Kajszilekváros-kókuszos piskótafelfújt fahéjfagylalttal
sponsored links
Jó pár hete annak, hogy felfújtat készítettem a maradék sárgabarackkal. Már elsõre is annyira ízlett, hogy a következõ nekifutásra mindenképp le szerettem volna fotózni. Napokkal késõbb hozzá is fogtam megint, de a barackszezon elmúlta miatt friss gyümölcs helyett baracklekvár került bele. Olyan jól sikerült, hogy legszívesebben lefotóztam volna, de idõhiány miatt a fényképezés a 2. alkalommal sem realizálódott. Azóta pedig csak halasztódott az újrasütés. Végül Anya névnapja szolgáltatta a jó apropót arra, hogy ismét asztalra kerüljön. Ezúttal végre lencsevégre kaptam a desszertet, amit most még csokival is megbolondítottam, ill. õzgerincformában sütöttem. Szerintem így jóval mutatósabb és finomabb lett. Anya is, mi is nagy örömmel eszegettük, én pedig megállapítottam, hogy a fahéjfagylalt nagyon jól illik ehhez az illatos süteményhez. :)
Mivel a desszert megörökíttetett, itt és most végre megmutathatom a legújabb kedvencemet. :)
Mivel a desszert megörökíttetett, itt és most végre megmutathatom a legújabb kedvencemet. :)
Hozzávalók 30x10,5x5 cm-es õzgerincformához:
Felfújthoz:
20 db babapiskóta (5 g/db) vagy maradék piskóta (pl. lekváros piskótaroládból)
2 tojás
15 dkg mascarpone
8 dkg finomítatlan nádcukor darálva
4 dkg kókuszreszelék
2 dkg tejszín ízû pudingpor
0,5 dl tejszín
75 ml Portorico rum
10 dkg sárgabaracklekvár
kevés vaj a sütéshez
2 ek. kalács- vagy zsemlemorzsa a szóráshoz
Tetejére:
15 dkg étcsokoládé
kb. 3 dkg fehér csokoládé
1 szûk ek. napraforgóolaj
Tálaláshoz:
fahéjfagylalt
elkészítés:
- 17 db, rumba mártott babapiskótával kirakjuk a vajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt sütõforma alját és oldalát úgy, hogy a rumos oldalukkal felfelé legyenek (ha szükséges, a babapiskótákat méretre vágjuk, hogy elférjenek a sütõformában), majd
konyhai ecset segítségével a felületüket megkenjük a lekvárral. - A tojásokat a porcukorral robotgép segítségével kihabosítjuk, simára dolgozzuk a pudingporral, a kókuszreszelékkel, majd elkeverjük a mascarponéval és a tejszínnel. Az öntet felét a lekváros-csokis piskótára öntjük.
- A krém közepén hosszában elhelyezzük a megmaradt 3 db rumos babapiskótát ? rumos oldalukkal felfelé ?, majd elosztjuk rajta az öntet másik felét. A középen lévõ piskótákat kicsit belenyomkodjuk a krémbe. (Nem baj, ha az öntet kicsit túlfolyik a babapiskótán.)
- A desszertet elõmelegített sütõben készre sütjük, majd a sütõformában hagyva tortarácsra tesszük és kihûtjük. Átfordítjuk egy vágódeszkára, és leemeljük róla a sütõformát.
- Ecset segítségével körben, egyenletesen rákenjük a vízgõz fölött megolvasztott, olajjal kevert csokoládét, majd a maradékot ráöntjük, és kanállal rusztikusra mintázzuk. Hûtõbe téve dermedni hagyjuk, majd olvasztott fehér csokoládéval díszítjük. Ismét hûtõbe tesszük.
- A kész süteményt tálcára fektetjük, felszeleteljük, és a fahéjfagylalttal együtt tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: kb. 40 perc
Tipp:
A felfújtat sütõtálban is megsüthetjük, így nem kell szeletelni, hanem kanállal szedhetünk belõle. Elsõ alkalommal én is így készítettem.