Kacsazsír és kacsatepertõ

2013-01-15

sponsored links


Süssünk otthon tepertõt és zsírt!

Lehet, hogy elsõre meghökkentõnek tûnik, hisz pont az ellenkezõjét sulykolják: a liba- és a kacsazsír egészséges! Sõt! A liba- és kacsazsír kémiai összetétele közelebb van az olívaolajéhoz, mint a vajé vagy disznózsíré! Itt olvashattok is róla egy érdekes tanulmányt, hogy élnek a francia libatenyésztõk 80-90 éves korukig!

Kacsazsírt s persze tepertõt készíteni roppant egyszerû és gazdaságos. 1 kg bõrös kacsaháj (nálunk) 630 Ft. Nagyobb darabokra vágva árulják a piacon, mindig nagyon szép, nem kell sokat szõrözni vele. Természetesen minden egyes darabot át kell nézni, a tollmaradványokat, tokokat gondosan el kell távolítani egy hegyes késsel vagy egy alaposan megtisztított szemöldökcsipesszel.

Mossuk meg a hájat, majd éles késsel vágjuk kb. azonos, 2x2 cm nagyságúra, hogy egyenletesen süljön át minden darab.

Tegyük egy lábasba. Vizet nem szoktam aláönteni, bõven elég szokott lenni az, ami rajta marad az átmosás után. Takaréklángon, fedõ alatt, kevergetés nélkül hagyom, hogy szép lassan kiolvadjon a zsír.

Ne ijedjünk meg: ahogy olvadni kezd, furcsa, zavaros színû, de mire ...

Folytats a blogon ... thechefviki.blogspot.com/2013/01/kacs...

sponsored links

Keres?s