Kakaós dübbencs
sponsored links
Puha kakaós kalácsot sütöttem, mely laktató is a benne lévõ krumplitól. Reggelire, tízóraira egy finomság.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg
krumpli, 5 dkg zsír, 2,5 dkg élesztõ, 1 evõkanál cukor, 3 dl tej, 1 mokkáskanál
só; a töltelékhez: 4 evõkanál porcukor, 1 evõkanál kakaópor; a kenéshez: 5 dkg
olvasztott zsír.
Elkészítése: A krumplit héjában megfõzzük, majd
krumplinyomón áttörjük. 1 evõkanál lisztet elsúrolunk az élesztõvel, a
cukorral, elkavarjuk a langyos tejjel és hagyjuk felfutni. A krumplihoz adjuk a
lisztet, a sót, a puha zsírt, az élesztõs tejet és összegyúrjuk. Letakarva
duplájára kelesztjük, majd 2 részre vágjuk. A tésztát 3-4 mm vastag lappá
nyújtjuk, vékonyan megkenjük a megolvasztott zsírral, megszórjuk porcukros
kakaóval és felcsavarjuk. Két kalácssütõ formába tesszük, tetejüket zsírral
megkenjük és még 20 percet hagyjuk pihenni. 180 fokra elõmelegített sütõben
megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihûlni, majd szeleteljük.