Kajgona abált paprikával
sponsored links
A nyár falusi ember számára nagyszüleink, dédszüleink idejében a nagy mezõgazdasági munkák idõszaka volt. Ebben a dologidõben a konyhai munkákat végzõ idõsebb asszonyoknak is kevesebb ideje maradt fõzésre, hiszen nekik is bõven akadt munka a ház körül a zöldséges-, gyümölcsös- és virágoskertben. Gondoskodni kellett a nyáron megtermelt zöldségek, gyümölcsök télre való eltevésérõl, befõzésekrõl, lekvárok fõzésérõl, aszalásról. A nyári ételeket éppen ezért az egyszerûség jellemzi. A tél folyamán szinte minden háznál vágtak disznót, hogy a nyári munkák alatt legyen bõven füstölt szalonna, sonka, kolbász, hurka, lesütött hús, amelyek mellé egyszerû ételeket készítettek abból, ami a ház körül termett.
Kajgona (lisztes tojás)
A kajgona, vagy ahogy nálunk hívták, kajdina kedvelt kiadós reggeli volt a nyári idõszakban. Gyakran fogyasztották abált paprikával, öntött salátával, sült szalonnával, kenyérrel. Leginkább a rántottára emlékeztet, de attól kicsit tartalmasabb, hiszen tojásonként 1-1 evõkanál lisztet, valamint õrölt pirospaprikát és kevés tejet kevertek a felvert tojáshoz.
Hozzávalók: két személyre 4 db nagyobb tojás, 4 csapott evõkanál liszt, ...