Kajszibarack lekvár
sponsored links
A sárgabarackot már dicsõitettem a mákba forgatott gombócomnál, így most inkább a lekvár készítésérõl írok. Kétféleképpen készíthetjük: 1. Teljesen egészséges, ne legyen túl érett a gyümölcs. Mosás, kimagvalás után azonnal áttörjük és 50 % cukor hozzáadásával 20-25 percig fõzzük. 2. A legelterjedtebb fõzési mód a következõ: Válogatás, mosás után kimagvaljuk, a hibás részeket kivágjuk és hámozás után gyorsan ledaráljuk. Kilógrammonként 50 dkg cukrot teszünk hozzá és ezzel a gyümölcsöt rétegesen összerakjuk egy nagy porcelán tálba, legfölül cukor legyen. Letakarjuk azután 12 órán át állni hagyjuk.
Ezalatt a cukor teljesen feloldódik. Utána gyors tûznél, forrástól számítva 20-25 percig fõzzük. Mindkét eljárásnál forrón üvegekbe töltjük - nem szükséges, mert cukros, de szórhatunk rá szalicilt vagy más tartósítót, gyorsan lekötjük és ruhák közé tesszük szárazon dunsztoljuk.
3. Ez az én változatom: ...