õzgerinc formába került, de az is ugyanolyan jó erre a célra.
180 fokra elõmelegített sütõben kb fél óra alatt megsütjük. Tûpróbával ellenõrizzük, hogy rendesen átsüljön.