Kajszibarackos-mogyorós pite
sponsored links
Idén nem csak a meggy-, hanem az egyszem kis sárgabarackfánk is megörvendeztetett bennünket azzal, hogy termést hozott, és megcsodálhattuk a gyümölcsszemektõl roskadozó ágait. :) Az elmúlt években vagy mi nem voltunk vevõk a fa termésére (még ilyet!), vagy idõ elõtt lepotyogtak a barackok, vagy egyáltalán nem volt mit leszedni róla. Leginkább az utóbbi jellemzi az elmúlt 6 évet, amióta megvan a telkünk.
A nagy gyümölcslé préselési kedvemnek (lassan már mánia) hála, mostanában rettentõen ki vagyunk hegyezve mindenféle gyümölcstermésre, és miután az alma már igencsak kezd kifutni, árgus szemekkel figyelem a zöldséges kínálatát az alma egyéb gyümölcsökre való kiváltásának érdekében. Most, hogy végre nekünk is van saját kajszibarackunk, fincsi rostos üdítõt lehet belõle készíteni, sõt egyéb finomságok is kisülhetnek belõle ? szó szerint. Most pl. ez a sütemény, ami naná, hogy megint linzertésztás, mert az mindenfajta gyümölccsel remek párost alkot, így a sárgabarackkal is ? mandula híján most mogyoróval, mert az megmaradt egy egész zacskóval a karácsonyi készletbõl. :)
Nagyszerû névnapi süti lett belõle a Kutyinyeknek. :) ?
A nagy gyümölcslé préselési kedvemnek (lassan már mánia) hála, mostanában rettentõen ki vagyunk hegyezve mindenféle gyümölcstermésre, és miután az alma már igencsak kezd kifutni, árgus szemekkel figyelem a zöldséges kínálatát az alma egyéb gyümölcsökre való kiváltásának érdekében. Most, hogy végre nekünk is van saját kajszibarackunk, fincsi rostos üdítõt lehet belõle készíteni, sõt egyéb finomságok is kisülhetnek belõle ? szó szerint. Most pl. ez a sütemény, ami naná, hogy megint linzertésztás, mert az mindenfajta gyümölccsel remek párost alkot, így a sárgabarackkal is ? mandula híján most mogyoróval, mert az megmaradt egy egész zacskóval a karácsonyi készletbõl. :)
Nagyszerû névnapi süti lett belõle a Kutyinyeknek. :) ?
Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütõ formához:
Tésztához:
15 dkg félfogós búzaliszt
5 dkg õrölt mogyoró
12 dkg vaj
7 dkg cukor
1 kis tojás
1 citrom reszelt héja
1 csapott mk. sütõpor
Töltelékhez:
40 dkg sárgabarack (magozva mérve)
2 tojás
2 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
5 dkg õrölt mogyoró
2-3 dkg vaníliaízû pudingpor
0,5 dl tejszín
1 púpozott ek. zsemlemorzsa
Továbbá:
1 ek. kristálycukor a szóráshoz
citromfûlevélkék a díszítéshez
elkészítés:
- A tésztához a mogyoróval, sütõporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Téglalap alakúra formázzuk és folpackba csomagolva fél órára hûtõbe tesszük.
- Lisztezett felületen 40x16 cm-esre kinyújtjuk, kibéleljük vele a sütõformát, és a felületét több helyen villával megszurkáljuk.
- A töltelékhez a tojásokat a kétféle cukorral robotgéppel kihabosítjuk, hozzákeverjük a tejszínben csomómentesre dolgozott pudingport és a mogyorót.
- A zsemlemorzsával hintett tésztakosárban rusztikusan elosztjuk a kockára aprított (vagy kis szemû barack esetén a negyedekre vágott) gyümölcsöt, meglocsoljuk a mogyorós krémmel, és a süteményt elõmelegített sütõben 40 percig sütjük.
- A tetejét ekkor megszórjuk kevés kristálycukorral, a sütõt hõlégkeverésre állítjuk, és további 10 perc alatt készre sütjük.
- A pitét tortarácsra tesszük, és miután kihûlt, kivesszük a sütõformából, és citromfûlevélkékkel díszítjük. Felszeletelve tálaljuk.