Kacsamellcsíkok gyömbéres zöldségágyon/Entenbrust auf Gemüsebett

2018-01-25

sponsored links

Rezept unten auch auf Deutsch

Az erõs és fûszeres ételeket nem csak a kulináris élvezetek miatt szeretjük, hanem fõleg a hideg évszakban kedvezõ élettani hatásuk okán is. Úgy, mint a gyömbért például, ami belsõ, kellemes közérzetet biztosít a téli, zimankós idõben. Ennek jegyében készült ez az ázsiai jellegû, nagyon finom összeállítás.
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
1 kacsamellfilé
8 ek szezámolaj
20 dkg sárgarépa (lehet a fele más répafajta is)
20 dkg póréhagyma, vagy salotta
2 gerezd fokhagyma
4 dkg friss gyömbér
6 ek szójaszósz
2 ek chiliszósz
1 dl zöldség alaplé
2 tk étkezési keményítõ
20 dkg mélyhûtött szójabab
só, bors
25 dkg basmati rizs
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük. 
A rizst egy nagyobb fazékban, váltott hideg vízben többször átmossuk. Figyeljünk arra, hogy az utolsó víz már ne legyen fehéres, hanem tiszta, áttetszõ. A rizsre annyi hideg vizet öntünk, hogy ha a rátenyerelünk a fazék alján elsimított rizsre és a karunkat függõlegesre állítjuk, a víz kb. 1 cm-rel magasabban fedi be a kézfejünket. (Sót nem teszünk bele!) A fazekat a rizzsel feltesszük fõni, mikor már forr a víz visszaveszünk a hõmérsékletbõl, lefedjük és kb. 8 percig így fõzzük. Közben idõnként megemeljük a fedõt, különben kiforr a víz.
(Ezt a módszert egy koreai fõzõtanfolyamon mutatták és tényleg mûködik. A rizs, fajtájától függetlenül, mindig tökéletesre fõ.)
A kacsamell bõrös felét nem túl mélyen átlósan bevagdossuk, úgy, hogy csak a bõrt vágjuk. A hús mindkét felét sózzuk, borsozzuk. Bõrös felével lefelé serpenyõbe tesszük és közepes lángon kiolvasztjuk a zsírját. Ezután a serpenyõt a sütõ legalsó sínjén egy rácsra helyezzük és még kb. 15 percig sütjük. (A sütési idõ függ, hogy mennyire szeretnénk rózsaszínûre a húst. Félidõben fordítunk rajta egyet.) Szeletelés elõtt legalább 10 percig pihentetjük. (Ilyenkor én fóliába csomagolom.)
A sárgarépát megpucoljuk és vékonyan felcsíkozzuk. (Videót a technikájáról lásd itt vagy itt!)
A pórét (salottát) megtisztítjuk/meghámozzuk, és szintén feldaraboljuk (a salottát, ha apró, lehet csak félbevágni).
A fokhagymát  és gyömbért szintén meghámozzuk, felaprózzuk.
A szójaszószt, chiliszószt, alaplét és keményítõt összekeverjük.
Egy második serpenyõben a szezámolajat felforrósítjuk és a fokhagymát, gyömbért, a julienne-re vágott sárgarépát, pórét (salottát) és szójababot megdinszteljük. Az alaplés keverékkel felöntjük és kb. 5 percig pároljuk. 
A kacsamellet felcsíkozzuk és a zöldséggel és rizzsel tálaljuk.


***
Zutaten für 3-4 portionen:
1 Entenbrustfilet
8 EL Sesamöl
200 g Karotten
200 g Poree oder Schalotte
2 Knpblauchzehen
40 g frischer Ingwer
6 EL Sojasauce
2 EL Chilisauce
100 ml Gemüsesuppe
2 TL Speisestärke
200 g TK-Sojabohnen
Salz, Pfeffer
250 g Basmatireis
Rohr auf 180 Grad vorheizen.
Reis einige male in kaltem Wasser waschen, bis es klar ist. Dann in einen Topf geben und kaltes Wasser dazu bis es etwa 1 cm über dem Reis steht. Dann bei offenem Deckel und hoher Hitze zum Kochen bringen. Wenn das Wasser kocht, Hitze redizieren, den Deckel weiterhin offen lassen und zugucken, bis das Wasser optisch verdampft ist und sich im Reis bilden. Dann den Deckel drauf, die Platte abschalten und stehen lassen. In den Reis kommt übrigens kein Salz. 
Haut der Entenbrust nicht  zu tief kreuzweise einschneiden. Fleisch beidseitig mit Salz und Pfeffer würzen. In einer heißen Pfanne die Entenbrust auf der Hautseite anbraten. Pfanne in Rohr (unterste Schiene/Gitterrost) stellen, Fleisch ca. 15 Minuten braten (die Zeit hängt davon, ob jemand rosa oder durchgebraten möchte).
Karotten schälen, zuerst schräg in dünne Scheibe schneiden, dann in lange Streifen schneiden. (Video ist hier!) Poree (Schalotte) putzen, in Streifen oder Stücke schneiden.
Knoblauch und Ingwer schälen und beides in feine Stofte schneiden. Sojasauce, Chilisauce, Suppe und Stärke verrühren. 
In einer zweiten Pfanne Sesamöl erhitzen. Knoblauch, Ingwer, Karotten, Poree (Schalotte) und Sojabohnen darin anschwitzen, mit der Suppenmischung aufgießen und das Gemüse ca. 5 Minuten köcheln. 
Ente in dünne Streifen schneiden und mit Gemüse und Reis anrichten.

Folytats a blogon ... notburga.blogspot.com/2018/01/kacsame...

sponsored links

Keres?s