Kakaós csiga: cukor-, tej-, tojásmentes, teljes kiõrlésû
sponsored links
Elõre bocsájtom, ha valaki a tökéletes, isteni finom kakaós csiga receptjét keresi, akkor ide kattintson, mert itt olvasható a valaha készült legjobb csigarecept ( fahéjas vagy kakaós), amit a cukrászsuliban tanultam.
Persze vannak olyan helyzetek, amikor vannak bizonyos megszorítások, legyen cukormentes, tejmentes, tojásmentes, lehetõleg teljes kiõrlésû, stb. Ez a csiga minden kritériumnak megfelel, kakaós helyett természetesen fahéjas töltelékkel is ugyanúgy mûködik. Zárójelben jelzem, hogy mivel lehet helyettesíteni az egyes hozzávalókat, ha valaki nem érzékeny semmire.
Az eredeti receptet itt találtam.
Hozzávalók:
kb 18-20 db mini csigához
A tésztához:
200 gr teljes kiõrlésû tönköly búzaliszt
50 gr sima liszt
nagy csipet só
130 ml langyos víz ( vagy tej)
7 gr porélesztõ vagy 25 gr friss élesztõ
3 ek. kókuszzsír, olvasztva ( olaj vagy vaj)
1 tk. cukor ( az élesztõ megeszi majd)
1 tk. Diawellness negyedannyi édesítõ
A töltelékhez:
olvasztott kókuszzsír ( olaj vagy vaj)
30 gr Diawellness negyedannyi édesítõ
30 gr holland kakaópor ( ezt nem mértem pontosan, jó kakaós legyen)
Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet és a sót, alaposan elkeverjük. Ráöntjük a langyos vizet, az olvasztott kókuszzsírt, cukrot, édesítõt és rászórjuk a porélesztõt. Kézzel alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Fontos: a sót azért keverjük el alaposan a liszttel, hogy ne érintkezzen az élesztõvel közvetlenül, különben nem fog az élesztõ elkezdeni dolgozni.
2. Amíg a tészta pihen, egy gáztepsit kibélelünk sütõpapírral és elõmelegítjük a sütõt 180 fokra. Egy kis tálkában a kakaóport elkeverjük az édesítõvel.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott kókuszzsírral és gazdagon, egyenletesen megszórjuk a kakaós töltelékkel. A keskenyebb végénél szorosan feltekerjük és felszeleteljük. A csigákat a tepsire tesszük és kb. 15-20 perc alatt elõmelegített sütõben készre sütjük.
Tipp: tegyünk egy lábas vizet a sütõ aljába, így extra gõzös lesz a sütõnk, ami puhább csigákat eredményez majd.