Kakaós-citromos szelet
sponsored links
Viszonylag sok munkával járó, de annál finomabb sütemény :-)
Igen, három lapot kell hozzá sütni külön-külön, és kétfajta krémet készíteni (melyek alapja azért közös), de néha igazán érdemes ilyenekhez is hozzáfogni.
Egy éjszakát el kell töltenie a hûtõben, hogy megpuhuljanak a lapok, ezt mindenképpen kalkuláljuk bele!
Kakaós-citromos szelet
Elkészítési idõ: 90 perc + 1 éjszaka hûtés
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 cs. sütõpor
4 púpos (!) ek. liszt
8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
12,5 dkg puha vaj
2 ek. cukrozatlan kakaó
1 kezeletlen héjú citrom héja és kb. a fele leve
20 dkg étcsokoládé
2 ek olaj
A tészta hozzávalóit rugalmas, sima tésztává gyúrjuk, három részre osztjuk. Vékony lapokká nyújtjuk õket, s egy kb. 20x40 cm-es kikent tepsiben, elõmelegített sütõben egyesével aranyszínûre sütjük, laponként kb. 20 perc alatt. A második-harmadik lapnál figyeljünk, valószínûleg rövidülni fog a sütési idõ!
Míg a lapok sülnek, elkészítjük a krémet. 4 púpos ek. lisztet csomómentesre keverünk 5 dl tejjel, s folyamatosan kevergetve sûrû krémmé fõzzük. Kihûtjük, majd belekeverjük a puha vajat és a cukrot.
A krémet elfelezzük.
Egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, a másikhoz hozzáreszeljük a citrom héját és belefacsarjuk kb. a felének a levét - kóstoljuk meg, mennyire savanyúan szeretnénk!
Ha a tésztalapok is kihûltek, összeállítjuk-megtöltjük a süteményt. A legcsúnyább lapot tesszük alulra, megkenjük a kakaós krémmel, befedjük a következõ tésztalappal, melyet megkenünk a citromos krémmel, végül a legszebb tésztalappal befedjük.
A csokoládét 2 ek. olajjal gõz fölött/mikróban (500 W-on 2 perc) megolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, elsimítjuk, s egy éjszakára hûtõbe tesszük.