Kakaós-diós kürtõskalács
sponsored links
Nagy rajongója vagyok a kürtõskalácsnak, de valahogy mégsem szoktunk venni vásárokban, mert vagy hosszú a sor, vagy éppen elõtte ebédeltünk és már nem fér a pocakunkba, vagy mert olyan nagyot adnak, hogy ketten sem bírunk el vele. Jah, és általában azért inkább én enném szívesebben. A legutóbbi grillezésnél sikerült rábeszélnem a férjecskémet, hogy ugyan süssön már nekem. Rákészültem kettõ papírtörlõ gurigával, ami egyébként így hozzátáplálás alatt eléggé fogyóban van, tehát nem nehéz. Begyúrtam egy jó kis kalács tésztát, és feldobtuk grillezés elõtt. Nagyon finom foszlós, pihe-puha, kívül jó ropogós és a kedvencünkkel bevonva kakaóval és dióval. Ennél több már nem is kellett.
Kakaós-diós kürtõskalács
Hozzávalók (3 db-hoz)
40 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztõ
1,5 dl langyos tej
2 evõkanál cukor
1 tojás sárgája
1 tojás
4 dkg olvasztott vaj (plusz a kenéshez)
1 kávéskanál só
továbbá:
10 dkg darált dió
1 evõkanál holland kakaó
Elkészítés:
A lisztet kelesztõtálba mérjük, a közepére morzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Pihentetjük 10 percig. Ezután hozzáadjuk a tojást és az egy tojás sárgáját, végül a sót és a vajat, majd rugalmas tésztát dagasztunk belõle. Amennyiben egybõl fogjuk tudni sütni, szobahõmérsékleten kelesztjük 40-45 percig, ha késõbb akarunk tüzet rakni hozzá, akkor hûtõbe helyezzük felhasználásig.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 5 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Éles kés segítségével ujjnyi csíkokra szeljük.
Amennyiben nincs kürtöskalács sütõ hengerünk, alufóliával körbetekerünk 3 darab papírtörlõ gurigát és grillcsirke nyársa rögzítjük. A fóliával betekert gurigát jól megkenjünk vajjal, körbe tekerjük tésztával, megsodorjuk, majd a tésztát is bekenjük és cukorba forgatjuk. Forró grillre helyezzük és folyamatosan forgatva készre sütjük. Amikor a cukor már szépen karamellizálódott rajta, a tûzrõl rögtön levéve kakaós dióba forgatjuk.
Forrón fogyasztjuk! Amennyiben megmaradni újramelegítés után is ugyanolyan finom puha.
Kakaós-diós kürtõskalács
Hozzávalók (3 db-hoz)
40 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztõ
1,5 dl langyos tej
2 evõkanál cukor
1 tojás sárgája
1 tojás
4 dkg olvasztott vaj (plusz a kenéshez)
1 kávéskanál só
továbbá:
10 dkg darált dió
1 evõkanál holland kakaó
Elkészítés:
A lisztet kelesztõtálba mérjük, a közepére morzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Pihentetjük 10 percig. Ezután hozzáadjuk a tojást és az egy tojás sárgáját, végül a sót és a vajat, majd rugalmas tésztát dagasztunk belõle. Amennyiben egybõl fogjuk tudni sütni, szobahõmérsékleten kelesztjük 40-45 percig, ha késõbb akarunk tüzet rakni hozzá, akkor hûtõbe helyezzük felhasználásig.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 5 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Éles kés segítségével ujjnyi csíkokra szeljük.
Amennyiben nincs kürtöskalács sütõ hengerünk, alufóliával körbetekerünk 3 darab papírtörlõ gurigát és grillcsirke nyársa rögzítjük. A fóliával betekert gurigát jól megkenjünk vajjal, körbe tekerjük tésztával, megsodorjuk, majd a tésztát is bekenjük és cukorba forgatjuk. Forró grillre helyezzük és folyamatosan forgatva készre sütjük. Amikor a cukor már szépen karamellizálódott rajta, a tûzrõl rögtön levéve kakaós dióba forgatjuk.
Forrón fogyasztjuk! Amennyiben megmaradni újramelegítés után is ugyanolyan finom puha.